Kako voljeti svoga bližnjega kao sebe samoga?

Voljeti svoga bližnjega kao sebe nije lako. Ali Isus je to učinio važnim principom za kršćanski život.

Jednom je prilikom farizej (stručnjak za židovski zakon) izazvao Isusa pitanjem: “Što trebam učiniti da baštinim vječni život?” Isus je odgovorio: “Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga!” (Luka 10, 27)

Voljeti svoga bližnjega kao sebe druga je velika Isusova zapovijed. Kao što Bog nas voli, tako smo i mi pozvani voljeti druge.

Tko je moj bližnji?

Farizej je pokušao iskušati Isusa nakon što ga je pitao koja je najveća zapovijed. Farizej upita: “Tko je moj bližnji?” Umjesto da izravno odgovori, Isus je ispričao prispodobu o milosrdnom Samarijancu.

Prispodoba o milosrdnom Samarijancu govori o čovjeku kojeg su razbojnici napali na putu za Jerihon. Skinuli su mu odjeću, pretukli ga i ostavili polumrtva. Ubrzo nakon toga, istim je putem prolazio svećenik i kada je vidio muškarca, otišao je na drugu stranu ceste i nastavio put. Tada je prošao levit i zaobišao tog čovjeka. Ali onda naiđe Samarijanac i, kad ga ugleda, sažali se, povije rane polivši ih uljem i vinom. Zatim ga postavi na magarca, odvede u gostionicu i ondje se brine o njemu.

Sljedeći dan dao je gostioničaru dva denara i zamolio ga da se pobrine za čovjeka, dodajući da će, kad se vrati, nadoknaditi gostioničaru eventualne dodatne troškove. Nakon što je ispričao priču, Isus je pitao farizeja tko je bližnji ranjenom čovjeku, a farizej je odgovorio: “Onaj koji mu iskaza milosrđe.” Isus je tada rekao farizeju da ide i čini isto.

Tko je moj bližnji?
Foto: freebibleimages.org

U Isusovoj zapovijedi ne radi se o tome tko je naš bližnji. Umjesto toga, radi se o našoj spremnosti da volimo bližnje. Očito je iz prispodobe o milosrdnom Samarijancu da naš bližnji može biti i potpuni stranac od kojeg ne možemo očekivati ​​ništa zauzvrat. Ali, slijediti Kristovu zapovijed znači biti bližnji svima, i najvažnije je da smo mi taj bližnji.

Kako voljeti svoga bližnjega kao sebe samoga?

Da biste mogli voljeti svoga bližnjega kao sebe, morate znati dvije stvari: morate znati što je ljubav i da ste voljeni.

Biblija nam govori: “U ovom je ljubav: ne da smo mi ljubili Boga, nego – on je ljubio nas i poslao Sina svoga kao pomirnicu za grijehe naše” (1. Ivanova 4, 10). Vi ste predmet ove ljubavi. Bog te voli. Zapravo, On nas je volio i prije nego što se Isus dao za nas. Bog Otac izvor je svake ljubavi. Prije nego što možemo pružiti tu ljubav, trebamo je primiti za sebe. Ne možeš dati ono što nemaš.

Da biste voljeli svoga bližnjega onako kako se naređuje, morate voljeti sebe. To je nešto što se u Kristovu tijelu često pogrešno shvati. Pomiješa se s umiranjem sebi i negiranjem sebe.

Isus je umro za svakoga od nas. Moramo voljeti ono što On voli – sebe. Biblija čak kaže da nas Otac voli onoliko koliko voli Isusa (Ivan 17, 23). Kako se usuđujemo ne voljeti ono što voli Otac? Voljeti sebe priprema nas i pomaže nam da volimo bližnjega.

Isus je rekao da je došao služiti (Matej 20, 28). Bog, koji je ljubav, došao je služiti. Ljubav služi. Da biste voljeli svoga bližnjeg kao sebe, imat ćete srce koje će mu služiti.

Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro: ako ne sustanemo, u svoje ćemo vrijeme žeti! (Galaćanima 6, 9)

Još jedna važna stvar dokaz je naše ljubavi prema bližnjemu: oprost. Oprost svakodnevno primamo od Boga i, ako volite svoga bližnjega kao sebe, dijelit ćete oprost dalje. Isus je to naglasio kada ga je Petar pitao koliko puta treba oprostiti. Isusov odgovor znači da ljubav uvijek oprašta.

Tada pristupi k njemu Petar i reče: “Gospodine, koliko puta da oprostim bratu svomu ako se ogriješi o mene? Do sedam puta? Kaže mu Isus: “Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam. (Matej 18, 21-22)

Slijedite Zlatno pravilo

“Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci.” (Matej 7, 12)

Zlatno pravilo, koje je Isus izgovorio, vjerojatno je najpoznatiji citat iz Biblije i u jednoj kratkoj rečenici sažima Isusova etička učenja. Ako želimo biti voljeni, moramo dati ljubav. Ako želimo da nas poštuju, moramo poštovati sve osobe – čak i one koje ne volimo. Ako želimo oprost, moramo oprostiti. Ako želimo da drugi govore dobro o nama, moramo govoriti dobro o njima i izbjegavati tračeve. Ako želimo snažne brakove, moramo biti odani i vjerni supružnicima. Ako želimo biti ispunjeni u svom životu, moramo velikodušno dijeliti s drugima. Ako želimo ubrati plodove ljubavi našega Nebeskog Oca, moramo istinski voljeti sav Njegov narod.

Bogu je važna naša ljubav prema Njemu i naša ljubav jednih prema drugima. Bogatstvo, moć i status ne vrijede ništa u kraljevstvu Božjem. Kada istinski volimo svoje bližnje, činimo svoj dio da svijet učinimo boljim mjestom i nalazimo ispunjenje u životu.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!