10 načina kako poboljšati raspoloženje tijekom duge zime

Smanjena tjelesna aktivnost i boravak u zatvorenom čine svoje. Donosimo 10 načina kako poboljšati raspoloženje tijekom duge zime.

Za mnoge ljude zima je teško godišnje doba. Poznato nam je da smanjena sunčeva svjetlost i niske temperature mogu uvelike utjecati na naše mentalno zdravlje. Nije ni čudo da se mnogi ljudi u ovo doba godine suočavaju sa sezonskim afektivnim poremećajem. Mnogima je raspoloženje na niskim granama.

Evo kako poboljšati raspoloženje tijekom duge zime

Ako se ove zime mučite, donosimo nekoliko jednostavnih promjena koje možete unijeti u vaš svakodnevni život kako biste poboljšali raspoloženje. Nadamo se da će vam ovih 10 savjeta pomoći da napredujete i dobro se brinete o sebi u tjednima koji su pred nama!

1. Hranite svoju dušu Božjom Riječi i molitvom

Svakodnevno izdvajanje vremena za Božju Riječ i molitvu donosi Božji mir u naše duše. Samo nekoliko poglavlja iz Biblije bit će dovoljno da utažite duhovnu žeđ. Bog nam govori kroz Bibliju te očekuje da se i mi Njemu obraćamo u molitvi. Svakodnevno razgovarajte s Njim.

2. Naspavajte se dovoljno

Ako spavamo previše ili premalo, osjećamo se besciljno i iscrpljeno. Prava količina sna zajamčena je način da se dobro brinete o svom mozgu i tijelu. Ako imate problema da zaspite, možda vam mogu pomoći biljni čajevi prije spavanja.

3. Hranite se cjelovitom hranom

Dok prerađena hrana može uzrokovati pad šećera ili bol u trbuhu, cjelovita hrana nam daje energiju i pomaže u regulaciji raspoloženja. Također, ako dobivate manje sunčeve svjetlosti, uzmite i dodatak vitamina D.

4. Uključite tjelovježbu

Ponekad je teško pronaći motivaciju za tjelovježbu, ali to je stvarno izvrstan alat za mentalno zdravlje: vježba ima gotovo čarobnu sposobnost da vas vrati u dobro raspoloženje! Čak i usisavanje i brisanje kuće ili igranje na snijegu sa svojom djecom može pomoći da napravite više koraka i budete aktivni!

5. Zapišite na čemu ste zahvalni
Foto: Pexels

5. Zapišite na čemu ste zahvalni

Svakodnevna praksa zahvalnosti pomaže nam da se usredotočimo na Božje darove u našim životima i dokazano poboljšava naše raspoloženje. Odvajanje vremena za zahvalu Bogu dio je našeg kršćanskog poziva: “U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu.” (1. Solunjanima 5, 18)

6. Odvojite vrijeme za stvari koje volite

Bilo da se radi o kuhanju nekog specijaliteta, promatranju prirode, čitanju knjiga ili bilo čemu drugom u čemu uživate, hobi će vam dobro doći.

7. Potražite načine da pomognete drugima

Božja Riječ na potiče da služimo i pomažemo drugima. Mogli biste očistiti snijeg za starijeg susjeda ili darovati neku poslasticu. Razmislite u čemu ste dobri i čime biste mogli iznenaditi druge.

8. Provodite što manje vremena pred TV ekranom

Previše “buljenja” u TV dovest će do toga da se osjećate beskorisno. Zamijenite gledanje TV-a nečim drugim i korisnijim.

9. Organizirajte susret s prijateljima

Mogli biste organizirati gledanje nogometne utakmice, igranje zanimljive društvene igre ili jednostavno druženje uz kavu. Druženje je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje mentalno zdravlje!

10. Izađite van!

Možda je vrijeme vani dosta loše, ali svjež zrak je tako dobar za naše biće. Osjećat ćete se osvježeno nakon zimske šetnje ili odlaska na klizanje.

PROČITAJTE JOŠ: