alkohol srce
Foto: Unsplash

Kako alkohol utječe na srce? Šokantne fotografije pokazuju razliku između zdravog srca i srca nekoga tko previše pije.

U najnovijim istraživanjima vezanim za zdravlje srca, stručnjaci su otkrili da oko 13,5 posto pacijenata sa ACM-om (alkoholnom kardiomiopatijom) nosi pogrešan gen (titin) koji ih dovodi u veći rizik od potencijalno smrtonosnog stanja srca. Istraživanje je objavljeno u časopisu Američkog fakulteta za kardiologiju.

Autor istraživanja dr. James Ware s Instituta za srce i pluća na “Imperial College” u Londonu je rekao: “Naše istraživanje snažno ukazuje na to da alkohol i genetika imaju interakciju,genetska predispozicija i konzumacija alkohola mogu djelovati zajedno i dovesti do srčane insuficijencije. U ovom trenutku se pretpostavlja da je to zbog previše alkohola.”

PROČITAJTE: Je li grijeh piti alkohol?

Ovako alkohol utječe na srce

Šokantne fotografije pokazuju razliku između zdravog srca i srca nekoga tko previše pije. Na fotografiji je prikazano prošireno srce nekoga tko pati od alkoholne kardiomiopatije (ACM), što izaziva da srce izgubi sposobnost pravilnog preusmjeravanja krvi kroz tijelo.

Ovo smrtonosno stanje nastaje konzumiranjem više od 70 alkoholnih jedinica tjedno, što je otprilike sedam boca vina, u razdoblju od pet ili više godina. U nekim slučajevima, ovo stanje može biti fatalno ili zahtijevati transplantaciju srca, prenosi Nypost.com.