Kako Bog koristi vašu bol
Foto: Unsplash

Kako Bog koristi vašu bol? Evo 8 dijelova Biblije koje će vas ohrabriti u vašem razdoblju boli.

Izraz ”ništa se ne događa uzalud” u proteklih je nekoliko mjeseci izašao nekoliko puta iz mojih usta. Ponavljala sam ga mojim povrijeđenim prijateljima, kao i samoj sebi.

Bol, koju iskusimo u ovome životu, nije bez svrhe i kada je u Božjim rukama, On tu bol može upotrijebiti za dobro.

Možemo gledati na naše okolnosti i biti zaslijepljeni boli i mukama koju ta bol uzrokuje i zbog toga možemo ne vidjeti kako Bog tu bol može iskoristiti ili kako se može susresti s nama usred boli. Možemo ne misliti na biblijska obećanja, zaboraviti na ono tko je Bog i ignorirati pobjedu koja dolazi.

Naše nas okolnosti često puta zaslijepe za istinu.

Iz naše ljudske perspektive, stvari mogu izgledati preteško ili čak nemoguće. Može nam djelovati kao da nema rješenja ili kao da će nas naša bol izjesti žive. No stvarnost je da je naš pogled ograničen i da njime propuštamo nebesku perspektivu. Ono što nama izgleda beznadno, svoju nadu pronalazi u Kristu.

Biblija nas često puta podsjeća da ništa ono što je u Božjim rukama, ne biva potraćeno i da za to postoji nada. Ne postoji niti malo boli, koju osjetimo u ovome životu, koju Bog ne može iskoristiti kako bi nas usmjerio na sebe i na ono dobro što ima za nas. Došla sam čak i do veće spoznaje ove istine u svome životu, kada me prožimao veliki osobni gubitak. Gubitak zbog kojeg sam propitkivala Božje srce. No, prijatelj me usmjerio na Bibliju i na nadu u to da ipak nije sve izgubljeno. Potrebna nam je Biblija kao melem za našu najveću bol. Evo 8 dijelova Biblije koje će vas ohrabriti u vašem razdoblju boli.

1. Bog je neprestano na djelu, za vas i u vama.

Kada prolazimo kroz bolno razdoblje, može nas se podsjetiti na to da je Bog vječan, da se On ne umara i da Mu ne treba odmor i da je sposoban. Bog će nam dati snagu.

„Zar ne znaš? Zar nisi čuo? Jahve je Bog vječni, krajeva zemaljskih stvoritelj. On se ne umara, ne sustaje, i um je njegov neizmjerljiv. Umornome snagu vraća, jača nemoćnoga. Mladići se more i malakšu, iznemogli, momci posrću. Al` onima što se u Jahvu uzdaju snaga se obnavlja, krila im rastu kao orlovima, trče i ne sustaju, hode i ne more se.“ (Izaija 40, 28-31)

2. Bog se primiče onima čija su srca opterećena.

Bog je blizu onima koji se nalaze usred teških situacija. Nikada ih neće napustiti niti im dopustiti da kroz njih prolaze sami.

„Pravednici zazivaju, i Jahve ih čuje, izbavlja ih iz svih tjeskoba.“ (Psalam 34, 18)

3. Bol ne traje zauvijek.

Jednog dana, bol će nestati i nećemo je se više sjećati. Raj je dobitak kojeg čekamo, mjesto u kojem neće biti boli ni patnje.

„Obrisat će on svaku suzu iz njihovih očiju. Smrti više neće biti. Neće biti ni žalosti, ni jauka, ni patnji. jer, stari svijet je nestao.“ (Otkrivenje 21, 4)

4. Bog je Bog svake utjehe koja nam je potrebna.

Usred naših iskušenja, Bog će nam dati svaku utjehu koja nam je potrebna. Najgora bol koju smo iskusili u ovome životu i utjeha koju smo dobili, može biti točno ono što netko drugi treba čuti. Bog može upotrijebiti naša bolna životna razdoblja kako bi donio utjehu drugima oko nas.

„Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, Otac milosrđa i Bog svake utjehe! On nas tješi u svakoj našoj nevolji da bismo i mi sve koji su u nevolji mogli tješiti onom utjehom kojom nas same tješi Bog. Jer kao što su obilate patnje Kristove u nama, tako je po Kristu obilata i utjeha naša.“ (2. Korinćanima 1, 3-5)

5. Naša se bol ne može usporediti s dobrim stvarima, koje nas očekuju.

Naše sadašnje patnje ne mogu se usporediti s obećanjem onoga što dolazi. Možemo se čvrsto držati za to obećanje. Čak i usred iskušenja, možemo se čvrsto držati za njih, sa žarkim iščekivanjem.

„Smatram, uistinu: sve patnje sadašnjega vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama. Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih: stvorenje je uistinu podvrgnuto ispraznosti – ne po svojoj volji, nego zbog onoga koji ga podvrgnu – ali u nadi. Jer i stvorenje će se osloboditi robovanja pokvarljivosti da sudjeluje u slobodi i slavi djece Božje.“ (Rimljanima 8, 18-21)

6. Bog obećava da će nam dati snagu.

Bog će nam dati snagu i držat će nas, čak i u našim najcrnjim danima. Boga ništa ne može potresti.

„Ne boj se jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom.“ (Izaija 41, 10)

7. Bog čini da se završi za naše dobro.

Bog stvari izvodi na dobro, dobro koje će govoriti o Njegovom imenu. Čak i kada očajavamo usred naših nevolja, Bog će sve to iskoristiti kako bi proklamirao svoju slavu i dobrotu. Stvari će se završiti na temelju Njegove savršene svrhe, čak i one stvari koje ne razumijemo.

„Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani.“ (Rimljanima 8, 28)

8. Bog nam obećava svoj spas onda kada nam je potreban.

Utješno je za znati da ništa od naše boli neće biti potraćeno, da će nas Bog spasiti i održati, usred naših nevolja. Bog će biti vjeran i bit će s nama, čut će naše molitve. Bog će olakšati boli naših srca.

„Izbavit ću ga jer me ljubi, zakrilit ga jer poznaje ime moje. Zazvat će me, a ja ću ga uslišiti, s njim ću biti u nevolji, spasit ću ga i proslaviti. Nasitit ću ga danima mnogim, pokazat` mu spasenje svoje.“ (Psalam 91, 14-16)

Biblija nas često podsjeća na to da, bez obzira na situacije s kojima se suočimo u životu, možemo sve njih računati kao radost, kako nas podsjeća Jakov. Ne kao radost jer su okolnosti lagane i bez boli, nego jer znamo da ono što je Božjim rukama neće biti potraćeno. Bog će utješiti, osnažiti nas i hodat će s nama. Bog će upotrijebiti našu bol za Njegovu milosrdnu svrhu.

Autorica: Michelle Rabon; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: