Što kada Bog kaže ”ne” na vaše najiskrenije molitve?

Što bismo trebali učiniti kada Bog kaže ”ne” na naše najiskrenije molitve? Trebamo li u nekim situacijama jednostavno odustati od molitve?

Amyin rak pojavio se na osvetnički način. Amy je bila vjerna žena i majka koja je voljela svoje troje djece. Njezina dijagnoza je bila teška, no imala je veliku vjeru. Znala je da je njezin Bog dobar i da je može iscijeliti. Njezin suprug je molio. Njezina su djeca molila. Naša crkva je molila. Svi smo molili Boga neka poštedi njezin život. No, u hladno siječanjsko jutro, Amy je preminula. 

Njezina smrt nije jedini slučaj kada sam svjedočio Božje odbijanje molbi za pomoć. Moja supruga molila je da Bog dotakne njezinog oca, kako bi povjerovao u Krista prije nego što umre. No, njezin otac nije povjerovao. Preklinjao sam Boga da iscijeli članove moje obitelji od mentalnih problema. No, Bog nije učinio ništa. 

Jeste li se vi ikada molili za nešto, samo da bi vam Bog na to odgovorio s ”ne”? Što bismo trebali učiniti kada Bog kaže ”ne” na naše najiskrenije molitve? 

Apostol u boli  

Apostol Pavao susreo se s bezbrojnim iskušenjima za vrijeme svoje službe. (2. Korinćanima 11, 23-28) Specifična vrsta boli se isticala. Misteriozni trn ga je tlačio, zbog čega je Pavao molio Boga neka ga otkloni. No Bog je rekao ”ne”. 

I da se zbog uzvišenosti objava ne bih uzoholio, dan mi je trn u tijelu, anđeo Sotonin, da me udara da se ne uzoholim. Za to sam triput molio Gospodina, da odstupi od mene. A on mi reče: “Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje.” Najradije ću se dakle još više hvaliti svojim slabostima da se nastani u meni snaga Kristova“. (2. Korinćanima 12, 7-9) 

Jako puno komentara postoji na temelju ovih stihova. Neki govore o tome da je Pavlov trn zapravo bio njegova tajna borba s grijehom. Drugi, poput mene, sumnjaju u to da je imao problem s vidom, što se može nazrijeti iz poslanice Galaćanima 4, 13-15. Možemo pretpostavljati, no mi ne znamo što je uistinu taj trn simbolizirao. 

Pavao je znao. Izgledalo je kao da sotona izokreće taj trn, koji je bio oštar poput britve, u njegovo meso. Pavao je toliko patio da je nekoliko puta molio Boga neka taj trn otkloni, vjerujući da će Bog uslišiti njegovu molitvu. 

Najiskrenije molitve ovoga puta nisu bile dovoljne. Na Pavlu je bilo da izdrži taj trn koji mu je uzrokovao bol, koji je pokazivao njegovu slabost i koji ga je pozivao na duboku molitvu. 

Apostol koji je dobio pomoć 

No, Pavlova molitva nije bila u cijelosti odbijena. Umjesto otklanjanja boli, Gospodin je obećao milost. (2. Korinćanima 12, 8) Trn će produbiti njegovu ovisnost, a milost će uzrokovati to da će Pavao ovisiti o Bogu, koji je rekao ”ne” na njegove molitve. Pavao će s vremenom naučiti hvaliti se u svojim slabostima, jer se u njima prikazuje Božja snaga. (2. Korinćanima 12, 10) 

U nastavku slijede četiri istine milosti, koje nas mogu čuvati od očajavanja kada Gospodin kaže ”ne” na naše najiskrenije molitve. 

1. Čuvajte se sotoninih laži

Sotona je lažljivac i optužitelj ljudi. (Ivan 8, 44; Otkrivenje 12, 10; Job 1-2) Kada Bog ne daje odgovore na vaše molitve, možete biti sigurni da će sotona ponuditi svoje odgovore. „Bog je okrutan, ne možeš Mu vjerovati. Bog te ne voli i naravno da nije uslišio tvoju molitvu. Tvoja vjera je slaba, a tvoj grijeh je sramotan i naravno da te Bog ne voli“. 

Moramo podignuti štit vjere kako bismo ugušili ove plamteće strjelice. Pozovite prijatelje upomoć kako bi vam pomogli podignuti ovaj štit time što će izgovarati istinu. Čitajte Psalme i pronađite nadahnuće u patnjama svetaca. Svejedno se nastavite moliti Gospodinu, čak i kada izgleda kao da nema smisla. 

Sotona će vam reći kako vas Bog ne sluša. Ukazat će na vašu neplodnost ili nedavno iskopani grob, kako bi to potvrdio. Zbog toga je Petar ovo upozorio vjernike u Maloj Aziji: „Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre“. (1. Petrova 5, 8) Bježite kod Dobrog Pastira. Gospodin je možda rekao ”ne” na neke vaše molitve, no nikada neće odbiti vašu molitvu za milošću. (Hebrejima 4, 14-16) 

2. Vjerujte u Božju mudrost 

Nakon što je preminuo otac moje supruge koji nije vjerovao u Boga, ona je bila jako zbunjena. Nije mogla razumjeti zašto bi Bog na nju stavio teret toga da se moli za njega, samo da ga na kraju ipak ne spasi. Znajući da je Bog mudar, pronašla je utjehu u recima iz Psalma 131. Umjesto da je bio osakaćen situacijama, koje su bile prevelike za njega, David je utišao svoju dušu i predao se Gospodnjoj mudrosti. 

Kada Bog odbaci čak i naše najiskrenije molitve, trebamo se prisjetiti da su Njegovi načini drugačiji od naših. (Izaija 55, 8-9) Zbog Njegovog mudrog plana Bog će možda morati reći ”ne” na naše molitve. 

Naše neodgovorene molitve za nas mogu djelovati zbunjujuće, ali ne i za Boga. Bog vidi ono što mi ne vidimo. U posljednji dan, kada budemo znali ono što i On zna, nećemo Ga ni za što optuživati. 

3. Počivajte u Božjoj dobroti

Neodgovorene molitve su jedna od stvari koje nas mogu navesti da ispitujemo Božji karakter. Možemo si postaviti pitanje koje si je postavio psalmist: „Je li Bog zaboravio biti milosrdan? Je li u svome bijesu zatvorio izvor svojeg suosjećanja“? (Psalam 77, 9) Ako ću biti iskren, takva pitanja i sam znam postaviti kada naiđem na neodgovorene molitve. Nekoliko puta sam posumnjao u to je li Bog još uvijek dobar prema meni. 

No Isusove riječi donijele su mi veliku utjehu: 

Ta ima li koga među vama da bi svojemu sinu, ako ga zaište kruha, kamen dao? Ili ako ribu zaište, zar će mu zmiju dati? Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darovima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac vaš, koji je na nebesima, dobrima obdariti one koji ga zaištu“! (Matej 7, 9-11) 

Isus je želio da znamo kako nam naš nebeski Otac daje samo dobre stvari. (Psalam 84, 11) Bog nikada ne daje zmije kada tražimo ribu niti daje kamen kada tražimo kruh. Bog nam možda neće dati kruh ili ribu, ali neće od nas suspregnuti svoje dobro. Kao što je John Piper jednom rekao: „Ako Mu vjerujemo, Bog nam daje ono što tražimo od Njega ili nešto što je bolje, no ne nužno i lakše za dobiti“. 

4. Vjerujte da će Bog brzo odgovoriti 

U Otkrivenju 4-5 čitamo kako uskrsnuli Gospodin otvara svitak, na kojem pišu Božji planovi za izbavljanje Njegovog naroda i uništavanje Njegovih neprijatelja. Među mnogim anđeoskim bićima, čitamo odabranih nekoliko koji drže „posudice pune kada, to jest molitava svetačkih“. (Otkrivenje 5, 8) 

Te su posudice ispunjene molitvama Božjeg naroda, koji je dugo vremena vapio za time da ga Bog odvede u svoje kraljevstvo. To su molitve za to da učinci pada budu nadvladani. Sve do tog trenutka, sve te molitve bile su neodgovorene. 

U ovome životu, morat ćemo se suočiti s neodgovorenim molitvama. No jednoga dana, Gospodin će na sve molitve svoga naroda odgovoriti sa srdačnim ”da”. 

Toga dana, Bog će odgovoriti na molitve za Amy i na slavan će način uskrsnuti njezino tijelo. Toga dana, nebeski će Otac utješiti moju suprugu u vezi vječne sudbine njezina oca. Toga dana, Bog će od nas konačno otkloniti svo trnje za koje smo Ga molili da ga otkloni od nas. 

Do toga dana, Njegova će nam milost biti dovoljna.  

Autor: Garett Kell; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz posebno dopuštenje portala Thegospelcoaliton.org koje vrijedi za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!