Kako započinje duhovno buđenje?

Duhovno buđenje započinje s nama. Ništa se ne može dogoditi kroz nas, osim ako najprije to sami ne doživimo.

Iz utrobe riblje stade Jona moliti Jahvu, Boga svojega.“ (Jona 2, 2) 

Utroba morskog stvorenja vrlo je zanimljivo mjesto na kojem se može doživjeti duhovno oživljavanje. No to je isto tako mjesto gdje je Jona spoznao što je učinio i gdje je zavapio Bogu. 

Nakon njegove molitve, riba ga je povratila na duhu zemlju, odakle je otišao u Ninivu i proširio poruku koju mu je Bog rekao da je proširi. 

Isprva nam može izgledati da ta poruka baš i nije bila poruka nade: „Još četrdeset dana i Niniva će biti uništena.“ (Jona 3, 4) No ta je poruka pomogla. Ninivljani su imali četrdeset dana da razmisle o njoj, za razmišljanje o svojim načinima življenja i četrdeset dana za ispravljanje stvari s Bogom. 

Kao rezultat toga, Ninivljani su povjerovali u Božje upozorenje i pokajali su se. Jona 3, 10 kaže: „Bog vidje što su činili: da se obratiše od svojega zlog puta. I sažali se Bog zbog nesreće kojom im bijaše zaprijetio i ne učini.“

Pitam se daje li Bog priliku Hrvatskoj da se upravo sada pokaje? Vjerujem da daje. 

No, jedan od razloga zbog kojeg je duhovno buđenje došlo preko Jone jest taj što je Jona i sam iskusio duhovno buđenje. Ono je započelo s Jonom. Vidite, ništa se ne može dogoditi kroz nas, osim ako najprije to sami ne doživimo. Ne možemo pomoći nikome da prijeđe više puta od onoga što smo mi prošli.

Kako bismo dosegnuli ovaj naraštaj, trebamo propovijedati evanđelje. Pavao je napisao: „Ali kako da prizovu onoga u koga ne povjerovaše? A kako da povjeruju u onoga koga nisu čuli? Kako pak da čuju bez propovjednika?“ (Rimljanima 10, 14) 

Dok vidimo sve negativne stvari koje se događaju u našem društvu, kao što su raspadanje i slamanje obitelji, ekonomski problemi i ostalo, osobno vjerujem da je jedino ono što stvar može okrenuti nabolje u Hrvatskoj, ali i svijetu, duhovno buđenje. 

Trebamo se moliti za to. Bog nas može duhovno probuditi. To je učinio prije, to može učiniti ponovno. 

Autor: Greg Laurie; Izvor: Harvest.org

PROČITAJTE JOŠ: