Kako vam radi štitnjača? Provjerite s toplomjerom!

Vrlo jednostavno možete provjeriti kako vam radi štinjača. Doktor Broda Barnes je osmislio test s toplomjerom koji možete napraviti u svom domu. 

Prije pedeset godina dr. Broda Barnes otkrio je da je tjelesna temperatura indikator aktivnosti buđenja. Posebno je naglasio temperatura tijela odmah nakon buđenja.

PROČITAJTE: 10 znakova da vam štitnjača ne radi dobro

U svojoj knjizi objasnio je rad štitnjače kao i razne probleme i bolesti do kojih može doći u slučaju da štitnjača ne radi kako treba.

Doktor Barnes je osmislio kućni test koji možete napraviti u toplini svojeg doma. Jednostavan je i brz i saznat ćete kako vam radi štitnjača.

Barnesov test s toplomjerom

Prije spavanja uzmite toplomjer koji ste dobro stresli. Temperatura na njemu mora biti 35°.

štitnjača samopregled

Nakon što ste se probudili odmah stavite toplomjer ispod pazuha. Toplomjer držite deset minuta. Kad očitate rezultat zapišite ga. Taj rezultat je poznat kao “rana jutarnja bazalna temperatura”. Normalna temperatura je između 36.5 i 36.8.

PROČITAJTE: Je li vam proradila štitnjača? Ovo su znakovi koje nikako ne smijete zanemariti!

Imajte na umu da vam zbog infektivnih bolesti i kod žena koje imaju menstruaciju temperatura može varirati. Test radite kada se potpuno zdravi.

Rezultati testa

Štinjača vam radi normalno ako vam je temperatura između 36.5 i 36.8.

U slučaju da vam je temperatura niža od 36.5, onda se radi o smanjenom radu štitnjače (hipotireoza). Imajte na umu da su depresija, nedostatak energije, umor, infekcije, kronična glavobolja, nedostatak pamćenja i koncentracije, gubitak kose simptomi smanjenog rada štitnjače.

Ako je temperatura viša od 36.8, radi se o ubrzanom radu štitnjače (hipertireoza) ili infekciji u tijelu.

PROČITAJTE: Ako vam štitnjača radi usporeno, ove namirnice će je ”prodrmati”

Ovaj test se preporuča raditi tri dana za redom ako želite točne rezultate ispita.

U slučaju da vam je temperatura iznad ili ispod granica normale obratite se svom liječniku.

Za dobar rad štitnjače veoma su važni dobar rad jetre, život bez stresa, selen, vitamin A, kortizol, magnezij i vitamin B, prenosi Dnevno.hr