Kao dijete nije mogao govoriti, a danas govori 9 jezika i piše pjesme

Dok je bio dijete Rafaelu je dijagnosticiran autizam zbog kojeg nije mogao govoriti, a danas govori čak 9 jezika i piše pjesme.

Rafaelovi su roditelji na početku bili uplašeni, ali su znali da trebaju podržavati svog sina. Odlučili su istražiti njegovo stanje i proučiti metode kako bi ga znali odgajati. Njihova je priča započela kada je Rafael imao imao dvije godine i osam mjeseci, a nije znao reći niti jednu riječ.

Tada su njegovi roditelji posjetili neuro-pedijatra koji je rekao da Rafael pati od neverbalnog autizma. No, njegovi roditelji nisu željeli biti vezani jednom dijagnozom tako da su posjetili još tri liječnika.

Kao dijete nije mogao govoriti 1

No, dijagnoza je ostala ista. Najprije njegovi roditelji nisu znali što je autizam, ali su nastojali učiniti sve kako bi svog sina odgojili na što bolji način.

VIDI OVO: Dragi kršćani, trebamo prestati govoriti da smo „blagoslovljeni“

Rafael je započeo terapiju, ali nije pokazivao promjene ni nakon nekoliko mjeseci. Liječnici su tada roditeljima predložili da daju Rafaelu tablet. Iako su se bojali kakav će to utjecaj imati na njega, Rafaelovi su roditelji bili spremni na sve. Tako je započeo njegova interakcija s tehnologijom.

Rafael je gledao videe na portugalskom jer žive u Brazilu, no pomak se dogodio kada je slučajno počela svirati pjesma na Engleskom. Njegovi su roditelji rekli: „U tom trenu su mu oči zasvijetlite zbog onoga što je slušao i gledao. Znali smo da se nešto promijenilo”. Od tog trena je započela Rafaelova ljubav prema jezicima. Budući da ima odlično pamćenje, on može jako lako učiti druge jezike te ih savršeno izgovara.

Kao dijete nije mogao govoriti 1
Foto: Instagram

Rafael sada priča devet jezika uključujući engleski, španjolski, japanski, ruski, francuski i njemački. Uči jezik po jezik. Kada jednog svlada, prelazi na druge. Najdraži mu je engleski te mu je najugodnije komunicirati na engleskom tako da mnogi misle da je Amerikanac te da tek uči pričati portugalski koji dosta teško izgovara iako živi u Brazilu.

VIDI OVO: Majka autističnog dječaka: Znam što uzrokuje autizam!

Rafael svaki jezik drugačije doživljava: njemački ne voli jako puno, a priča ga samo u tajnosti, engleski mu je najdraži te bližnje nastoji ispraviti i pomoći im u govoru, a španjolski ga uvijek nasmije.

No, jezici nisu jedini Rafaelov talent. On je jako talentiran za glazbu te je nakon samo tri lekcije svladao neke stvari koje ljudi svladavaju po 3-4 godine. Često svira u parkovima za zabavu. Imao je priliku i svirati sa svojim najdražim izvođačem, Raffom Torresom.

Njegova maka vjeruje da je zbog Rafaela naučila gledati svijet na drugi način. Zbog Rafaela su sada njegovi roditelji otvoreniji prema svijetu i mogućnostima koje život nudi, ali i potencijalu unutar svake osobe.

„Morate vjerovati u potencijal svog djeteta, bez obzira na situaciju. Učite kako biste ih podržali i vjerujte svojoj intuiciji. Ako vaše dijete ima autizam, ne znači da će vam biti teret, nego mogu biti prilika za neprestano učenje. Ako ste sretni, dobri i ako marite, onda te osjećate možete prenijeti na vaše dijete koje će se zaraziti vašom radošću te će sretno rasti. Ljubav zacjeljuje od unutra prema van. Svi su drugačiji na svoj poseban način”, rekla je Juli, Rafaelova majka.

VIDI OVO: Svi članovi ove plesne skupine imaju autizam, a njihove nevjerojatne vještine su pokorile internet

Ujedno, Rafael ima mnogo mogućnosti za budućnost zbog znanja jezika i drugih hobija u kojima je izvrstan, no roditelji ga ne žele previše opterećivati onime što bi mogao biti u budućnosti jer ne žele da osjeća pritisak, nego žele da radi ono što voli, a ona, njezin suprug i druga tri sina će ga uvijek štititi i paziti, piše Brightside.