kako Bog reagira na vaše suze
Foto: Unsplash

Nebeski Otac vidi vaše suze, pamti ih i zabrinut je zbog teške situacije koja vas je snašla. Otkrijte kako Bog reagira na vaše suze.

Kada osjetimo strah, tugu ili očaj, ponekad ostanemo bez riječi i jedini način komunikacije s Bogom su zapravo naše suze.

Bog ne okreće leđa dok plačemo. On uvijek reagira na vaše suze. U stvari, ako čitate Pismo, naći ćete da On primjećuje i brine o vašim suzama.

Kako Bog reagira na vaše suze?

Biblija je puna mudrosti o tome kako bismo trebali živjeti svoj život dok smo još ovdje na zemlji. Isus ne obećava da ćemo ovdje na zemlji izbjeći bol, ali obećava da će uvijek biti s nama (Matej 28, 20).

U svojoj boli i tuzi zavapi Gospodinu i hodaj s Duhom Svetim. Moli Ga da ti daruje istinsku utjehu i uvodi te u istinu o Kraljevstvu koje dolazi. Uskoro ćemo zauvijek biti s Njim, a do tada, dok savršenstvo ne dođe, moramo prolaziti i kroz dobro i kroz zlo na zemlji. Bol, tuga i suze su neizbježni.

Evo tri načina kako Bog reagira na vaše suze.

1. Bog vidi tvoje suze

Da, vidi ih i čuje vaš krik. Pazi na ono što vas plaši i žalosti. Ne samo da primjećuje vaše suze, već zna zašto padaju.

Kada je kralj Ezekija bio bolestan i uplašen, molio se i plakao Bogu. “Gorko je plakao”, kaže Pismo. Bog je čuo Ezekijin plač i ugledao njegove suze. Primijetio ih je. Brinuo se. A u slučaju kralja Ezekije, Bog ga je ozdravio (2. Kraljevima 20, 1-5).

“Ovako veli Jahve, Bog tvoga oca Davida: ‘Uslišao sam tvoju molitvu, vidio sam tvoje suze. Izliječit ću te; za tri dana uzići ćeš u Dom Jahvin.'” (2. Kraljevima 20, 5)

U našim situacijama, Bog neće uvijek reagirati iscjeljenjem, ali On uvijek reagira zabrinutošću i pažnjom. Zbog čega god da plačete, Bog primjećuje. Nikada neće zanemariti vašu teškoću ili zabrinutost.

Utješite se, znajući da i prije nego što je i jedna suza pala, Bog je znao što je u vašem srcu i umu. Brine se o onome do čega ti je stalo, jer brine o tebi.

2. Bog čuva tvoje suze

David je Gospodinu napisao: “Ti izbroji dane mog progonstva, sabrao si suze moje u mijehu svom. Nije li sve zapisano u knjizi tvojoj?” (Psalam 56, 8).

Znači li to da Bog ima policu veličine beskonačnosti s bocama napunjenim suzama, nalik na staklenke od džema? Ako je to stvarno tako, onda mora imati divovske spremnike. Ne, ono o čemu David stvarno govori jest da Bog pamti, zna što nas boli i potpuno je svjestan patnje kroz koju prolazimo.

Jeste li se ikad osjećali kao da Bogu jednostavno nije stalo? Sigurno jeste. Ako ste zaglavili u pitanjima poput: zašto Bog dopušta bol, ne liječi li ili naizgled ignorira moju molitvu, niste jedini.

Kada je u pitanju njegov narod, koji je bio zarobljen u Egiptu, Bog je rekao: “Vidio sam jade svoga naroda u Egiptu”, nastavi Jahve, “i čuo mu tužbu na tlačitelje njegove. Znane su mi muke njegove.” (Izlazak 3, 7).

Kao što je Bog vidio i čuo njihov krik, čuje i vaš. Svjestan je vaše nevolje i patnje.

Bog cijeni tvoje suze jer te cijeni. Svaka suza koju pustimo ima značenje za našeg Oca. On prati sve naše muke jednako pažljivo kao da skuplja svaku suzu i stavlja je u bocu za Njegovo sjećanje.

3. Bog će obrisati tvoje suze

Ponekad plačemo, poput Ezekije, jer smo bolesni ili se bojimo ili smo pod stresom ili smo jednostavno tužni. Ponekad smo nalik na porobljene Izraelce – plačemo jer se osjećamo kao zarobljeni. Ponekad plačemo zbog tuge i gubitka. Plačemo zbog vlastite boli i žaljenja. Ponekad plačemo jer toliko volimo nekoga i osjećamo bol zbog njihove patnje.

Ali, dolazi dan … kada suza više neće biti.

“I otrt će im svaku suzu s očiju te smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti jer – prijašnje uminu.” (Otkrivenje 21, 4)

Konačno, doći će slavni dan kada ćete osjetiti kako Božja ruka nježno miluje vaš obraz, tamo gdje su tekle suze. I više ih neće biti.

Tuga koju danas osjećamo neće s moći usporediti s radošću koju ćemo jednog dana uživati s našim Gospodinom.

“Smatram, uistinu: sve patnje sadašnjega vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama.” (Rimljanima 8, 18)

Dakle, ako plačete, tješite se znajući da Bog vidi vaše suze, cijeni vašu tugu i jednog će dana ukloniti svaku suzu iz vašeg života.

PROČITAJTE JOŠ: