NaslovnicaŽivotŠto morate imati na umu kada se borite s tugom?

Što morate imati na umu kada se borite s tugom?

Što morate imati na umu kada se borite s tugom? Nitko nije imun na tugu i bol, a kada se pojave, ove smjernice nam mogu biti na blagoslov.

Ništa nije šokantnije i bolnije od smrti voljene osobe. Suočavanje sa smrću nekoga koga volite — djeteta, supružnika, roditelja, bliskog prijatelja — jedno je od najtežih životnih iskustava. U glavi vam se vrti toliko misli, osjećaja i emocija. Ne možete shvatiti da ste imali zadnji posjet, posljednji razgovor, posljednji obrok i posljednji odmor s voljenom osobom.

Vaš um je preplavljen stvarima za koje biste željeli da ste rekli ili učinili. Želite još jednom reći: “Volim te”, i želite čuti kako vam to govore. Ne osjećate se spremno da kažete zbogom ili da se nosite s tugom koja vas je obuzela.

Što morate imati na umu kada se borite s tugom? Sjetite se nekoliko biblijskih istina

Kada vas obuzme tuga, vaše emocije se utrkuju, a misli su raspršene. Usred ovog zbunjujućeg i teškog vremena, morate se sjetiti nekoliko jednostavnih istina iz Biblije. Bog će ih upotrijebiti da vam pomogne razumjeti što proživljavate. Ne možete se pripremiti za smrt voljene osobe. Bilo da je smrt posljedica iznenadne nesreće ili duge bolesti, uvijek nas zatekne nespremne.

Biblija uključuje mnoge potresne priče koje odražavaju naše iskustvo. Priča o smrti Davidovog sina Abšaloma daje nam sliku ožalošćenog roditelja. Abšalom je planirao zauzeti Davidovo mjesto kao kralja Izraela. Kada je njegova pobuna slomljena, ubijen je, iako je David naredio svojim vojnicima da ga uhvate živog. David je znao da bi Abšalomovi postupci mogli dovesti do smrti. Osjećao je veliku tugu.

Kralj zadrhta i ode plačući u gornju sobu nad vratima. Idući jadikovao je: “Sine moj Absalome! Sine moj! Sine moj Absalome! Ah, da sam ja umro mjesto tebe! O Absalome, sine moj, sine moj!” (2. Samuelova 18, 33)

Davidov plač je plač svakog ožalošćenog roditelja. Bez obzira je li neočekivana ili predvidljiva, smrt nas potrese do srži. Bol je neizbježna. Nemojte se osjećati krivima ili posramljenima ako se osjećate nespremno suočiti se s tim. Ne postoji način da budete spremni za ono što prolazite.

Smrt nije bila dio Božjeg prvotnog plana. Razlog zašto je smrt tako teško prihvatiti i razumjeti je taj što je potpuno u suprotnosti sa životom koji je Bog planirao za ovaj svijet. Apostol Pavao naziva smrt našim “neprijateljem” (1. Korinćanima 15, 25-26). Smrt nas podsjeća da živimo u svijetu koji je užasno slomljen; ne funkcionira prema izvornom Božjem nacrtu. Normalno je osjećati se kao da nitko nije prošao kroz to što proživljavate. Normalno je da se osjećate sami, čak i kada ste okruženi ljudima. No, smrt voljene osobe univerzalno je iskustvo.

Ipak, postoji nešto predivno dok ste u tuzi. Vaš Spasitelj, Isus, uzeo je drugo ime – Emanuel ili “Bog s nama”. Imate moćnog Brata, Spasitelja, Savjetnika i Prijatelja koji ne samo da stoji uz vas, već i živi u vama! Njegova prisutnost onemogućuje vam da budete sami u svakom trenutku boli (Ivan 14, 15-20).

Tugovanje vas ostavlja emocionalno nestabilnima i mentalno zbunjenima: Što trebate učiniti?
Foto: Unsplash

Tugovanje vas ostavlja emocionalno nestabilnima i mentalno zbunjenima: Što trebate učiniti?

Smrt prekida vaše planove i remeti vaš raspored. Ponekad smrt zbližava ljude, a ponekad ih razdvaja. Smrt miješa najbolja i najgora sjećanja. Budući da je smrt zbunjujuća mješavina emocija i iskustava, često je teško znati što točno učiniti kada uđe na vaša vrata. Evo nekih biblijskih smjernica u nastavku.

1. Budite iskreni prema svojim emocijama
Bog ne želi da skrivate svoje emocije ili se pretvarate da ste super. Želi da Mu iskreno dođete. Psalam 34, 15 prikazuje Boga kao oca punog ljubavi, koji bdije nad svojom djecom i sluša njihov vapaj. Petar također kaže: “Svu svoju brigu povjerite njemu jer on se brine za vas” (1. Petrova 5, 7).

2. Trčite tamo gdje se može pronaći utjeha
Dok je patio, apostol Pavao je rekao nevjerojatnu stvar o Bogu: “Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, Otac milosrđa i Bog svake utjehe” (2. Korinćanima 1, 3). Sva stvarna, trajna utjeha ima svoj izvor u Bogu, jer je On Otac suosjećanja i utjehe. Nikada nije beskorisno vapiti Njemu. On ima moć donijeti nadu i odmor vašoj duši na načine koje nikada ne biste mogli zamisliti. Bog je ovaj posao dodijelio sebi.

3. Nemojte zanemariti svoje duhovne navike
Kada vas obuzme tuga, može se činiti besmislenim moliti se, čitati Bibliju ili pohađati bogoslužja. Ali ove duhovno produktivne navike sada su vam potrebne više nego ikada. Bog vas je pozvao da činite te stvari jer one oblikuju vaše srce i jačaju vašu dušu. Podsjećaju vas na to tko ste i tko je Bog.

4. Slavite vječnost
Gledajte dalje od ovog trenutka tuge na vječnost s Bogom. Kada si ušao u Božju obitelj, započeo si putovanje koje neće završiti dok ne budeš sa svojim Gospodinom u vječnosti. Tuge i boli života u palom svijetu jednog će dana završiti. Stoga, dok tugujete, sjetite se onoga što dolazi i budite zahvalni.

PROČITAJTE JOŠ: