Jesu li jaja zdrava ili ne, ovisi o načinu na koji ćete ih pripremiti. Jaje prženo u ulju i servirano sa slaninom nikoga neće učiniti zdravijim.

Jaja sadrže vitamin A i proteine, dobra su za imunitet, kožu i kosti i bogata su kolesterolom, no nutricionisti otkrivaju kako ih trebate pripremiti.

Nutricionisti ističu da je ključ zdravlja uravnotežena prehrana hrana, a ne potpuno izbacivanje pojedinih namirnica s jelovnika.

“Naša topla preporuka je konzumiranje do tri jaja tjedno”, rekla je PR Njemačkog nutricionističkog društva (DGE) Antje Gahl i dodala:

“To uključuje i jaja u drugim namirnicama poput kruha, kolača, tjestenine ili majoneza.

“Svako s visokom razinom kolesterola ili s nekim drugim krvožilnim poremećajem morao bi da se držati preporuke o maksimalno tri jaja tjedno.

Zdrave osobe mogu da ih jedu i više”, kaže nutridionist Berthold Koletzko i dodaje da ostala prehrana treba biti uravnotežena.

Sadrže i lecitin, “hranu za mozak”, odnosno za živčani sustav, te su odlična za stariju populaciju, kaže Koletzko, prenosi Stil.

Jesu li jaja zdrava ili ne, ovisi o načinu na koji ćete ih pripremiti. Jaje prženo u ulju i servirano sa slaninom nikoga neće učiniti zdravijim.

Savjet:

Jaja treba dobro prokuhati ili ispržiti jer takav način pripreme ubija salmonelu.
Ako želite jesti sirova jaja, vodite računa da su svježa. Možete isprobati tako što ih se stavi u čašu vode. Ostane li jaje na dnu, svježe je. Ako polako ‘izlazi’ prema površini, treba ga prokuhati ili ispržiti. Ako ‘izroni’ na površinu, najbolje je da ga bacite.