Progon kršćana u Kini: Evo što rade da zaustave rast vjernika

Vlada u Kini je još postrožila svoj progon kršćana tako što je počela pritiskati lokalne političare da zapisuju broj osoba koje vjeruju u Boga te da ih nadgledaju.

Komunistička partija Kine čak prijeti lokalnim političarima u gradovima i selima sa strogim kaznama ako pogriješe broj vjernika. Tri vladina službenika su čak suspendirana kada je njihov prijavljen broj navodno bio „premalen“.

PROČITAJTE: Kineske vlasti uništavaju crkve, pale križeve te pokušavaju izmijeniti Bibliju

„Vlada sada religiju jako ozbiljno shvaća“, rekao je jedan anonimni službenik u Henan provinciji, „Svaki nas dan pitaju koliko ljudi u našem selu vjeruje u Boga. Ako kažemo da nema vjernika, onda nam govore da skrivamo istinu i da im ne želimo otkriti pravi broj.“, prenosi Christian Headlines.

„Ako se utvrdi da nismo dobro prebrojali i prijavili točan broj, onda budemo kažnjeni. Sada brojeve moramo donositi u glavni ured dva puta na dan. Ujedno trebamo ispuniti formular svaku večer. Tako smo zaposleni da nemamo ni malo slobodnog vremena“.

Postoji strah od kršćana čiji broj prebrzo raste

Prijašnje spomenuta tri političara su se nakon nekog vremena vratila na dužnost.

„Ovom se poslu pridaje jako mnogo pažnje. Imamo osjećaj kao da se radi o našim životima“, rekao je vladin službenik, „Nakon što nekoga prijavimo, toj osobi moramo ograničiti kretanje te njezinu situaciju moramo prijavljivati svaki dan“.

PROČITAJTE: Horor kršćana u Kini: Vlasti ih progone, muče i zatvaraju crkve

Ovaj službenik je za strane novine čak rekao da se u Pekingu boje jer broj kršćana prebrzo raste te da postoji strah od toga da vjernici sruše centralnu vladu ili potkopaju poruku Partije.

U vladi se vjeruje da „se moraju poduzeti mjere te da se ne smije dopustiti rast broja vjernika“.

Vladini službenici za komunikaciju i dijeljenje osjetljivih i bitnih informacija koriste platformu WeChat na kojoj razmjenjuju sve novosti.

Vlada je počela presretati kršćane

Tako je u javnost došla informacija da je vlada počela presretati kršćane koji su išli na mjesta okupljanja te bi ih vraćali kućama.

PROČITAJTE: Kina poručuje kršćanima: Uklonite svoje križeve i postavite predsjednikovu sliku!

Anonimni službenik je pobliže objasnio: „Vladini službenici imaju WeChat grupu. U nju se sve šalje; najnovije naredbe vlade, status redovnih inspekcija mjesta okupljanja vjernika, fotografije vjernika tijekom vjerskih blagdana, privatne vjerske aktivnosti i okupljanja i sl. Viši vladini službenici mogu lako dokučiti kada i gdje se koje okupljanje odvija. Mogu se pozabaviti bilo kojim problemom, bez obzira na važnost te imaju pravo provoditi nadzor bilo koga u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu.“