Kako znamo da nas Bog voli?
Foto: Pexels

Ljudi često govore: “Bog je ljubav. Bog te voli!” Nekome to može zvučati teoretski, pogotovo u teškim vremenima. Kako znamo da nas Bog voli?

Sjeme sumnje posađeno je u rajski vrt. Zmija je započela svoje iskušenje Eve s nekoliko poražavajućih riječi: “Je li Bog doista rekao …?” Riječi su izgovorene s jednom svrhom: odvojiti nas od Božje ljubavi. Te su riječ kod Eve izazvale osjećaj nesigurnosti i zbunjenosti. One danas nastavljaju pustošiti njezine potomke.

Kako znamo da nas Bog voli?

Ako se borite sa sumnjama ili pitanjima o Božjoj ljubavi, dužni ste čuti istine iz Božje Riječi. Doznajte što ona kaže.

Najpoznatiji stih na svijetu

Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. (Ivan 3, 16)

Ovaj je stih izvučen iz razgovora između Isusa i Nikodema, židovskog vjerskog vođe. Stih u jednoj rečenici sažima odnos između Boga i čovječanstva.

Jedina nada za čovječanstvo je Isus. Da bismo mogli živjeti vječno, Isus je morao umrijeti. Bog je žrtvovao ono što mu je bilo najdragocjenije kako bismo mogli iskusiti vječni život.

Apostol Pavao probija dubine Božje ljubavi podsjećajući nas zašto je Bog poslao Sina da umre za nas.

A Bog pokaza ljubav svoju prema nama ovako: dok još bijasmo grešnici, Krist za nas umrije. (Rimljanima 5, 8)

Bog je imao savršen plan za čovječanstvo. No, stvorio nas je s vlastitom voljom i slobodom da Ga prihvatimo ili odbijemo. Mi smo Ga odbacili. Posljedice su bile smrt i vječna odvojenost od Njega. Jedini način da se približimo Bogu je po vjeri u Onoga koji je dao svoj život za nas – kao otkupninu za mnoge.

Bog želi odnos s nama

Toliko je mjesta u Bibliji na kojima vidite da Bog želi odnos s vama.

“Zazovi me, i odazvat ću ti se i objavit ću ti velike i nedokučive tajne o kojima ništa ne znaš.” (Jeremija 33, 3)

U Rimljanima 13, 14 pozvani smo da se zaodjenemo Isusom Kristom. U Kološanima 2, 6-7 potiče nas se da Ga i dalje slijedimo. Hebrejima 4, 16 govori nam da možemo hrabro pristupiti Božjem prijestolju da primimo milost i milosrđe. U Ivanu 10, 14 Isus objašnjava da je On Dobri Pastir i da ga Njegove ovce poznaju i On poznaje njih. Njegova želja za odnosom s nama možda je najočitija u Ivanu 15, 5 gdje nam govori da ostanemo u Njemu i On će ostati u nama i samo zajedno možemo donijeti mnogo roda.

Božja ljubav nije emocija ili osjećaj

Njegova ljubav nije podložna hirovima, raspoloženjima ili nestalnim promjenama srca poput ljudske ljubavi.

Božju ljubav moglo bi se opisati kao nevidljivu, snažnu silu. Apostol Pavao svjedoči o njezinoj snazi ​​nudeći popis stvari koje su manje snažne da nas odvoje od nje.

“Uvjeren sam doista: ni smrt ni život, ni anđeli ni vlasti, ni sadašnjost ni budućnost, ni sile, ni dubina ni visina, ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našem.” (Rimljanima 8, 38-39)

Odlomak praktički poziva čitatelje da na popis dodaju vlastite slabosti, kamen spoticanja i probleme: bolest, krivnja, usamljenost, strah, sram, neuspjeh … Svaka od tih stvari može opustošiti naš život. Ali ništa ne može umanjiti Božju ljubav prema nama.

Božja ljubav je dar koji se nastavlja davati

Bez obzira na okolnosti, mi doživljavamo Božju milost, milosrđe, suosjećanje i brigu za nas. I to nas transformira, na velike i male načine. Između ostalog, proširuje našu sposobnost da volimo druge. Kada znamo koliko nas Bog voli i koliko nam je milostiv i dobar, to nas tjera da ljubimo druge. Prije svega zato što nas je Bog prvi volio.

PROČITAJTE JOŠ: