Svjetska zdravstvena organizacija ne zna kada će pandemija koronavirusa biti završena, ali pretpostavlja da će bolest biti stavljena pod kontrolu u roku od dvije godine, javila je služba za medije te organizacije.

Danas se obilježava točno šest mjeseci kako je WHO proglasio pandemiju, iako je u početku ta organizacija pojavu virusa Covid-19 smatrala pandemijom s nekoliko žarišta.

“S ove tačke gledišta ne možemo reći kada će pandemija biti završena, ali je moguće uz globalne napore i modernu tehnologiju da će biti stavljena pod kontrolu za nekoliko godina”, navodi se u priopćenju.

Kako se navodi, države bi se trebale fokusirati na četiri prioriteta – sprječavanje pojačavanja virusa, osnaživanje ljudi da se zaštite, osnove javnog zdravlja i zaštitu ranjivih, uključujući starije i ljude s posebnim potrebama.

VIDI OVO: 7 ranih znakova koronavirusa

WHO smatra i kako je šest mjeseci od proglašenja pandemije, virus uglavnom ostao zarazan na isti način.

“Ljudski virusi mogu napredovati, postati manji ili više patogeni. Na osnovu trenutne evidencije više od 80.000 genomskih uzoraka ustanovljeno je da se prenosivost i težina virusa nisu promijenili”, navodi WHO i dodaje da se stalno prate promjene virusa.

Iako je Covid-19 novi virus, već sada se zna dosta o njemu.