U proteklih nekoliko godina shvatila sam koliko moje misli, uvjerenja i djelovanja utječu na moj molitveni život i koliko često ograničavam Boga u svojim molitvama. Način na koji razmišljam i što vjerujem o Bogu i sebi određuje ne samo kako živim nego i kako se molim.

Ako ste primijetili da su vaše molitve malo prazne u posljednje vrijeme, a želite osloboditi Boga da djeluje na velike načine u vašem životu, ovo su tri načina na koja ograničavate Boga u svojim molitvama. Budući da sam poduzimala ove korake u svom duhovnom hodu, predivno je vidjeti koliko su moji razgovori s Bogom postali dublji.

Tražite ga u vjeri

Kad vam je nešto na srcu zaista važno, ponekad je jako teško pustiti i pouzdati se u Boga da radi. Znam jer sam se borila s ovom mišlju: „Što ako mi Bog ne da ono što ga molim?“ Ipak, Bog me proteklu godinu iznova učio koliko mu mogu vjerovati da će mi dati „izobilnije nego što mi išćemo ili mislimo“ (Efežanima 3,20). Moja mašta je toliko ograničena u odnosu na Njegovu maštu, i moji zahtjevi izgledaju vrlo mali u usporedbi s velikim odgovorima koje On daje.

PROČITAJTE: Molite bez uspjeha? Jednu stvar se moramo zapitati kada na naše molitve ne dobivamo odgovor

Također me je naučio da ako mi je nešto važno, i Njemu je važno. Ili mi želi dati ono što ga tražim u Njegovo vrijeme, ili želi koristiti moj zahtjev da učvrsti moju vjeru i da me pouči da ga želim iznad svega.

Shvatila sam kroz sve to koliko ograničavam Boga svojim mislima. Sumnjam, brinem se, pogađam se, preklinjem ga da učini ono što mislim da treba učiniti u moje ime, ali uz sve to ne otvaram se za primanje onoga što mi možda pokušava dati, i uopće ne oslobađam Njegove ruke da mi pruži ono što mi zapravo treba.

Sljedeći put kad počnete moliti, potičem vas da se zapitate: „Molim li se u vjeri, stvarno vjerujući da će mi odgovoriti, ili je moje srce puno sumnje?“

Zahvaljujte mu unaprijed

Zahvaljivanje Bogu za odgovor prije nego što je došao bila je ogromna lekcija za mene i priznajem da nisam uvijek dobra u tome. Potrebno je puno vjere da se tako molimo, ali također pokazuje duboko uvjerenje da ćemo biti u redu sa svakim odgovorom jer znamo da će Njegov odgovor biti najbolji i unutar Njegove volje za nas.

Zahvaljujući unaprijed za odgovore za koje smo molili – bez obzira na to kako bi ti odgovori mogli izgledati kad ih primimo – pokazujemo da vjerujemo Bogu i častimo Njegovu mudrost i suverenost. Pokazuje naše uvjerenje da On već ima odgovor, da već radi iza kulisa, i da će nam odgovoriti kada je pravo vrijeme. Također pokazuje našu zahvalnost za Njegovu providnost i našu vjeru da je Njegova providnost upravo ono što nam treba, čak i ako ono što On daje očigledno izgleda drugačije nego što smo mislili.

Sljedeći put kada počnete tražiti nešto od Boga, pretvorite svoj zahtjev u molitvu zahvaljivanja da će Bog djelovati u toj situaciji i pružiti savršen odgovor u svoje savršeno vrijeme.

PROČITAJTE: Jedna molitva koju Bog ne želi da je ikada molite

Čekajte ga u miru

Traženje u vjeri i zahvaljivanje unaprijed je izazov, ali kada ga tražimo i zahvaljujemo, najteži dio tek dolazi: čekanje u miru. Čekanje u miru znači da nakon što smo rekli „amen“, sve smo mu prepustili. Ne držimo se ni za što. Ne vezujemo Njegove ruke i ne ograničavamo Njegovo djelo brinući se ili uzimajući stvari u svoje ruke kad ne vidimo da radi dovoljno brzo.

Kada mirno čekamo, ponovno pokazujemo da vjerujemo u Njegov odgovor na naše molitve. Tražimo ga u vjeri i zahvaljujemo mu s pouzdanjem, ali ne postavljamo nikakvo očekivanje na Njegov odgovor, osim da će biti za Njegovu slavu i naše krajnje dobro.

Čekanje u miru je radnja koju slijedi ispravno razmišljanje i ispravno vjerovanje o Bogu. Kada su naše misli usmjerene na Njega, a naša srca na Njegov glas, možemo mirno kročiti kroz naš dan dok ga čekamo da djeluje, vjerujući da će Njegovo djelo biti u Njegovo vrijeme i u skladu s onim što nam zapravo treba.

Sljedeći put kada se počnete brinuti zbog nečega za što ste već molili, podsjetite se da ste predali Bogu i On radi na tome. Zahvalite mu što radi iza kulisa i zatražite da Njegov mir čuva vaše srce i misli dok čekate (Filipljanima 4,7).

Ako se borite s molitvama, nemoj odustati. Nastavite ga tražiti u vjeri, unaprijed mu zahvaljujte i očekujte da će odgovoriti. Kada tako činite, On je slobodan učiniti svoje: dati vam točno ono što vam treba, točno kada vam treba.

Autorica: Abigail Folds; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Relevantmagazine.com