Koliko je majoneza (ne)zdrava?

Je li majoneza nezdrava? Namirnice bogate masnoćama često se smatraju nezdravima. Možemo li bezbrižno koristiti majonezu?

Majoneza je mješavina različitih različitih sastojaka: ulja, žumanjka, kisele tekućine (npr. octa ili limunovog soka) i senfa. Kada se pomiješaju, ovi sastojci postaju gusta, kremasta, stabilna emulzija.

Majoneza je važan dodatak u sendvičima, salati od tune ili tartar umaku. No, čini se da je majoneza stekla lošu reputaciju.

Istina je da uz pažljiv odabir, pravilnu pripremu i čuvanje te umjerenu upotrebu, majoneza može biti ukusan i zdrav dodatak prehrani s malo ugljikohidrata.

Majoneza – zdrava ili nezdrava?

Da bi došlo do emulgiranja, postoji emulgator (žumanjak) da poveže hidrofilnu komponentu (koja voli vodu) i lipofilnu komponentu (koja voli ulje). Emulgator veže limunov sok ili ocat s uljem i ne dopušta da dođe do odvajanja, što stvara stabilnu emulziju, piše mdpi.com.

U majonezi koju sami pravimo, emulgatori su uglavnom lecitin iz žumanjka i slična tvar u senfu. Kupovne majoneze ponekad mogu koristiti druge vrste emulgatora i stabilizatora.

Ovisno o vrsti hrane u koju dodajete majonezu i ovisno o količini dodane majoneze, ona može biti dobra ili loša za vas. Majoneza je uglavnom ulje, pa je to namirnica s visokim udjelom masti i kalorija.

Primjerice, samo jedna žlica majoneze sadrži oko 90 kalorija i čak 10 grama masnoća (što je oko 15,4% preporučene dnevne količine). Dodatan problem je i činjenica da ljubitelji majoneze vjerojatno ne koriste žlice za mjerenje kada pripremaju sendviče, stoga mogu vrlo lako pretjerati s unosom kalorija, piše finirecepti.net.hr.

Majoneza obično nije bogat hranjivim tvarima, iako žlica ima 19 posto dnevne vrijednosti (DV) vitamina K. Međutim, ta količina pada na 7 posto DV za majoneze sa smanjenom masnoćom. Jedna žlica također sadrži tragove (između 1 i 4 posto) selena, vitamina B12, kolina, luteina i zeaksantina.

S obzirom na nedostatak esencijalnih mikronutrijenata u majonezi, mogli biste se iznenaditi kad saznate da ona može biti prilično zdrava. Majoneza sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline, koje su nezasićene masti i koje su jako korisne za vaše zdravlje.

Ako ste na dijeti, svakako ćete morati kontrolirati porcije i izmjeriti količinu majoneze koju koristite.

Majoneza zdrava ili nezdrava
Foto: Unsplash

Je li majoneza leglo za bakterije?

Zabrinutost zbog bakterija u majonezi uglavnom se temelji na činjenici da se domaća majoneza često pravi sa sirovim žumanjkom. Međutim, kupovna majoneza obično nije problem jer se pravi s pasteriziranim jajima.

Uz to, majoneza sadrži ocat ili limunov sok –  kiseline koje mogu pomoći u sprječavanju nekih bakterija. Ipak, mnogi vole pasterizirati jaje u vodi nekoliko minuta prije nego što prave majonezu.

Bez obzira na vrstu majoneze koju ste odabrali, uvijek se pridržavajte smjernica o sigurnosti hrane. Jela s majonezom ne smiju se ostavljati izvan hladnjaka dulje od dva sata. Otvorene staklenke kupovne majoneze trebate čuvati u hladnjaku nakon otvaranja i baciti nakon dva mjeseca.

Majoneza – recept: Napravite majonezu kod kuće

Ovo su sastojci koji se obično koriste za izradu majoneze:

  • 1 žumanjak
  • 3-4 jušne žlice ulja
  • 1 žličica senfa
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1 žlica vode
  • 1/4 žličice soli

Tri jednostavna koraka za izradu:

1. Pomiješajte sve sastojke, osim ulja
2. Dok miješate sastojke, počnite kapati ulje dok se smjesa ne počne zgušnjavati i postati svjetlije boje. To je znak da je nastala emulzija. 3. Kad se ulje potpuno uklopi, gotovi ste! Napravili ste majonezu!

Stavite majonezu u hladnjak i držite do jedan tjedan.

Još jedan recept za majonezu možete vidjeti u videu u nastavku.

PROČITAJTE JOŠ: