NaslovnicaZanimljivostiKoliko je Isus bio visok? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Koliko je Isus bio visok? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Antropolozi su izračunali koliko je Isus bio visok. Odgovor bi vas mogao iznenaditi, jer nije bio visine kakve je u filmovima.

Biblija nigdje ne govori koliko je Isus bio visok niti nam daje informacije o njegovom fizičkom izgledu. Jedine osobe čiju visinu Biblija spominje su Šaul (1. Samuelova 9, 2), Golijat (1. Samuelova 17, 4) i Zakej (Luka 19, 3).

Samo Izaija na jednom mjestu spominje Isusov fizički izgled:

“Ne bijaše na njem’ ljepote ni sjaja da bismo se u nj zagledali, ni ljupkosti da bi nam se svidio.” (Izaija 53, 2)

Koliko je Isus bio visok?

Antropolozi, koji su proučavali drevne kulture, uspjeli su približno procijeniti prosječnu visinu ljudi u drevnom svijetu. Mnogi bi prosječnu visinu židovskog muškaraca iz prvog stoljeća postavili na 5’1″ (155 cm). Na temelju toga, najvjerojatnije da je Isus bio između 5′ (152 cm) i 5’2″ (160 cm) visok, piše portal gotquestions.org.

Današnja prosječna visina za muškarce na Bliskom istoku je 5’4″ (165 cm) do 5’8″ (177 cm). Širom svijeta prosjek je između 5’2″ (158 cm) i 6′ (184 cm), što varira od zemlje do zemlje.

Iako ova Isusova visina može izgledati niska, On je u svoje vrijeme izgledao prosječno: ni osobito visok, ni nizak.

Puno važnije od fizičkog izgleda ...
Foto: churchofjesuschrist.org

Puno važnije od fizičkog izgleda …

Isus je došao u naš svijet i živio savršenim životom bez grijeha. Ipak, u svojoj milosti, odlučio je umrijeti za nas. Uzeo je našu kaznu na sebe. Dok je umirao “za naše grijehe”, kao naša zamjena, molio se da nam bude oprošteno. Budući da je naša kazna već plaćena, Bog će oprostiti SVE grijehe SVIMA koji se pouzdaju u Isusa.

Njega koji je bio bez ikakva grijeha Bog učini umjesto nas grijehom, da mi u Njemu postanemo pravednošću Božjom. (2. Korinćanima 5, 21)

Isusova smrt znači da nam je zajamčeno oproštenje grijeha kada prihvatimo Isusa kao Gospodina.

Jer ako ustima ispovijedaš da je Isus Gospodin, i srcem vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen. (Rimljanima 10, 9)

PROČITAJTE JOŠ: