Je li kečap dobar za zdravlje?

Kečap je umak na bazi rajčice koji se obično koristi kao dodatak jelima. Domaći kečap, bez raznih aditiva, može biti dobar za zdravlje.

Kečap se često koristi pri jedenju hamburgera, pomfrita ili hrenovki. Ovaj popularan umak može sadržavati i druge sastojke uz koncentrat rajčice, uključujući ocat, sol, začine, pa čak i kukuruzni sirup s puno fruktoze.

Kupovni kečap može biti izvor dodanih šećera i natrija, ali budući da se obično ne konzumira u velikim količinama, može se uključiti u prehranu.

Prehrambene činjenice o kečapu

Jedna žlica (15 grama) kečapa sadrži:

Kalorije : 15
Masti : 0,02 g
Natrij : 136 mg
Ugljikohidrati : 4,1 g
Vlakna : 0,05 g
Šećeri : 3,2 g
Proteini : 0,16 g

Budući da se kečap konzumira u malim količinama, on nije dobar izvor mikroelemenata. Poznato je da je rajčica bogata vitaminom C i vitaminom A, a također može biti dobar izvor vitamina K, kalija i mangana. Ali vjerojatno nećete konzumirati dovoljno kečapa da biste dobili značajnu razinu bilo koje od ovih hranjivih tvari.

Kečap za zdravlje – je li koristan?

Hrana poput kečapa konzumira se u vrlo malim količinama i vjerojatno neće imati značajan utjecaj na vaše zdravlje.

U 19. stoljeću kečap se koristio kao lijek protiv dijareje. Finski su pak znanstvenici prije nekoliko godina utvrdili da svakodnevna upotreba kečapa smanjuje razinu lošeg (LDL) kolesterola. Stručnjaci s finskog Sveučilišta Aulu su zaključili da kečap razara LDL kolesterol, opasan za kardiovaskularni sustav te tako potiče normalan rad srca. Tijekom ispitivanja na ljudima koji su imali povišene vrijednosti kolesterola, njegova razina se značajno smanjila poslije tri tjedna svakodnevne upotrebe manje količine kečapa, piše net.hr.

Uključivanje rajčice u vašu prehranu može donijeti koristi, jer sadrži likopen i druge spojeve s antioksidativnim potencijalom.

1. Kečap smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Likopen u rajčici povezan je s manjim rizikom od srčanih bolesti. U stvari, jedna se posebna studija spominje u izvješću o zdravstvenim blagodatima kečapa. Studija pokazuje da dodatak likopena može poboljšati funkciju endotela u bolesnika s kardiovaskularnim bolestima. Međutim, ovi istraživači nisu proučavali utjecaj rajčice ili hrane na bazi rajčice. Stoga je nejasno bi li ovu korist stekli oni koji konzumiraju kečap u tipičnim količinama.

Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
Foto: Unsplash

2. Kečap smanjuje rizik od raka prostate

Studija objavljena 2010. ispitivala je vezu između prehrambenih proizvoda na bazi rajčice i rizika od raka prostate. Istraživači su sugerirali da proizvodi na bazi rajčice sadrže antikancerogene fitokemikalije koje mogu utjecati na razinu rizika kod muškaraca. Također su sugerirali da bi mogla postojati prilika za stvaranje novih prehrambenih proizvoda na bazi rajčice, poznatih i kao funkcionalna hrana, koji su posebno dizajnirani za ciljanje karcinogeneze prostate.

Eksperti iz Amerike i Velike Britanije okupljeni oko udruženja Royal Society of London su zaključili da prehrana bogata likopenima, dakle ketchup-om, smanjuje rizik od srčanih bolesti te rak prostate. Malo istraživanje provedeno unutar studije Harvardova sveučilišta dokazalo je da konzumiranje likopena najmanje 2 puta tjedno smanjuje rizik od raka prostate i do 34%, piše miss7.24sata.hr.

3. Smanjuje rizik od drugih bolesti

Mnogi istraživači primjećuju da kada se sirova rajčica obrađuje toplinom, poput izrade soka od rajčice, paste od rajčice ili kečapa, prirodni likopen prelazi u oblik koji je lakši za upotrebu.

Autori studije spominju snažni antioksidativni potencijal likopena i napominju da se likopen ponekad koristi u široj javnosti za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i karcinoma prostate, dojke, pluća, mokraćnog mjehura, jajnika, debelog crijeva i gušterače.

Istraživači također primjećuju da kečap sadrži 9,9–13,44 mg likopena na 100 grama (spomenuli smo ranije da jedna žlica sadrži 15 grama kečapa), dok svježa rajčica sadrži samo 0,88–7,44 mg likopena na 100 grama. Iako se zbog te razlike može činiti da kečap sadrži više likopena, važno je razmotriti tipičnu upotrebu svake hrane.

Šetni učinci kečapa

Osobe s intolerancijom na gluten trebaju biti oprezni prilikom konzumiranja kečapa. Iako kupovni kečap ne uključuje nužno gluten u sastavu, umak je podložan unakrsnoj kontaminaciji.

Također, oni koji paze na unos šećera ili natrija trebali bi pročitati popis sastojaka i oznaku prehrambenih činjenica prilikom odabira kečapa. Mnoge robne marke uključuju dodane šećere, a većina uključuje natrij kao sastojak.

Svatko tko je alergičan na rajčicu ne bi smio jesti kečap. Oni koji imaju povezane alergije (uključujući alergiju na lateks ili alergiju na određene trave) mogu također imati reakciju prilikom konzumiranja kečapa. Simptomi oralne alergije mogu uključivati ​​svrbež ili oticanje usta, lica, usana, jezika i grla. Teži slučajevi mogu uključivati ​​poteškoće s gutanjem ili disanjem.

Recept domaći kečap
Foto: Pixabay

Recept: Napravite domaći kečap

Iako kečap možete lako kupiti u bilo kojoj trgovini, možete ga napraviti i kod kuće. Kada kečap radite u vlastitoj kuhinji, možete kontrolirati sastojke i pripremiti umak koji odgovara vašem načinu prehrane.

Da biste napravili vlastiti kečap, počnite sa svježim rajčicama. Ako svježa rajčica nije dostupna, kupite konzervirane pelate bez dodanog šećera, natrija ili konzervansa.

Razmislite o dodavanju količine soli, kajenskog papra, klinčića, crnog papra i češnjaka. Neki ljudi dodaju i malo cimeta. Sami možete prilagoditi okus vlastitom ukusu.

Kad se ohladi, domaći kečap treba čuvati u hladnjaku i upotrijebiti u roku od 2-3 tjedna.

U videu u nastavku donosimo kako napraviti domaći kečap.

PROČITAJTE JOŠ: