Kako možemo primiti blagoslov od Boga?
Foto: Unsplash

Mnogi ljudi upućuju Bogu molitve s bezbroj potreba. Što je pravi blagoslov od Boga i kako ga možemo primiti?

Svi smo čuli da je netko rekao: “Bog me blagoslovio!”, obično u vezi s uspjehom, zdravljem, obitelji, bogatstvom ili poslom. Čuli smo čak i sportaše kako to govore nakon pobjede u velikoj utakmici. Svi želimo biti blagoslovljeni.

Uvriježeno razumijevanje toga što znači biti blagoslovljen od Boga jest da nam daje dobre stvari. U tom pogledu možemo reći da je Božji blagoslov nad svima, i vjernicima i nevjernicima.

“Jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima.” (Matej 5, 45)

No, odnosi li se Božji blagoslov samo na materijalne stvari? Iako su uključene u blagoslov, razmišljanje o materijalnim stvarima kao Božjem blagoslovu ozbiljno ograničava naše razumijevanje onoga što je u Božjem srcu za nas kao vjernike.

Što je Božji blagoslov za vjernike?

Počnimo s Abrahamovim blagoslovom od Boga u Postanku 12, 3:

“Sva plemena na zemlji tobom će se blagoslivljati.” 

Mogli bismo pomisliti da blagoslov ovdje znači nešto poput dobrog života. Ali u Galaćanima 3, 13-14, apostol Pavao je posebno objasnio što znači blagoslov u Postanku 12, 3:

Krist nas otkupi od prokletstva Zakona, postavši za nas prokletstvom – jer pisano je: Proklet je tko god visi na drvetu – da u Kristu Isusu na pogane dođe blagoslov Abrahamov: da Obećanje, Duha, primimo po vjeri. (Galaćanima 3, 13-14)

Ovi stihovi objašnjavaju kako možemo primiti blagoslov od Boga i što je taj blagoslov.

Kako možemo primiti blagoslov od Boga?

Kao pali grešnici, ne zaslužujemo ništa osim osude i prokletstva; zasigurno ne blagoslov. A naša dobra djela ili ponašanje nikada nas ne mogu učiniti “blagoslovljenima”. Ali Isus je u naše ime postao prokletstvom. Na križu je nosio prokletstvo koje je bilo nad čitavim čovječanstvom i umro umjesto nas. Zbog Kristova otkupiteljskog djela na križu za nas, grešnici sada mogu primiti Božji blagoslov kroz vjeru u Isusa Krista.

Biblija obećava blagoslov u zamjenu za vjeru, u zamjenu za pouzdanje. Pouzdati se u Boga znači priznati Mu sve grijehe i priznati Ga Spasiteljem i Gospodinom, te staviti našu ruku u Njegovu i dopustiti Mu da nas vodi do kraja života. I to pouzdanje u Boga pokreće Božje srce u naše ime.

Što je Božji blagoslov?

Galaćanima 3, 14 jasno kaže da blagoslov u Kristu Isusu, koji Bog želi da primimo, nisu materijalne stvari, već nešto daleko veće – obećanje Duha.

U Kristu smo primili ne samo blagoslov oproštenja, očišćenja i pomirenja s Bogom; čak i više, dobili smo najveći blagoslov, a to je sam Isus Krist koji upravo po Duhu prebiva u nama.

Danas mnogi lažni učitelji poučavaju da Božja Riječ kaže da vjernici trebaju očekivati ​​veliki materijalni i financijski blagoslov, a ti se lažni učitelji često obraćaju odlomcima poput Malahija 3, 10:

“Donesite čitavu desetinu u riznicu da u mojoj kući bude hrane. Tada me iskušajte – govori Jahve nad Vojskama – neću li vam otvoriti ustave nebeske i neću li izliti na vas punom mjerom blagoslov.”

Iako je istina da Bog voli i brine se za svoju djecu, NIJE istina da obećava da će dati veliko bogatstvo i obilje materijalnih blagoslova vjernicima.

Doživjeti Božji blagoslov

Krist prebiva u nama po Duhu Svetom, tako da Ga možemo iskusiti na osoban način. Možemo Mu se moliti, zazivati ​​Njegovo ime i čitati Njegovu Riječ. Jednostavnim okretanjem Kristu, razgovarajući s Njim tijekom dana, možemo uživati ​​u Njemu.

Pretpostavimo da se molite za bolji posao i bolje plaćeno mjesto. Zahvaljujete Gospodinu na tome. Ali što se događa ako Bog ne ukloni neke poteškoće? I dalje ćete nastaviti otvarati Mu svoje srce i moliti Ga da vam udijeli mudrost, snagu, što god trebate, da se suočite s problemima na poslu. Krista ćete početi doživljavati kao obilnu opskrbu u toj teškoj situaciji. Uživat ćete u Njemu, a to je izniman blagoslov.

Sigurno bismo trebali biti zahvalni na materijalnim stvarima koje nam Gospodin daje. Trebamo iznositi naše potrebe u molitvi. Ali mi smo uistinu blagoslovljeni kad Krista doživljavamo kao svoju ljubav, svoj mir, strpljenje, zadovoljstvo, radost … Sad imamo u sebi ovu divnu Osobu, najveći blagoslov u svemiru!

Gospodine, hvala Ti što si umro za mene kako bih mogao biti blagoslovljen Tobom. Hvala Ti što živiš u meni kao Duh. Otvori oči mog srca da vidim dalje od materijalnih blagoslova koje si mi dao i koji mi trebaju. Želim Te doživjeti kao najveći blagoslov u svemiru! Amen!

PROČITAJTE JOŠ: