Tjelovježba kao novogodišnja odluka: Zašto je važno vježbati?

Na početku nove godine mnogi donose neke odluke. Neki se odlučuju za tjelovježbu. Je li ovo dobra odluka? Zašto je važno vježbati?

U našem brzom društvu može se lako osjećati kao da nemamo vremena za tjelovježbu. Rokovi na poslu, kućanski poslovi, razne obveze mogu učiniti da se osjećamo kao da nema prostora za vježbanje. Možemo postati toliko zauzeti brigom za sve drugo da se čini nemogućim brinuti se za sebe.

S druge strane, teretane su postale poput idolskih hramova. Tamo se duh ne njeguje – tamo se tijelo usavršava do granice da postaje predmet obožavanja. Ipak, vježbanje nudi brdo prednosti, od održavanja rada srca i jakih mišića do povećanja razine energije. U knjizi Refresh Shone Murray komentira medicinske studije koje potvrđuju tjelovježbu čak i kao sredstvo za borbu protiv depresije: “Vježbanje tri do pet puta tjedno jednako je učinkovito kao antidepresivi za blagu do umjerenu depresiju”.

U 1. Korinćanima 9, 24-27 apostol Pavao kaže: “Ne znate li: trkači u trkalištu svi doduše trče, ali jedan prima nagradu? Tako trčite da dobijete. Svaki natjecatelj sve moguće izdržava; oni da dobiju raspadljiv vijenac, mi neraspadljiv. Ja dakle tako trčim – ne kao besciljno …” Pavao izjednačava život kršćanina s utrkom koja se trči da bi se dobila nagrada. Iako se ovaj stih ne usredotočuje na tjelovježbu, Pavlova upotreba atletske terminologije pokazuje njegove pozitivne stavove o vježbanju i natjecanju.

Zašto je važno vježbati?

Iako nam svijet govori da je tjelovježba prvenstveno alat za našu taštinu i za bolji fizički izgled, donosimo vam razloge zašto je važno vježbati – oni nisu povezani s tim da izgledate najbolje u kupaćem kostimu.

1. Brinući se o tijelu, častimo našeg nebeskog Oca

Kao što nam Bog daje novac da ga mudro koristimo, odnose u koje treba marljivo ulagati i vrijeme da ga učinkovito koristimo, tako nam daje tijelo da njime dobro upravljamo.

Častimo našeg Stvoritelja kada vježbanjem i jedenjem zdrave hrane brinemo o tijelima koja su nam povjerena.

Ili zar ne znate? Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te niste svoji. Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga u tijelu svojem! (1. Korinćanima 6, 19–20)

2. Vježbajte kako biste služili drugima

Isus nas je otkupio od grijeha kako bismo bili revni za dobra djela (Titu 2, 14). Koristimo snagu naših ruku kako bismo napravili neki koristan posao slabijima ili starijima (npr. cijepati drva ili očistiti snijeg za starijeg susjeda). Koristimo svoje noge da idemo na mjesta koja trebaju čuti Radosnu vijest o Isusu …

3. Vježbajte kako bi vaš mozak bio budan

Shone Murray u knjizi Refresh piše: “Istraživanje je pokazalo da hodanje samo nekoliko kilometara dnevno smanjuje rizik od kognitivnog pada i demencije za 60 posto i povećava učinkovitost rješavanja problema.”

4. Vježbajte kako biste evangelizirali
Foto: Pexels

4. Vježbajte kako biste evangelizirali

Tjelovježba nam pomaže da na lake načine upoznamo ljude, uspostavimo odnose i podijelimo svoju vjeru. Neočekivani duhovni razgovori mogu se dogoditi kada držimo oči i uši otvorene za one oko nas.

Budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama. (1. Petrova 3, 15b)

5. Vježbanjem se borite protiv lijenosti

Kao što nam aktivno proučavanje Biblije pomaže da budemo duhovno zdravi, tako i tjelovježba pomaže da izbjegnemo lijenost i budemo zdraviji.

Gdje vlada lijenost, ugiblje se krov, i gdje su nemarne ruke, prokišnjava kuća. (Propovjednik 10, 18)

Vježbajte …

Ponajprije, aktivno proučavajte i učite Božju Riječ kako biste bili što bolje opremljeni za Božje djelo. Ali, ne zaboravite ni na tjelovježbu: redovito vježbanje vrijedi puno više od ravnog trbuha ili tankog struka – može poboljšati naše fizičko zdravlje da budemo još revniji za Boga.

Vježbaj se u pobožnosti! Uistinu, tjelesno vježbanje malo čemu koristi, a pobožnost je svemu korisna jer joj je obećan život – sadašnji i budući. (1. Timoteju 4, 7-8)

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!