Koliko ste puta u godini iskušali novu dijetu? Je li zaista djelovala? Ako jest, onda je to odlično, ali je veća mogućnost da ste se svaki put razočarali.

Mnogi na dijete gledaju kao na magični štapić u borbi protiv viška kila, no, ako želite učinkovito smršaviti nije potrebno ništa doli promjene nekoliko osnovnih navika. Donosimo 8 načina na koje možete smršaviti promjenom nekih jednostavnih navika. Ovi savjeti za mršavljenje vam mogu pomoći.

30 minuta vježbe je dovoljno

Svi vi koji ne volite vježbanje – ovo je za vas. Istraživanje je pokazalo da je dovoljno vježbati samo 30 minuta u danu kako bi izgubili 25% više kila nego kada vježbate punih sat vremena. 

Jedite sporo i odmjereno

U ovom užurbanom svijetu mnogima je postalo normalno jesti na brzinu i „s nogu“. No, ironično je da jedenje na brzinu smanjuje osjećaj sitosti te dovodi do prejedanja. Kada do mozga dođe da je želudac put, vi ste zbog brzine kojom ste jeli već prekoračili količinu hrane koju vaše tijelo zapravo treba. 

VIDI OVO: Ovo su savjeti za mršavljenje od naših baka

Izbjegavajte jedenje pred ekranom

Istraživanje je pokazalo da nas reklame za brzu hranu zapravo tjeraju da više jedemo. Ujedno, kada jedete ispred ekrana, često ne obraćate pažnju na hranu koju unosite u sebe, a tako ni na količinu pojedenog. 

Neka vam kuća ne bude previše topla

Istraživanje je dokazalo povezanost smanjene izloženosti sezonskim hladnim razdobljima i povećanju pretilosti. 

Kada smo izloženi hladnoći, mi drhtimo, naši mišići se moraju suziti kako bi stvorili toplinu te time sagorijevaju više kalorija. Mi ujedno stvaramo toplinu čak i u manje hladnim uvjetima kada ne drhtimo. Kada nam je cijela kuća zagrijana, onda nam nije potrebno prilagoditi se raznim temperaturama te sagorijevamo manje energije. 

Čitajte naljepnice na hrani

Na hrani su naljepnice koje nam nude važne informacije o onome što unosimo u naše tijelo. Istraživanje je pokazalo da više kila gube osobe koje čitaju namirnice prije kupovine hrane (većinom žene u dobi 37-50 godina). 

VIDI OVO: Napitak za mršavljenje: Trebaju vam samo voda, jabuka i cimet!

Jedite više jogurta i orašastih plodova

Prema istraživanju, konzumiranje jogurta i orašastih plodova je bolje za dugoročniji gubitak težine nego konzumiranje voća i povrća. 

Ljute papričice i začini

Odličan savjet za mršavljenje je da konzumiranje više ljutih papričica i čilija. Oni pomažu pri mršavljenju budući da ljuti začini ubrzavaju metabolizam. Ujedno, kurkuma smanjuje apetit te brže sagorijevamo kalorije. 

Pijte vodu

Redovno pijenje vode pomaže tijelo kako bi ostalo hidratizirano, metabolizam se ubrzava te počinjete gubiti na težini. Istraživanje je pokazalo da je za gubitak kilograma najbolje pijenje dvije čaše vode prije obroka.