4 jednostavna savjeta kako se moliti Bogu

Molitva je jedno od najmoćnijih oružja koje nam je Bog dao da ga koristimo. Donosimo 4 jednostavna savjeta kako se moliti Bogu.

Vjerujem da nikada nije bilo važnije da Božji narod bude na koljenima kao danas. Molitva je nevjerojatna privilegija. Kroz riječi poput ovih u Bibliji imamo otvoreni poziv Boga svemira:

“Zazovi me, i odazvat ću ti se i objavit ću ti velike i nedokučive tajne o kojima ništa ne znaš.” (Jeremija 33, 3)

Imamo obećanje da nas uslišava: “Tada ćete me zazivati, dolaziti k meni, moliti mi se i ja ću vas uslišati.” (Jeremija 29, 12)

Na stranicama Biblije vidimo primjere ljudi koji su se molili. Čak se i Isus, Sin Božji, molio. Dakle, trebali bismo i mi. Ako vjerujemo da smo Božja djeca, onda bismo trebali razgovarati sa svojim Ocem.

Kako se moliti Bogu: 4 savjeta koja vam mogu pomoći

Najbolje mjesto za molitvu je mirno mjesto na kojem nema nikoga tko bi vas ometao. Možete se povući u svoju sobu i isključiti televizor ili računalo. Vaše držanje zapravo nije važno, ali možete odabrati sjediti ili se spustiti na koljena. A onda jednostavno zatvorite oči i počnite moliti.

1. Molite jednostavno: Ne opterećujte se time kako se moliti Bogu

Mogli bismo pomisliti da moramo moliti dugačke i predivne molitve da nas Bog čuje, ali u stvarnosti On sluša čak i naše najkraće molitve.

Reformator Martin Luther je rekao: “Što manje riječi, to je bolja molitva.” Nije li to umirujuće? S Bogom možemo razgovarati svakodnevnim jezikom, baš kao što razgovaramo s prijateljem. Ne moramo dugo moliti. Bog se raduje svakoj našoj riječi koju izgovorimo.

Započnite s hvaljenjem Boga, a zatim Mu recite na čemu ste zahvalni. Na primjer, možete zahvaliti na vašoj obitelji, zdravlju, vezi, domu, poslu ili nečem drugom. Sljedeće što možete učiniti je tražiti oprost. Kao ljudi, svi imamo grijehe zbog kojih trebamo tražiti Božji oprost. Zatim možete iznijeti Bogu svoje potrebe. Najlakši način da to učinite je započeti s “Molim za …” Na primjer, možete reći: “Molim za zdravlje i sigurnost moje obitelji …” Ovisno o problemima s kojima se susrećete, možete tražiti pomoć od Boga jer je On svemogući Bog koji može riješiti bilo koji problem. Pred Bogom možete biti slobodni i moliti se za sve što želite.

2. Čitajte Bibliju i molite se nad biblijskim stihovima
Foto: Pexels

2. Čitajte Bibliju i molite se nad biblijskim stihovima

Jeste li ikad vodili jednostrani razgovor s nekim tko je neprestano razgovarao a da vas nije slušao? Razgovor nije išao baš daleko, zar ne? To isto činimo Bogu kad se molimo ne čitajući Bibliju, Božje pismo puno ljubavi i mudrosti za svakoga od nas na zemlji. Čitanje Biblije pomaže nam da upoznamo Boga. Donosi život u naše molitve.

Ako želite učinkovitije razgovarati s Bogom, čitajte Bibliju. Neka Davidove riječi u psalmima ožive vaše molitve. Zaustavite se u Evanđeljima da biste se molili nad stihom koji vas pogađa, tražeći od Boga da tu istinu unese u vaše srce. Riječi Pavlovih poslanica neka vam daju posebne molitve za sebe i ljude koje volite.

3. Neka molitva bude sastavni dio svakog vašeg dana

“Uvijek se radujte! Bez prestanka se molite!” (1. Solunjanima 5, 16-17)

Je li doista moguće moliti bez prestanka? A da probate slijedeće: započnite i završite svoj dan molitvom. Uputite kratke molitve Bogu što je češće moguće tijekom vašeg dana. Zamolite Boga da vam pomogne s vašim popisom obveza. Kad čujete zabrinjavajuće vijesti, predajte situaciju Bogu. Izgovorite molitvu za supružnika ili dijete dok ga grlite. Molite se za osobu s kojom razgovarate.

4. Molite s iščekivanjem

Molitva postaje beživotna vježba kad ne tražimo odgovore. Isus nas poziva da očekujemo da Bog djeluje.

“Molite, i dat će vam se; tražite, i naći ćete; kucajte, i otvorit će vam se.” (Matej 7, 7)

Psalam 5 sadrži stih koji kaže: “Jahve, zorom glas mi već čuješ, zorom ti već lijem molitve u nadi čekajuć'” (Psalam 5, 3). Znajući da je Božja milost svako jutro nova, David ju je vjerno tražio na početku svakog dana. Primijetite da nema opisa veličine njegovih zahtjeva. David je razumio da ništa nije preveliko za iznijeti pred Gospodina.

Stih kaže da je David u nadi čekao da Gospodin odgovori na njegove zahtjeve. Doista je vjerovao da je Bog spreman, voljan i sposoban djelovati u odgovoru na njegove molitve – velike i male.

4. Molite s iščekivanjem
Foto: Pexels

Nažalost, Davidov se primjer ne odražava u molitvama svih nas. Doista, jedan od naših najvećih duhovnih nedostataka su mala očekivanja. Od Boga ne očekujemo puno, pa ne tražimo puno. I kao rezultat toga, od Njega ne primamo puno.

Molitve za razne prigode možete naći na ovom linku.

PROČITAJTE JOŠ: