Koliko dugo trebamo moliti?

Trajanje molitve zanimljiva je tema, ali je više zanimljiva nego važna. Možda ste se pitali: “Koliko dugo trebamo moliti?” Donosimo odgovor.

Pretpostavljam da su se mnogi borili s dužinom molitve i razmišljali: “Jesam li se dovoljno dugo molio?” i “Je li Bog bio zadovoljan količinom vremena koje sam danas proveo u molitvi?”

Nudi li nam Biblija pomoć dok se bavimo disciplinom molitve? Naravno, no Biblija nigdje ne kaže: “Moli se toliko dugo …” Nalazimo biblijske likove koji se mole u svako doba dana. David se molio noću (Psalam 42, 8), kao i Spasitelj Isus Krist (Marko 14, 32). Isus se također molio u rano jutro (Marko 1, 35). Ali slabo možemo pročitati koliko dugo se netko molio.

Koliko dugo trebamo moliti?

Postoje li u Bibliji stihovi koji nas upućuju koliko dugo trebamo moliti? Što Biblija kaže o molitvi?

Svakovrsnom se molitvom i prošnjom u svakoj prigodi u Duhu molite. Poradi toga i bdijte sa svom ustrajnošću i molitvom za sve svete. (Efežanima 6, 18)

Bez prestanka se molite! (1. Solunjanima 5, 17)

U molitvi ustrajte, bdijte u njoj u zahvaljivanju! (Kološanima 4, 2)

Kada Biblija kaže da se neprestano molimo, to ne znači da bismo trebali biti na koljenima dvadeset četiri sata dnevno. To znači da u svemu što radimo uvijek moramo imati Boga na umu. Dok prolazimo kroz dan, Bog nam uvijek može i treba biti u mislima.

Moliti možete dok vozite automobil, pod pauzom na poslu, dok kuhate večeru ili obavljate bilo koju drugu dnevnu aktivnost. To može biti jednostavno zahvaljivanje ​​Bogu ili traženje pomoći od Isusa za neku posebnu situaciju ili problem.

Isus je rekao: “Kada se molite, nemojte gomilati prazne fraze” (Matej 6, 7). Isus uspoređuje kvalitetu s količinom (ponavljanjem). Ilustracije kratkih molitvi obiluju Biblijom.

Mojsije je u ključno vrijeme zavapio Bogu za milost, a njegova molitva obuhvaća svega četiri stiha.

“Jahvu sam molio i rekao: ‘Gospodine moj, Jahve! Ne uništavaj naroda svoga, baštine svoje koju si izbavio u svojoj veličajnosti i svojom moćnom rukom izveo iz Egipta. Sjeti se slugu svojih: Abrahama, Izaka i Jakova, a ne obaziri se na tvrdokornost ovoga naroda, na njegovu opačinu, na grijeh njegov, da se ne rekne u zemlji iz koje si nas izbavio: Jahve ih nije mogao uvesti u zemlju koju im je obećao, ili ih je mrzio pa ih je zato odveo da ih pomori u pustinji. A oni su tvoj narod, tvoja baština, oni koje si izveo svojom velikom moći i ispruženom mišicom.'” (Ponovljeni zakon 9, 26–29) 

Ilija se molio da brani Božju čast u dva stiha (1. Kraljevima 18, 36–37). Nehemijina ključna molitva zauzima samo sedam stihova (Nehemija 1, 5–11). Pavlove zabilježene molitve su gotove sve kratke (npr. Filipljanima 1, 9-11; Kološanima  1, 9-12). Čak je i prvosvećenička molitva našeg Gospodina zabilježena u Ivanu 17 kratka.

Nikada ne zanemarujte vrijeme molitve
Foto: Pexels

Nikada ne zanemarujte vrijeme molitve

Vrlo je važno da ne zanemarimo vrijeme koje nam je potrebno s Bogom. Trebali bismo odložiti svoje mobitele i sve druge smetnje zbog kojih se ne možemo usredotočiti na molitvu. Nekima bi ovo moglo biti prikladno ujutro, a drugima navečer.

Ako bi muž ili žena nekoliko dana zanemarili razgovor, mogli bi očekivati ​​da će se uskoro naći u vrlo nezdravoj vezi. Između njih mora postojati stalna komunikacija, baš kao što moramo održavati svoj molitveni život. Molitva ne bi trebala biti samo česta, već vrlo česta!

Iako Bog ne propisuje određeno vrijeme ili mjesto za molitvu, kao ni trajanje molitve, bilo bi mudro odvojiti određeno vrijeme i koristiti prikladna mjesta za molitvu. Kao kršćaninu, nije mi trebalo puno vremena da naučim da će mi, ako ne odvajam vrijeme za molitvu, životna zauzetost brzo stati na put. Ne dati prioritet molitvi znači dati prioritet nečem drugom.

PROČITAJTE JOŠ: