Ovo ulje je čisti otrov, opasnije je od svinjske masti

Iako se tijekom proteklih godina kokosovo ulje našlo na popisu supernamirnica, uz tvrdnje pruža mnoge zdravstvene koristi, profesorica i doktorica Karin Michels s Harvarda upozorila je na njegovo štetno djelovanje.

Profesorica je iznijela svoje mišljenje o kokosovom ulju tokom predavanja pod nazivom: “Kokosovo ulje i druge nutritivne greške”, piše Independent.

U govoru održanom na Sveučilištu Freiburg, dr Karin je istaknula da je “kokosovo ulje jedna od najgorih namirnica koju možete konzumirati“, upravo zbog štetnog efekta koje zasićene masne kiseline (koje se nalaze u kokosovom ulju) mogu imati na vaše tijelo.

Njeno izlaganje se protivi prihvaćenom vjerovanju da je kokosovo ulje dobro za zdravlje. Sve do sada ono je smatrano ‘superhranom’, a stručnjaci širom svijeta su preporučivali da ga koristite u kuhinji pri pripremi gotovo svakog jela.

Prema mišljenju doktorice Michels “konzumiranje kokosovog ulja je mnogo štetnije od kuhanja na svinjskoj masti” jer je kokosovo ulje pretežno sačinjeno od zasićenih masnih kiselina.

Osim kokosovog ulja druga hrana koja sadrži visoku razinu zasićenih masti je maslac, tvrdi sir, kobasice i pite od mesa. S druge strane, hrana koja je bogata zdravim, nezasićenim mastima je masna riba, orašasti plodovi, sjemenke, biljna uja i avokado.