5 načina na koje se možemo oduprijeti đavlu

Naš pravi neprijatelj je đavao koji nas iskušava i želi uništiti. Kako se možemo oduprijeti đavlu i svim njegovim taktikama?

Đavao mrzi Boga i sve one koji Ga iskreno ljube. Ono što najviše želi je natjerati nas da poslušamo laži koje nam šapće.

Isus je đavla nazvao “ocem laži” (Ivan 8, 44). Đavao uvijek laže. Zapravo, često se prerušava u anđela svjetla (2. Korinćanima 11, 14). Uvijek želi da nam stvari ovoga svijeta izgledaju primamljivo i da za njima žudimo više nego za Bogom.

Ako ćemo biti iskreni vjernici koji idu za Isusom, onda možemo očekivati ​​da će đavao učiniti sve što može da nas zaustavi na putu vjere. Ali, ako želimo pobijediti u duhovnom ratu, moramo znati tko je istinski neprijatelj i kako ga pobijediti.

“Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre. Oprite mu se stameni u vjeri znajući da takve iste patnje podnose vaša braća po svijetu.” (1. Petrova 5, 8-9)

Kako se možemo oduprijeti đavlu?

Đavao će uvijek ciljati na kršćane sa svim vrstama ugnjetavanja i iskušenja. Jedno od mnogih biblijskih obećanja glasi: “Oduprite se đavlu i pobjeći će od vas” (Jakovljeva 4, 7). Pitanje je, međutim, kako to učiniti? Kako se možemo oduprijeti đavlu?

1. Oduprite se đavlu tako što ćete se pokoriti Bogu

“Pokorite se dakle Bogu! Oduprite se đavlu i pobjeći će od vas!” (Jakovljeva 4, 7)

Pokornost znači da prihvaćamo ili popuštamo autoritetu ili volji drugoga. Stoga je naša pokornost Bogu priznanje da je Bog moćan i da ima vlast nad nama. Bog ne samo da ima vlast nad nama – ima i vlast nad samim đavlom.

Ne možemo nadvladati napast ili đavla ako Isus Krist nije Gospodar našega života. Kada pripadamo Njemu, Njegov Duh prebiva u nama i daje snagu da se odupremo zlu.

2. Oduprite se đavlu koristeći Božju Riječ

Kad god je đavao napao Isusa, primijetit ćete da se Isus odupirao koristeći se spisima kako bi nadvladao đavlove kušnje (Matej 4, 1-11).

Isus je bio ukorijenjen u Božjoj Riječi. Živio je prema svakoj riječi koja izlazi iz Božjih usta. Bio je poslušan svetim spisima. Zato je važno da svaki vjernik koristi Božju Riječ kako bi nadvladao demonske napade s kojima će se suočiti u životu.

Božja Riječ je najmoćnije oružje protiv neprijatelja, jer se koristi i za zaštitu i za napad u vrijeme duhovnog ratovanja. Uspoređuje se s mačem.

“Živa je, uistinu, Riječ Božja i djelotvorna; oštrija je od svakoga dvosjekla mača; prodire dotle da dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu te prosuđuje nakane i misli srca.” (Hebrejima 4, 12)

3. Oduprite se prvom iskušenju

Bitka s iskušenjima je najvažnija bitka. Jedna izreka kaže: “Onaj tko se igra s đavlovim mamcem, brzo će biti odveden s đavlovom udicom.” Nemojte iskušenju davati vremena. Bog obećava da se možemo oduprijeti iskušenju, ali ne i grijehu koji slijedi kad popustimo iskušenju.

3. Oduprite se prvom iskušenju
Foto: Unsplash

4. Oduprite se đavlu ispravnom mišlju

“Ta oružje našega vojevanja nije tjelesno, nego božanski snažno za rušenje utvrda. Obaramo mudrovanja i svaku oholost koja se podiže protiv spoznanja Boga i zarobljujemo svaki um na pokornost Kristu.” (2. Korinćanima 10, 4-5)

Đavlu se opiremo zarobljujući svaku pokvarenu misao i čineći je poslušnom Božjoj Riječi. Naši obrasci razmišljanja moraju slaviti Boga. Naše misli moraju se uvijek oblikovati u svjetlu Božje Riječi. Stoga ne smijemo dopustiti da đavao upravlja našim misaonim životom.

“Uostalom, braćo, što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno; je li što krepost, je li što pohvala – to nek’ vam je na srcu!” (Filipljanima 4, 8)

5. Oduprite se đavlu molitvom i zahvalnošću

“Bez prestanka se molite! U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu.” (1. Solunjanima 5, 17-18)

Važno je da često molimo i da ne padnemo u zamku nezahvalnosti. Moramo naučiti biti zahvalni u svim okolnostima. Ako se ne molimo, u opasnosti smo da se distanciramo od Boga. Kada smo nezahvalni, imat ćemo prigovarajući stav. Zato đavao želi iskušati vjernike da se žale i budu nezahvalni prema Bogu. Također, iskušava vjernike da izbjegavaju provoditi vrijeme s Bogom. Podvrgavanje takvim iskušenjima čini kršćanina slabijim ili sprječava njegovo duhovno sazrijevanje.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!