Koliko ti vrijedi Isus Krist?

Koliko ti vrijedi Isus Krist?

Svatko od nas treba sam za sebe dati odgovor postoji li u našem životu nešto što nam je toliko vrijedno da ćemo Krista izdati.

Na temelju izvještaja iz Matejeva evanđelja 26, 14-25 čitamo o Judinoj izdaji. Naime, prije nego će ga konačno izdati i prije nego će ga Krist prokazati, Juda se već raspitivao kod glavara svećeničkih koliko bi mogao unovčiti Isusa.

Ponudili su mu, ili kako tekst kaže, odmjeriše 30 srebrnjaka. Po nekim izračunima danas bi to vrijedilo oko 43 EUR. Juda je na ovaj iznos pristao i od tada tražio pogodnu priliku da ga izda.

Kada se našao za stolom s Isusom, Juda je već kovao planove o izdaji. Iako je bio u krugu učenika, nije pripadao doista Kristovim učenicima.

VIDI OVO: Znate li što se dogodilo na Veliki četvrtak?

Juda je bio spreman izdati Isusa za manje od 50 EUR. Toliko mu je vrijedio Krist. Sjetimo se kako je taj Isti Juda gunđao kada je Marija skupocjenom pomasti pomazala Isusove noge. Ta je pomast vrijedila više od godišnje nadničarske plaće. Njoj je Krist bio vrijedan, dala mu je svoje najvrjednije što je imala. Juda ga je želio izdati, želio ga se riješiti i vjerojatno je razmišljao po principu: “daj što daš”.

Koliko za nas vrijedi Krist?

Jesmo li mu spremni dati sve svoje ili ga žrtvovati za neka svoja nevrijedna zadovoljstva?

Kažemo da nam je Krist vrijedan, no žrtvovat ćemo vrijeme molitve za duže spavanje. Kažemo da nam je Krist vrijedan, ali ćemo provesti neusporedivo više vremena na društvenim mrežama nego u čitanju Božje riječi. Tvrdimo da smo sljedbenici Krista, ali se radije odlučujemo za prolazno nego li za nebesko.

Ulažemo puno više u materijalnu sigurnost nego li u nebeski stan. Kažemo da nam je Krist vrijedan, ali ćemo naći mnoga opravdanja da ne dođemo svake nedjelje na zajedničko bogoslužje Crkve Gospodnje. Jesmo li se ikada zapitali da takvim našim postupcima ne prodajemo Krista za bezvrijednost?

Ako se Isus ne uklapa u naša očekivanja, u naš svjetonazor, u naše planove, naše vrijeme, naše želje, našu volju jesmo li ga spremni izdati? Nažalost, mnogi jesu i upravo to čine. Time pokazuju da im Isus nije vrijednost.

Za razliku od Jude, ostali apostoli, osim Ivana, mučenički su stradali za Krista. Za njih je Krist bio sve i bili su spremni dati i najveću cijenu za njega – vlastiti život. A to je Krist učinio prije za svakoga od njih i do nas. Dao je sebe kao skupocjenu žrtvu za grijehe svijeta i za život svijeta.

Danas smo pred mnogim izborima

Puno nam se toga nudi u zamjenu za Krista. Svatko od nas treba sam za sebe dati odgovor postoji li u našem životu nešto što nam je toliko vrijedno da ćemo Krista izdati.

VIDI OVO: Zašto slijediš Isusa iz daleka?

Judina izdaja Krista je ekstremna, no ne znači da ga mi ne izdajemo i manjim nekakvim postupcima u kojima pokazujemo da Krist za nas nema veliku cijenu. Da, upravo našim odnosom prema Kristu pokazujemo i Njegovu vrijednost u našem životu, kao što i u međusobnim odnosima pokazujemo koliko nam tko vrijedi.

Približavamo se Velikom petku. Svojom smrću na križu Krist je očitovao svoju ljubav prema nama, a time i koliko mu vrijedimo. Neprocjenjiva je to ljubav Kristova koja zaslužuje sve naše najbolje, najvrjednije. I kada mu to doista i damo, tada će i naš život biti ispunjen pravim vrijednostima, a ne ispraznostima koje nam ne mogu ništa osim prolaznoga ponuditi. Krist nam daje ne samo vječnost, već i svrhovit i vrijedan ovozemaljski život.

Bog nas blagoslovio i učinio uvijek voljnima da svoje najbolje damo Kristu te da njega nikada ne žrtvujemo za bilo što u datom trenutku mislimo da nam može biti vrijedno. Jer, kako pjevamo u jednoj pjesmi: “Boljeg nema od tebe, tom se duša raduje, tom se moja duša raduje…”

IZVORipaprkc.org