Kako izgleda đavao?

Jeste li se ikada zapitali kako izgleda đavao ili sotona? A demoni? Kako oni izgledaju? Piše li u Bibliji kako izgledaju đavao ili demoni? Jesu li demoni pali anđeli? Ako jesu, zašto su ”pali” i kako su postali demoni?

Kako đavao ne izgleda?

Prije svega, prema onome što piše u Bibliji, prizori sotone ili đavla s rogovima i vilama nisu točni. Ako koristimo Bibliju kao svoj autoritet, onda ćemo vidjeti da đavao ne izgleda uopće kako smo ga zamišljali.

Njegovo je ime originalno bilo Lucifer i opisan je kao sjajna, jutarnja zvijezda. Sotona je bio najveći od Božjih stvorenja. Najveći od svih anđela i najmoćnije biće koje je Bog ikada stvorio, uključujući i sve ljude koji su ikada stvoreni. Kada ga je stvorio Bog, u cijelom svemiru i u svom Božjem stvorenju nije bilo ničega poput njega.

Na hebrejskom, ime ”sotona” znači ”tužitelj”. Biblija ga u Otkrivenju 12, 10 opisuje kao tužitelja braće i svetaca: „I začujem glas na nebu silan: “Sada nasta spasenje i snaga i kraljevstvo Boga našega i vlast Pomazanika njegova! Jer zbačen je tužitelj braće naše koji ih je dan i noć optuživao pred Bogom našim“. (Otkrivenje 12, 10) Sotona izgovara lažna evanđelja i pojavljuje se kao anđeo svjetla, iako je otac svih laži. (2. Korinćanima 11, 14)

VIDI OVO: Je li Đavao/Sotona osoba ili sila/personifikacija zla?

Sotona; stvoren u moći i ljepoti

U Ezekielu 28, 12-18 vidjet ćete kako ga Bog opisuje: „Sine čovječji, zakukaj tužaljku nad tirskim kraljem. Reci mu: `Ovako govori Jahve Gospod: Gle, ti bješe uzor savršenstva, pun mudrosti i čudesno lijep! U Edenu, vrtu Božjem, ti si živio, resio te dragulj svaki, sard, topaz i dijamant, krizolit, oniks i jaspis, safir, smaragd i zlato. Načinjeni bijahu bubnjevi i frule, na dan ti rođenja bijahu pripravljeni. Postavih te kao raskriljena keruba zaštitnika: bio si na svetoj gori Božjoj, hodio si posred ognjena kamenja. Savršen bijaše na putima svojim od dana svojega rođenja dok ti se u srcu ne zače opačina. Obilno trgujući, napuni se nasiljem i sagriješi. Zato te zbacih s gore Božje, istrgoh te, kerube zaštitniče, usred ognjenoga kamenja. Srce ti se uzoholi zbog ljepote tvoje, mudrost svoju zanemario si zbog svojega blaga! Na zemlju te bacih i predah te zemaljskim kraljevima da te prezirno gledaju. Mnoštvom svog bezakonja, nepoštenim trgovanjem oskvrnu svoja svetišta! Pustih oganj posred tebe da te proždre. Pretvorih te na zemlji u pepeo na oči onih što te motre“.

Sotona je bio stvoren kao kerubin i on je prvobitno bio ”pomazani kerubin koji je prekrivao samo Božje prijestolje”. On je bio savršen i ”bez krivnje”. Kada čitamo Božji opis u Ezekielu, vidimo da je sotonu ukrašavao svaki dragi kamen kojeg je Bog ikada stvorio: zlato, smaragdi, jaspisi, itd. On je bio ”pun mudrosti i ljepote”, ali se zbog svog ponosa uzoholio i postao je ”griješan” ispred Boga.

razotkriti sotonu načine djelovanja
Foto: Pixabay

Sotonina moć i čin

Sotona je bio anđeo najvećeg ”čina” od svih koji su ikada bili stvoreni: veći po činu od Mihaela i Gabriela. No sotonin ponos uzrokovao je njegov pad te je on uspio uvjeriti jednu trećinu anđela da se pobune zajedno s njime, nakon čega su ti pobunjeni anđeli postali demoni. To je objašnjeno u Otkrivenju: „I pokaza se drugo znamenje na nebu: gle, Zmaj velik, ognjen, sa sedam glava i deset rogova; na glavama mu sedam kruna, a rep mu povlači trećinu zvijezda nebeskih – i obori ih na zemlju. Zmaj stade pred Ženu koja imaše roditi da joj, čim rodi, proždre Dijete“. (Otkrivenje 12, 3-4) Oni su isto tako moćni, ali nisu moćni kao sotona, Mihael ili Gabriel. Sotona je isto tako uvjerio Evu da pojede plod sa stabla spoznaje dobra i zla. Bez obzira na ono što čitali, to nije bila jabuka. Ne možemo znati kakav je to bio plod, ali je činjenica da Eva i njezin muž Adam nisu poslušali Boga te su bili izbačeni iz Edenskog vrta, baš kao što je sotona bio izbačen iz raja.

VIDI OVO: Kako Bog ograničava Sotoninu moć?

Kako izgleda đavao i njegovi demoni? 

Đavao je anđeo kerubin. Kako kerubini izgledaju? Da uistinu možemo vidjeti anđele, oni bi nas prestrašili. To nisu malena, debeljuškasta, stvorenja koja izgledaju poput djece, koje vrlo često vidimo na slikama. Ustvari, nemaju svi anđeli krila. No kerubin, pogotovo sotona bi mogao biti ogroman u snazi, moći i dimenzijama jer je sotona vrlo vjerojatno najsnažniji od svih bića koje je Bog ikada stvorio u svemiru.

Neki anđeli imaju raspon krila od 2.5 metara i ispod svakog od njihovih četiriju krila bilo je nešto što je podsjećalo na ruku čovjeka. (Ezekiel 10, 8) Sotona vjerojatno nije iznimka. Anđeli koje je Ezekiel vidio ne samo da su imali četiri krila, već su imali i četiri lica. (Ezekiel 10, 21) Zamislite kako je Ezekiel bio prestrašen dok je ovo bilježio u desetom poglavlju Ezekiela.

Sotonino tijelo, kao i kod vjerojatno svih ostalih demona uključujući leđa i krila, prekriveno je očima te su na sebi imali kotače. (Ezekiel 10, 12) Njihova četiri lica bila su lica kerubina, čovjeka, orla i lava. (Ezekiel 10, 14) Slična bića koja su postali pali anđeli su vrlo vjerojatno bili oko Božjeg prijestolja. Imali su šest krila; jedan je izgledao poput bika, drugi poput lava, treći poput čovjeka, a još jedan poput orla. (Otkrivenje 4, 6-8)

VIDI OVO: OBMANA UVIJEK NOSI MASKU: Kako izgledaju Sotona i njegovi demoni?

Sotona i ti pali anđeli su duhovna bića i dobro je što ih se ne može vidjeti, jer da se mogu oni bi izgledali zastrašujuće. No, čak i ti anđeli su pod Božjom suverenom vlašću i ne mogu učiniti ništa protiv Božje volje i nije im dopušteno uzimati živote ljudi. (Job poglavlja 1 i 2.)

Sotona zavarava i zasljepljuje cijeli svijet

Sotona je zavarao cijeli svijet tako da većina ljudi ne zna da on postoji. (Otkrivenje 12, 9) Ustvari, on je zaslijepio oči onih koji su izgubljeni kako ne bi mogli vidjeti slavno evanđelje Isusa Krista. (2. Korinćanima 4, 4) Ako ne poznajete Krista kao Spasitelja i Gospodina, što se Boga tiče i vi ste slijepi. Evo kako vam se ove ljuske mogu maknuti s očiju. Marko 10, 46-52 nam objašnjava kako:

Dođu tako u Jerihon. Kad je Isus s učenicima i sa silnim mnoštvom izlazio iz Jerihona, kraj puta je sjedio slijepi prosjak Bartimej, sin Timejev. Kad je čuo da je to Isus Nazarećanin, stane vikati: “Sine Davidov, Isuse, smiluj mi se! Mnogi ga ušutkivahu, ali on još jače vikaše: “Sine Davidov, smiluj mi se! Isus se zaustavi i reče: “Pozovite ga!” I pozovu slijepca sokoleći ga: “Ustani! Zove te! On baci sa sebe ogrtač, skoči i dođe Isusu. Isus ga upita: “Što hoćeš da ti učinim?” Slijepac mu reče: “Učitelju moj, da progledam. Isus će mu: “Idi, vjera te tvoja spasila!” I on odmah progleda i uputi se za njim“.

Sam sam isto tako nekoć bio slijep i siromašan prosjak i nisam mogao vidjeti slavno evanđelje Isusa Krista, ali Bog mi je dao besplatan dar vjere i sada mogu vidjeti. Poput slijepca koji je sada mogao vidjeti, nakon što sam progledao ”uputio sam se za Isusom”. Hoćete li se i vi uputiti za Njim? Molim za to.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com