Smršaviti bez dijete je moguće ako promijenite neke životne navike. Donosimo savjete za takvo mršavljenje koji vam uistinu mogu pomoći. Zašto ne biste pokušali?!

Naravno, možete brzo izgubiti kile. Postoji mnoštvo prolaznih dijeta koje brzo uklanjaju kilograme, a vi ostanete gladni i isušeni. No čemu gubljenje kila kada će se poslije dijete vratiti? Kako biste zadržali željenu težinu najbolje je kile gubiti sporije.

Mnogi stručnjaci tvrde da je moguće smršaviti bez dijete. Ključ je u ustrajnosti i promjenama u životnom stilu. 

Pola kilograma masti jednako je 3500 kalorija. Gubljenjem 500 kalorija na dan kroz vježbu i promjenu prehrane, možete gubiti pola kile tjedno. Ako samo trebate održavati trenutnu težinu, onda je dovoljno jesti 100 kalorija manje u danu kako biste izbjegli dodavanje kile do kile i pol tijekom godine dana. 

Kako smršaviti bez dijete?

Možete smršaviti bez dijete ako prisvojite neke od ovih jednostavnih i bezbolnih strategija. Evo nekoliko savjeta koje donosi portal Webmd

1. Ako želite smršaviti bez dijete, svaki dan obavezno jedite doručak.

Jedna navika koja je ljudima pomogla smanjiti kile i zadržati to stanje jest neprestano jedenje doručka. Mnogi ljudi misle da je preskakanje doručka dobra ideja za smanjenje kalorija, no zbog toga često preko dana pojedu još više.

Istraživanja su pokazala da su osobe koje jedu doručak svaki dan produktivnije. Pokušajte jesti žitarice punog zrna i mliječne proizvode s niskim udjelom masti kako biste započeli dan. 

VIDI OVO: 10 namirnica koje trebate jesti ako želite smršaviti

2. Preko noći zatvorite kuhinju.

Odredite si vrijeme u danu kada ćete prestati jesti kako ne biste podlegli kasnim obrocima dok gledate televiziju. Možete popiti šalicu čaja, uzeti slatkiš, sladoled ili jogurt kao desert poslije večere, ali onda operite zube kako biste si jasno rekli da je obroku kraj. 

3. Mudro odabirite tekuće kalorije.

Zaslađena pića suptilno nabijaju kalorije, ali ne smanjuju glad i želju za hranom. Žeđ utažite vodom, mineralnom s limunom, mlijekom ili malim porcijama svježeg soka. Pokušajte piti i sok od povrća ako budete gladni između obroka. Ako pijete vino ili koktele, onda pokušajte smanjiti tu naviku samo na vikende. 

4. Ako želite smršaviti bez dijete, jedite više svježeg voća i povrća.

Jedite mnogo niskokaloričnog voća i povrća kako biste jeli manje visokokaloričnih namirnica. Neka meso ne bude središte vaših obroka. Pokušajte ručak i večeru započeti salatom ili juhom od povrća.

Neka vaša kuhinja bude ispunjena voćem i povrćem kako bi ono bilo važan dio svakog vašeg obroka i međuobroka. Tako će vam prehrana biti obogaćena vitaminima, mineralima i vlaknima te nećete previše posezati za kolačima. 

Smršaviti bez dijete - prehrana
Foto: Unsplash

5. Žitarice su glavne.

Ako želite smršaviti bez dijete, u svoju prehranu obavezno smanjite unos rafiniranih žitarica. Zamjenom rafiniranih žitarica kao što su bijeli kruh, torte, kolači i pereci, dodajete vlakna u prehranu i brže ćete se nasititi tako da je veća mogućnost da ćete jesti razumne porcije. Uvijek birajte kruh sa sjemenkama, integralnu tjesteninu, smeđu rižu, kokice i krekere sa cijelim zrnom. 

VIDI OVO: 8 načina kako smršaviti promjenom nekih jednostavnih navika

6. Kontrolirajte svoj okoliš.

Još jedna jednostavna strategija jest da pokušate kontrolirati svoj okoliš – od kuhinje ispunjene zdravom hranom do odabira restorana. To znači da trebate izbjegavati iskušenja tako što ćete se kloniti restorana sa švedskim stolom.

Kada je riječ o zabavama, bolje je pojesti nešto zdravo prije zabave i biti pažljivi što na njoj jedete. Prije nego poželite opet nešto pojesti, popijte veliku čašu vode. 

7. Ako želite smršaviti bez dijete, smanjite porcije vašeg obroka

Samo smanjenjem porcija za 10-20% gubite kile. Većina porcija kod kuće i u restoranima je prevelika. Najbolje je koristiti vagu i oznake na posuđu kako biste znali koliko točno jedete. Također, bolje je koristiti manje posuđe jer ćete tako imati dojam da jedete jednako, a zapravo ćete jesti manju količinu iz manjeg posuđa. 

8. Dodajte više koraka.

Ako želite smršaviti bez dijete, trebate se više kretati. Instalirajte neku od aplikacija za mjerenje koraka u danu te svaki dan dodajte malo više koraka dok ne dođete do 10 000. Činite što možete tijekom dana kako biste bili aktivniji, odite prošetati, hodajte dok pričate na mobitel, odvedite psa u šetnju, krećite se dok su reklame na televiziji. 

9. Neka protein postane sastavni dio vaših obroka.

Dodavanje izvora proteina, s malo masti, vašim obrocima i međuobrocima će vam pomoći da spriječite prejedanje. Pokušajte s nemasnim jogurtom, malim porcijama lješnjaka, maslacem od kikirikija, jajima, grahom ili bijelim mesom. Stručnjaci preporučuju jedenje manjih i čestih obroka i međuobroka (svaka 3-4 sata) kako bi vam šećer u krvi bio uravnotežen. 

VIDI OVO: 5 dijeta koje znanost potvrđuje

10. Prebacite se na lakše alternative.

Kad god možete, koristite verziju hrane s manje masti i kalorija, kao što su majoneza i mliječni proizvodi. Možete koristiti salsu ili humus kao umak; na sendviče možete staviti senf, a ne majonezu; jedite slatki krumpir umjesto bijelog, koristite nemasno mlijeko umjesto šlaga u kavi; u sendviče stavite manje sira te koristite ocat za salatu umjesto kaloričnih umaka. 

Mršavljenje bez dijete nije nemoguća misija! Nadamo se da će vam ovi savjeti u tome pomoći.