Kako čuti glas Duha Svetoga
Foto: Unsplash

Je li moguće čuti glas Duha Svetoga? Isus je svojim učenicima rekao: “No kada dođe on – Duh Istine – upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi.” (Ivan 16,13).

Duh Sveti je dostupan onima koji su stavili svoje povjerenje u Isusa Krista. Kada naučimo slušati, On govori našim srcima i vodi nas u pravom smjeru. Duh Sveti je opisan kao vjetar (Ivan 3,8), golubica (Marko 1,10), i dar (Djela 2,38).

Duha Božjeg može se žalostiti i gasiti od strane neposlušnih vjernika. Međutim, moguće je čuti glas Duha Svetoga kada se vjernici ponize na način da budu:

Umireni

“Hajdete i vi u osamu na samotno mjesto, i otpočinite malo.” (Marko 6,31).

Nekada smo previše zauzeti da bismo čuli glas Duha Svetoga. On je nježan i strpljivo nas čeka da čeznemo za Njegovom prisutnošću u našim životima. Biti umiren pred Bogom je više od toga da smo samo tihi. To je utišavanje naših nemirnih misli i meditiranje nad Njegovom riječi dok čekamo da bismo čuli Duha Svetoga. Moramo pronaći dobro mjesto gdje pred Bogom možemo biti neometani od strane drugih stvari koje nam odvraćaju pažnju.

Pripravni

Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!” (Marko 1,3).

Ako želimo čuti od Boga, moramo posvetiti vrijeme razmišljanju o našim riječima, djelima i mislima. Naši nam grijesi onemogućuju da čujemo tihi glas Duha Svetog. Kada priznajemo i kajemo se za svoje grijehe – dopuštamo Duhu Božjem da dođe u naša srca, očišćena od strane Gospodina. Što više rastemo u našem odnosu s Bogom, postajemo osjetljiviji na prisutnost grijeha.

Oprezni

“Tada Isus progovori Židovima koji mu povjerovaše: Ako ostanete u mojoj riječi, uistinu, moji ste učenici; upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi.” (Ivan 8,31-32).

Teško je čuti glas Duha Svetoga ako ne poznajemo Bibliju. Najviše se upoznajemo sa Božjom riječi kroz njezino slušanje i učenje. Također, kroz osobno pamćenje, meditaciju te osobno proučavanje – vjernici mogu poznavati istine Božje riječi. Sve što Duh Sveti govori našim srcima biti će savršeno usklađeno sa Pismom. Kroz dosljednu izloženost Bibliji, dobiti ćemo veću sigurnost da čujemo glas Duha.

Otvoreni

“A vjera je već neko imanje onoga čemu se nadamo, uvjerenost u zbiljnosti kojih ne vidimo.” (Hebrejima 11,1).

Vjera je temelj našeg hoda sa Bogom. Vjerujemo u Njega, premda ne možemo vidjeti ni dotaknuti Duha Svetog. Našu vjeru pokazuje naše čvrsto pouzdanje da će nas Bog voditi u pravom smjeru, čak i onda kada nam je nešto nepoznato. Potrebna je otvorenost, zajedno sa hrabrošću, da bismo istupili u vjeri dok slijedimo smjer Duha Svetog. Mogućnost vjere nas bodri u duhovnom odrastanju i sve većem upoznavanju sa glasom Duha.

kako čuti glas Duha Svetoga
Foto: Pexels

Spremni

“Podsjećaj ih da se podlažu poglavarstvima, vlastima, da slušaju, da budu spremni na svako dobro djelo, nikoga da ne pogrđuju, da budu neratoborni, popustljivi, da očituju svaku blagost prema svim ljudima.” (Titu 3,1-2).

Naša vjera u Duha Svetoga je očita kada smo spremni biti poslušni, čak i kada nam je to nezgodno. Spremnost da ga slijedimo u poslušnosti daje nam sigurnost da se krećemo u pravom smjeru. Duh Sveti osnažuje one koji su poslušni sa ogromnom snagom i mirom usred nevolja. Vjernici koji u svojim životima čuju glas od Boga stvaraju naviku da budu poslušni Njegovoj riječi.

Strpljivi

“Zaodjenite se dakle – kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni – u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost” (Kološanima 3,12).

Čuti glas Duha Svetoga zahtijeva od nas da budemo strpljivi i da čekamo. Duha Svetog se ne može požuriti u našim životnim situacijama. On zna cijelu priču od početka do kraja i djelovati će u određeno vrijeme. Trebamo tražiti Njegov mir i naučiti čekati na Gospodina sa stavom očekivanja, a ne osobnog zadovoljstva.

Slušate li ga?

Glas Duha Svetoga je nježan i tih – jako nam je teško čuti ga ako pažljivo ne obratimo pozornost. Povezani smo s Gospodinom kroz Svetog Duha, što nam omogućuje najugodnije zajedništvo. Ako odlučimo poniziti se u tome da budemo umireni, pripravni, oprezni, otvoreni, spremni i strpljivi – mnogo jasnije ćemo čuti Njegov glas i slobodnije mu vjerovati. Duh Sveti je dar Božje milosti svom narodu – mudro otvorite svoj dar i budite blagoslovljeni u Njegovoj prisutnosti.

Autorica: Crystal McDowel; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

PROČITAJTE JOŠ: