Je li važno kako se kršćani odijevaju?

Nakon čovjekovog pada u grijeh, odjeća je stvorena kako bi pokrila njegovu golotinju. Je li važno kako se kršćani odijevaju?

Upućeni smo da se odijevamo skromno. Prva Timoteju 2, 9-10 kaže:

Isto tako žene – u doličnu držanju: neka se rese stidljivošću i razborom, ne pletenicama i zlatom ili biserjem ili skupocjenim odijelom, nego – dobrim djelima, kako dolikuje ženama koje ispovijedaju bogoljubnost.

Kako se oblačite ne utječe na vaše spasenje, ali vaše spasenje utječe na vaše odijevanje. Nismo spašeni zbog odjeće koju nosimo. Spašeni smo vjerom u Krista. Međutim, to ne znači da se možemo odijevati neprimjereno ili da gubimo spasenje zbog svoje odjeće.

Je li važno kako se kršćani odijevaju?

Kada se osoba spasi, u njoj živi Duh Sveti koji transformira srce i um. Kao rezultat toga, on ili ona počet će mijenjati svoje ponašanje i odijevati se na bogobojazniji način. Ali što znači “pobožnija moda”? Općenito govoreći, vjernik ili vjernica neće se htjeti odijevati provokativno kako bi skrenuli pozornost na svoje tijelo i izazvali požudu. Žene koje su pobožne imaju tendenciju da se odijevaju skromno, ali to ne znači da se odijevaju zaostalo (npr. s maramama na glavi). Sasvim je u redu odjenuti se moderno. Žene i muškarci mogu se odijevati vrlo lijepo, na vrlo ženstven ili muževan način, ali i na takav način da čuvaju vlastitu ljepotu, tako da ne skreću pažnju na različita područja svoje tjelesne građe.

Moramo se odijevati na način da se prikladno pokrijemo i ne reklamiramo kao seksualni predmet, poput osobe koja se bavi prostitucijom. Određeni modni stilovi i odjeća mogu rasplamsati požudu i pozivati na sudjelovanje u nemoralu.

I gle, susrete ga žena, bludno odjevena i s prijevarom u srcu. (Izreke 7, 10)

Također se moramo odijevati na način primjeren našem biološkom spolu. Ako ste žena, trebali biste se odijevati na način da ljudi mogu reći da ste žena. Isto vrijede i za muškarca. Ne bi trebalo biti zabune ili dvosmislenosti u vezi s vašim spolom.

Kako bismo trebali gledati na modnu industriju?
Foto: Unsplash

Kako bismo trebali gledati na modnu industriju?

Modna industrija ne postavlja standarde ljepote. Taj standard postavlja samo Bog i nepromjenjiv je. Zapravo, ljepota sama po sebi nema nikakve veze s odjećom ili modom. Prva Petrova 3, 3–4 kaže:

Vaš nakit neka ne bude izvanjski – pletenje kose, kićenje zlatom ili oblačenje haljina. Nego: čovjek skrovita srca, neprolazne ljepote, blaga i smirena duha. To je pred Bogom dragocjeno.

Moda u našim životima nikada ne bi trebala postati idol. Modna industrija i njezini proizvodi ne bi trebali biti nešto čemu se klanjamo. Promjene u svijetu mode odražavaju prolaznu narav svijeta.

Svijet prolazi i požuda njegova, a tko čini volju Božju, ostaje dovijeka. (1. Ivanova 2, 17)

Nije pogrešno nositi lijepe stvari

Nije grijeh da kršćanin bude moderan, ali u životu postoji i više od mode. Isus je rekao:

“Zato vam kažem: ne budite zabrinuti za život: što ćete jesti; ni za tijelo: u što ćete se obući. Ta život je vredniji od jela i tijelo od odijela.” (Luka 12, 22-23)

Čovjek koji je navikao razmetati se svojim novcem ili svojim visokim statusom putem skupe odjeće ili koji pretjerano voli svoj vanjski izgled, u ratu protiv tijela i protiv ponosa svog srca možda bi mogao odabrati jednostavniju odjeću. Ova briga za pobožno ponašanje i izgled dio je posvećenja. Posvećenje je proces kroz koji nas Bog mijenja kako bismo postali sličniji Isusu.

Živimo u ovom svijetu, ali nismo od ovog svijeta. Moramo zasjati svjetlom za Krista. Treba izbjegavati modu koja od nas zahtijeva da Krista i Njegovu Riječ stavimo po strani.

PROČITAJTE JOŠ: