”Dakle, ako je tko u Kristu, on je novi stvor: staro je nestalo, novo je, evo, nastalo” (2 Korinćanima 5,17).

Ovo su nam poznate riječi, ali koliko od nas zaista ove riječi može izgovoriti na kraju svog dana. Ponekad imamo utisak da je u našem životu baš suprotno. Zašto je ”staro” još uvijek prisutno? Kada će ”novo” doći?

Kao siromašna Pepeljuga, i mi ujutro nakon bala opet na sebe stavljamo prljave dronjke. Nije uvijek lako živjeti poput kršćana za koje se izdajemo.

Zakon protiv tijela?

Kako da uskladimo naše ponašanje i karakter s onim što vjerujemo? Rani kršćani u Galaciji su naučavali da je najbolji put za borbu protiv tijela poslušnost zakonu (Galaćanima 5,4). Mnogi kršćani danas prave istu grešku, jer misle da kršćanin treba ugoditi Bogu na taj način da jednostavno bude poslušan određenom broju pravila. Iako je poslušnost vrlo važna, ovaj način kršćanskog života često vodi u opasni legalizam.

Pavao upozorava Galaćane na opasnost od duhovnog ponosa i samopravednosti koja uzrokuje pretjeranu podložnost zakonu (Galaćanima 5,25; 6,1-5). To će pretvoriti njihove odnose u grubo nadmetanje za prevlast. ”Ako jedan drugoga grizete i izjedate, pazite da se međusobno ne istrijebite” (Galaćanima 5,15).

Duh protiv tijela

Ispravan način da pobjeđujemo tijelo nije da se držimo određenih pravila, nego da se tijelu suprotstavljamo pomoću Duha. Pavao kaže: ”… živite po Duhu pa sigurno nećete udovoljavati požudi tijela” (Galaćanima 5,16). Ali što to znači živjeti po Duhu? Kako to možemo?

Živjeti po Duhu je…

Prvo se morao upitati kakvo ponašanje karakterizira osobu koja živi po Duhu. Pavao nad daje dugačku listu primjera, koje on naziva ”plodovima duha”: ljubav, radost, mir, strpljivost, ljubaznost, dobrota, vjernost, plemenitost i samokontrola (Galaćanima 5,22-23). Sve ove osobine imaju jedno zajedničko: opisuju kako se trebamo odnositi prema drugima.

Osoba koja se drži zakona brine jedino o svojoj pravednosti: koliko sam svet? Međutim, osoba koja živi po Duhu čini dobro bratu ili sestri: kako mogu biti od koristi drugome? Umjesto da služe zakonu, kršćani su osobođeni od zakona da bi ”služili drugome u ljubavi” (Galaćanima 5,13). Živjeti po Duhu jeste uzajamno služenje.

Plodovi koji nedostaju

Sljedeći korak učenja života po Duhu jeste da prepoznamo pogreške. Koji plod Duha (Galaćanima 5,22-23) nedostaje u našem životu?Imaju li još uvijek umjesto njega prevlast djela tijela: nemoralnost, nečistoća, putenost, čaranje, ljubomora, izljevi ljutnje, svađa, zavist, pijančevanje i stvari slične tome (Galaćanima 5,19-21). Potrebno je ponovno proći te stihove i izdvojiti dva ili tri načina ponašanja koja trebamo usvojiti ili da ih se trebamo osloboditi. Također moramo slušati Duha Svetoga dok molimo i dozvoliti Mu da nam otvori oči za druga područja. Pouzdani prijatelj ili savjetnik može nam također pomoći da sagledamo gdje smo pogriješili u našem životu po Duhu.

Naučimo živjeti po Duhu

Ne trebamo samo znati što znači živjeti po Duhu, i gdje smo pogriješili u tome, nego treba također znati kako da dovedemo naše ponašanje i karakter u sklad s Duhom. Promjena otpočinje s priznanjem. Duh nam ne može pomoći sve dok ne priznamo da je naš grijeh u suprotnosti s Božjom voljom, i istinski ga se ne odreknemo.

Ostavljajući taj grijeh, prihvaćamo Božju silu koja prouzrokuje potrebnu promjenu u našem životu. Ta sila postaje naša kad je u molitvi stalno tražimo i primjenjujemo je u svakoj prilici. Plod Duha ne mora biti spontan. Mi ga možemo isplanirati.

U stvari, dobar način kako naučiti živjeti po Duhu jste da odredimo ciljeve, što treba mijenjati. Odlučili ste da rodite plod mira: odmah sutra pomirite se sa svojim neprijateljem. Postavite si konkretne ciljeve, tako da možete provjeriti svoj napredak. Jeste li postigli ciljeve za prošli tjedan? Odredite nove ciljeve za idući tjedan, sve dok plod Duha ne postane navika. Budite odgovorni nekom drugom. Dopustite da vam kršćani pomažu u vašem nastojanju da što dosljednije živite po Duhu.

Svaki dan po Duhu

Na dan Pentekosta Bog je ”izlio svog Duha na svako tijelo”. Taj Duh bi trebao preplaviti naš život u svojoj snazi. Ne samo da bi naša bogoslužja treba biti preplavljena duhovnim darovima, nego i naš dnevni život treba također biti bogat plodovima Duha. Ako naučimo kako živjeti po Duhu, nećemo samo znati već ćemo i iskusiti da ”staro nestaje” i da ”novo nastaje”. Ako i u djelu želite biti ”novi stvor” kakav ste u srcu, onda živite po Duhu!

Autorica: Judita G. Volf

IZVORIzvori 6/'85.