Iako su mnoge dijete učinkovite, ključ je u pronalasku one koja će vama odgovarati na duže vremensko razdoblje. Postoje odlične i zdrave dijete koje znanost potvrđuje i koje uistinu donose rezultate.

U ovom članku donosimo 5 takvih dijeta čija je učinkovitost i znanstveno dokazana.

1. Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata i svježim namirnicama

Ovakve vrste dijeta odlične su za ljude koji trebaju izgubiti na kilaži, popraviti svoje zdravlje i smanjiti rizik od bolesti. Ovakve su dijete fleksibilne jer možete mijenjati unos ugljikohidrata ovisno o vašim potrebama. 

U ovoj dijeti jest ćete mnogo povrća, mesa, ribe, jaja, voća, orašastih plodova i masti, ali manje šećera, prerađene hrane i škroba. 

2. Mediteranska dijeta

Mediteranska dijeta je zaista odlična za prevenciju srčanih bolesti i isto spada u dijete koje znanost potvrđuje. 

Ona naglašava one namirnice koje su se jele na području Mediterana u 20. stoljeću i ranije, a uključuju mnoštvo povrća, ribe, voća, peradi, cjelovitih žitarica, mahunarki, mliječnih proizvoda i djevičanskog maslinovog ulja

3. Paleo dijeta

Ovo je vrlo popularna dijeta koja je odlična za vrijeme kada želite izgubiti na kilaži i poboljšati cjelokupno zdravlje. Paleo dijete se vrti oko neprerađene hrane koja je bila dostupna i ljudima u predcivilizacijskom razdoblju.   

OVO JE NAJBOLJA DIJETA: Ovako naše tijelo reagira na post!

4. Veganska dijeta

Veganska dijeta je postala popularna prošlog desetljeća te je povezana s brojnim zdravstvenim pogodnostima uključujući gubitak težine, poboljšanje zdravlja srca i bolju kontrolu šećera u krvi. 

5. Bezglutenska dijeta 

Bezglutenska dijeta ključna je za osobe koje nisu tolerantne na gluten, protein koji se često nalazi u ječmu, pšenici i žitu. 

Za optimalno zdravlje, trebali biste se usredotočiti na cjelovite namirnice koje u sebi nemaju glutena. Brza hrana bez glutena ne dolazi u obzir. 

Sve ove dijete znanost potvrđuje

Postoji mnoštvo dijeta tako da je jako teško odlučiti se za samo jednu koja će vama najbolje odgovarati. U svakom je slučaju najbolje pokušati s dijetom čija je učinkovitost znanstveno dokazana. Tako već imate podlogu i veću šansu za uspjehom. 

VIDI OVO: Ova dijeta pomaže u prevenciji visokog krvnog tlaka za čak 50 posto

Također je važno birati dijetu kojom ćete postići ciljeve koji su vama važni, bilo to gubljenje na težini, prevencija bolesti ili cjelokupno poboljšanje zdravlja.