”Tada pristupi k njemu Petar i reče: “Gospodine, koliko puta da oprostim bratu svomu ako se ogriješi o mene? Do sedam puta?” Kaže mu Isus: “Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam.” “Stoga je kraljevstvo nebesko kao kad Kralj odluči urediti račune sa slugama…” (Mt 18,21-23)

Kada čitate ovaj događaj sa Šimunovim pitanjem i Isusovim odgovorom, stiče se utisak potrebe za ponovnim i ponovnim praštanjem nekome tko neprekidno čini jedno te isto. Iz osobnog iskustva vam mogu reći da postoje druge, mnogo češće situacije koje zahtjevaju ponavljanje praštanja.

Ukoliko osoba doživi ozbiljne traume zbog nekih događaja u prošlosti, posljedice tih događaja mogu biti zaista velike. Govoreći ovo, prije svega mislim na postojanje različitih nivoa boli koji su zaključani u uspomenama.

Prvi put, kada osoba oprosti, to je u pravilu čin volje koji je u suprotnosti s njezinim duboko zakopanim osjećajima. Potom se emocije počinju probijati na površinu, ličeći na valove koji zapljuskuju obalu i nema im kraja.

U takvim slučajevima, svaki put kada uspomene izbiju na površinu, imamo novu prigodu za praštanje. Samo na taj način valovi će se polako smirivati. Netko će možda morati oprostiti i 490 puta prije nego se i posljednja količina boli raspline i oproštenje postane potpuno.

Gospodine, koliko puta da oprostim?

Pravi odgovor glasi: onoliko puta dok dok više ne postoji ništa što se treba oprostiti i dok se sva bol ne izbriše. Kada, uz Božju pomoć, stignete do te točke, izvojevali ste veliku pobjedu u svom životu.

Lanci prošlosti više vas neće moći čvrsto držati u svom zagrljaju. Postat ćete slobodni da budute osoba kakvom Bog želi da budete, i bit ćete u stanju ispuniti sudbunu koju je Bog rezervirao posebno za vas.

Isus je bio i više nego očigledno zainteresiran da njegovi učenici izbjegnu posljedice koje odbijanje praštanja neizbježno donosi. Da je postavio granični broj u smislu koliko puta oprostiti, postojala bi i granica slobode u koju nas Bog želi uvesti kroz praštanje.

Dakle, koliko puta da oprostim i zašto?

Koliko god treba da bih mogao/la hodati u slobodi za koju me Krist otkupio!

IZVOREPC Milost i istina