Zašto su kušnje dobre za našu vjeru?

Zašto su kušnje dobre za našu vjeru?
Foto: Unsplash

Kušana vjera donosi iskustvo i razvija pobožan karakter. Kroz kušnje otkrivamo vlastitu slabost i Božju snagu koja nam pomaže da ih podnesemo.

Vjera nikad ne napreduje tako dobro kao kad su sve stvari protiv nje: oluje su treneri, a munje njezini rasvjetljivači. Kad na moru vlada tišina, raširite jedra ako hoćete, ali lađa se neće kretati prema luci, jer na zaspalom oceanu i lađa spava. Ali ako počnu zavijati vjetrovi i voda se podizati, tada – iako se lađa može ljuljati, paluba joj biti prana valovima i njezin jarbol škripati pod pritiskom raširenih i nadutih jedara – tek tada napreduje prema željenoj luci.

Neiskušana vjera uvijek je malog rasta i vjerojatno će ostati patuljasta dokle god je bez kušnji. U mirnim jezerima lakoće nema mjesta za vjeru da bi stekla divovske proporcije; ona mora boraviti na olujnom moru ako želi biti jedan od glavnih putova Božjih. Kušana vjera donosi iskustvo. Svi vi koji ste muškarci i žene iskustva morate znati da vam iskustvo vjeru čini stvarnijom.

PROČITAJTE: Zašto moramo prolaziti kroz kušnje?

Nikada nećete znati što je gorčina grijeha ili slatkoća opraštanja dok ih oboje ne iskusite. Nikada ne znate vlastitu slabost dok niste prisiljeni poći kroz rijeke i nikada nećete upoznati snagu Božju dok ne budete sačuvani usred bujice. Sav govor o vjeri koja nije temeljena na njezinu iskustvu samo je govor. Ako imamo malo iskustvo, ne možemo govoriti s takvom sigurnošću kao oni čije je iskustvo bilo duboko. (…)

Vjera raste u čvrstini, sigurnosti i jačini što se više koristi u velikoj nevolji, i što je više obarana, ponovno se diže. Međutim, neka to ne obeshrabri one koji su mladi u vjeri. Imat ćete dovoljno kušnji i bez da ih tražite; u pravo vrijeme izmjerit će vam se puna mjera.

A u međuvremenu, ako još ne možete imati rezultat dugačkog iskustva, hvala Bogu za milost koju imate. Slavite Ga za ono što ste dosad postigli! Hodajte prema tom pravilu i imat ćete sve više i više blagoslova Božjeg dok vam vjera ne bude micala planine i postizala nemoguće.

Autor: Charles H. Spurgeon