Je li kartanje grijeh?

Kartanje je vrlo popularan oblik zabave. Postoji mnogo različitih kartaških igara. Je li kartanje grijeh? Smiju li se vjernici kartati?

Nema ništa loše u špilu karata. To su jednostavno komadići papira sa slikama; i sami po sebi nisu zli.

Biblija ne osuđuje igre radi zabave, ali u nekim situacijama kartanje može dovesti do grijeha.

Je li kartanje grijeh?

Obično same igre nisu grešne, ali, kao i sve ostalo, mogu dovesti do grijeha. Vjernik mora analizirati svaki slučaj kako bi odlučio je li prikladno kartati se.

Kartanje se često smatra grešnom aktivnošću zbog bliskog odnosa s kockanjem. Biblija nas upućuje da se čuvamo ljubavi prema novcu (1. Timoteju 6, 10; Hebrejima 13, 5). Također nas uči da se klonimo pokušaja “brzog bogaćenja” (Mudre izreke 13, 11; Propovjednik 5, 10). Zasigurno postoje mnogo korisnije stvari koje možemo učiniti s našim novcem od trošenja na kockanje (Luka 6, 38; 2. Korinćanima 9, 7).

Ako ste u nedoumici oko kartanja u nekoj situaciji, postavite si ova pitanja:

  • Uključuje li to novac? Igre s kartama koje uključuju novac i kockanje često završe s velikim novčanim gubicima. Dakle, kartanje za novac je pogrešno jer izlaže resurse koje nam je Bog dao na rizik gubitka. Oni koji se nastoje “brzo obogatiti” kroz kartanje imaju problem sa požudom. Velika većina onih koji su to pokušali uspjeli su samo donijeti probleme u obitelji.
  • Jesam li ovisan? Za neke ljude kartanje može postati ovisnost. Ako se osjećate ovisnima ili ste bili ovisni o kartanju, nemojte se kartati.
  • Vodi li to grešnom ponašanju? Igra s kartama može biti nevina i zabavna, ali kada ljudi nisu oprezni, to može dovesti do tučnjave, zavisti i drugog grešnog ponašanja.
  • Dopušta li moja savjest? Ako se doista ne osjećate ugodno kartajući se, odustanite.

Ključ je u umjerenoj igri (ne dopuštajući da postane opsesija) i izbjegavanju iskušenja prema kockanju.

Načelo “da se brat ne spotakne”

“Dakle, ili jeli, ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite. Ne budite na sablazan ni Židovima, ni Grcima, ni Crkvi Božjoj.” (1. Korinćanima 10, 31-32)

Pretpostavimo da je netko godinama bio ovisnik o kockanju, ali je čuo za Radosnu vijest o Isus Kristu, pokajao se i okrenuo od grijeha. Pretpostavimo da se pridružio crkvi i počeo rasti u vjeri. Pretpostavimo da takva osoba – relativno novi vjernik – ode na večeru u dom drugog vjernika i nakon večere domaćin izvuče špil karata i pita bi li se gosti htjeli kartati za zabavu … Ovo može biti iskušenje za bivšeg ovisnika o kartanju, jer je to grijeh koji mu je Bog oprostio i kojega se ostavio. Moramo, dakle, biti oprezni da druge ne navodimo na zlo.

“Znam i uvjeren sam u Gospodinu: ništa samo od sebe nije nečisto. Samo je onomu nečisto tko to smatra nečistim. Ne upropašćuj tom (…) onoga za koga je Krist umro!” (Rimljanima 14, 14)

PROČITAJTE JOŠ: