Kako vjernici trebaju reagirati na pandemiju koronavirusa?

Kako vjernici trebaju reagirati na pandemiju koronavirusa?
Foto: Unsplash

Moramo se moliti da Bog izbavi svijet od ove opasnosti za ljudsko zdravlje i dobrobit.

Bog nam nije dao duha straha. Bez obzira što situacija u Hrvatskoj i svijetu nije dobra zbog širenja koronavirusa, ne bismo trebali paničariti. Naš je Nebeski Otac još uvijek sveznajući, sveprisutni, svemogući Bog.

Kao Kristovi sljedbenici, trebamo se sjetiti što piše u psalmu 46, 1: “Bog nam je zaklon i utvrda, pomoćnik spreman u nevolji.” Iako ne znamo koliki će utjecaj ovaj virus imati, imajte na umu da je svijet uplašen jer ne poznaje Gospodina.

VIDI OVO: Isuse, izliječi nas!

Strah od smrti sredstvo je koje neprijatelj koristi za porobljavanje čovječanstva. Kao vjernici, ne možemo se suočiti s istim strahom, jer kada to učinimo, gubi se razlika koja bi trebala postojati između nas i onih koji ne poznaju Isusa.

“Jer nije nam Bog dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora.” (2. Timoteju 1, 7)

Moliti, blagoslivljati druge i biti poslušni

Moramo se moliti za sve one koji su zaraženi i liječe se, te za njihove obitelji. Moramo se moliti da Bog izbavi svijet od ove opasnosti za ljudsko zdravlje i dobrobit. Moramo se moliti za mudrost, vodstvo i zaštitu naših liječnika, medicinskog osoblja, znanstvenika, državnih i lokalnih čelnika, jer se brinu o zaštiti građana.

U nadi budite radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani! (Rimljanima 12, 12)

VIDI OVO: Molitva protiv koronavirusa: Pomoć je naša u imenu Gospodina!

Vjernici su pozvani pružiti pomoć onima kojima je ona potrebna glede suzbijanja posljedica zaraze virusom ili izloženosti njemu. I tijekom cijelog ovog procesa, kao Kristovi sljedbenici, uvijek se moramo sjećati i imati na umu zapovijedi Gospodina Isusa: “Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe” (Marko 12, 31) i “kako želite da ljudi vama čine, tako činite i vi njima” (Luka 6, 31).

Pazimo jedni na druge da se potičemo na ljubav i dobra djela. (Hebrejima 10, 24)

Moramo poduzeti potrebne mjere opreza. Moramo slušati zdravstvene stručnjake. Budite informirani, osjetljivi i mudri u ovoj pandemiji. Na primjer, ako vlasti ne preporučuju sastanke s više od stotinu ljudi, trebaju li crkve nastaviti održavati bogoslužja i sastanke vjernika? U ozbiljnim situacijama važno je poštovati odluke svih onih koji rade za dobrobit ljudi.