Kako sačuvati vjeru usred kušnji?

Svaki vjernik prolazi kroz životna iskušenja. Pitanje je kako ćemo odgovoriti na njih? Kako sačuvati vjeru usred kušnji?

Gospod zna kako izbaviti pobožne iz kušnji. (2. Petrova 2:9)

Iskušenje se može definirati kao prilika da se sagriješi i zastrani od pobožnosti, ali i kao prilika za dokazivanje vjernosti, poslušnosti, integriteta i konstantnosti. Iskušenja mogu biti izvor velikog stresa, tjeskobe, težine i tuge (1. Pt 1:6) te se s njima susreću svi ljudi – čak je i Isus bio iskušavan, osim u grijehu (Lk 4:1-13, Lk 22:28, Heb 4:15).

No, potrebno je znati da iskušenja ne dolaze od Boga (Jak 1:13), da na nas neće stići iskušenje veće od ljudskog (jer je Isus za nas podnio nadljudska iskušenja), da Bog zna kako izbaviti pobožne iz kušnji (2. Pt 2:9) te da nam u kušnjama Bog daje i izlaz, da budemo sposobni izdržati (1.Kor 10:13).

Zašto smo iskušavani?

Isus kaže da se molimo da ne uđemo u kušnje (Lk 22:40, Mat 6:13), no ukoliko u njih uđemo, Bog kaže da su blagoslovljeni oni koji ih izdrže, jer će, kada se pokažu prokušanima i dokazanima, primiti krunu života (Jak 1:12), kako bi ta dokazanost i autentičnost vjere stvorila strpljivost i izdržljivost (Jak 1:3). I, zato Jakov kaže: “Smatrajte sve radošću, braćo moja, kad upadnete u razna iskušenja” (Jak 1:2).

Što činiti usred kušnji? Kako sačuvati vjeru usred kušnji?

Ostanite, dakle, u kušnjama vjerni i čvrsti, moleći se Bogu, te obratite pozornost na Pavlove upute vjernicima što da ne čine u kušnjama (1.Kor 10:6-10):

1. Ne žudi za zlom (već traži Božju Riječ, pomoć i izlaz);

2. Ne budi idolopoklonik (ne okreni se lažnim bogovima i prividnim rješenjima);

3. Ne bludi (pripazi na seksualnu moralnost, koja upravo u kušnjama često dolazi pod pritisak);

4. Ne kušaj Boga (ne testiraj u svojim kušnjama Božju dobrotu, vjernost, integritet, principijelnost, suverenost);

5. Ne mrmljaj (ne govori negativno protiv Boga, odnosno u kušnjama Ga ne optužuj da Mu nije stalo do tebe i da te je napustio, već zahvaljuj Bogu na Njegovoj vjernosti, prisutnosti, dobroti i milosti za izlaz iz kušnji).

I, vjeran je Bog, koji neće dozvoliti da budete kušani preko svojih sposobnosti, nego će vam s kušnjom dati i izlaz, da budete sposobni izdržati. (1. Korinćanima 10:13)

Izvor: Udruga Transforma

PROČITAJTE JOŠ: