Vid se mijenja iz raznih razloga, od pretjeranog gledanja u ekrane, do čitanja u nepovoljnim uvjetima. No, naš se vid može promijeniti i kako starimo. Donosimo nekoliko načina na koji se vid mijenja kako prolaze godine. 

Računala i oči

Neprestano gledanje u monitore, mobitele i igrice može dovesti do naprezanja i sušenja očiju. Na svu sreću, ti uređaji često ne dovode do trajnih problema s očima. Kako biste spriječili naprezanje očiju odmaknite monitor kompjutera najmanje pola metra od glave. Koristite stolnu svjetiljku kako biste spriječili zrcaljenje. Odmarajte se svaki sat. Provedite vrijeme gledajući u nešto što je mnogo udaljenije od monitora, savjetuje portal Webmd

Zaštitite svoje oči

Zdrave odrasle osobe, mlađe od 40 godina, većinom imaju stabilan vid. Kako bi vaš vid i zdravlje očiju ostalo dobro, možete nositi sunčane naočale koje imaju UV zaštitu. Nosite zaštitnu opremu kada se bavite određenim sportovima ili kada radite s većim uređajima, strojevima ili kemikalijama – kod kuće i na poslu. 

Presbiopija

Do 40.-e godine je leća oka vrlo fleksibilna. Ona pomaže oku da se usredotoči na stvari koje su blizu ili daleko. Kako starimo leće gube svoju fleksibilnost. Zbog toga dolazi do problema s vidom, tj. oko se teško usredotočuje na predmete koji su blizu, posebice kada je svijetlo slabo. Ako imate presbiopiju, većinom ćete držati predmet ili knjigu dalje od lica kako bi se oči mogle usredotočiti. 

Vrijeme je za naočale

Potreba za naočalama za čitanje je vrlo česta i normalna. Kada dosegnete srednje 40.-e vaš vid oslabi te postaje teško čitati, a to je posve normalno. Možete nositi naočale, leće, a ponekad je moguće i laserska korekcija vida. 

Bolesti oka povezane sa starenjem

Dijabetes i krvni tlak

Neke bolesti, kao što su dijabetes i krvni tlak, utječu na vid i zdravlje očiju. Dijabetes je vodeći uzrok sljepoće u odraslih osoba. Osobe s dijebetesom mogu razviti retinopatiju, oštećenje krvnih žila u mrežnici oka. Visok krvni tlak može oštetiti očne živce i krvne žile u oku te može dovesti do trajnog gubitka vida. Zbog toga je jako važno prigrliti zdrav životni stil. 

Mrena i glaukom 

Mrena i glaukom nisu povezane s dobi osobe, ali se najčešće javljaju kod osoba starijih od 60 godina. Mrena je zamagljenje očne leće te se može ukloniti operacijom. Glaukom je propadanje očnog živca tijekom vremena te se ublažava operacijom ili kapima za oči. 

Makularna degeneracija

Makularna degeneracija češća je kod osoba starijih od 60 godina. Može ju se ublažiti lijekovima. Karakterizira ju pojava novih krvnih žila u oku koje počnu pucati. 

Hrana i vid

Zdrava prehrana može pomoći održati oči zdravima. Određene namirnice su jako dobre za oči, a uključuju ribu, lisnato povrće, naranče te orašaste plodove. Te namirnice sadrže lutein, omega-3 masne kiseline i vitamine C i E koji su važni za zdravlje očiju.