Kora limuna: Nevjerojatna ljekovita svojstva koja trebate znati

Kora limuna je vrlo ljekovita za ljudski organizam. Sadrži vitamine A, kalcij, kalij, a vlakna u kori limuna potpomažu rad srca, mišića, očiju, živčanog sustava i probave.

S druge strane, polifenoli u kori limuna imaju svojstvo jakih antioksidanasa koji se mogu koristiti prilikom liječenja bolesti poput karcinoma ili pak reguliranja tjelesne dužine. Iako kora limuna ima brojna ljekovita svojstva, ova voćka nam je svima dostupna po prihvatljivim cijenama.

Kora limuna ima veću nutritivnu vrijednost veću od same unutrašnjosti limuna ili limunovog soka. 100 grama kore u odnosu na 100 grama cijeđenog soka sadrži:

  • 22 puta više kalcija
  • 1.5 puta više kalija
  • 3 puta više vitamina C
  • 35 puta više vlakana
  • 8 puta više vitamina A

U nastavku donosimo ljekovita svojstva kore limuna:

1. Kora limuna detoksicira organizam 

Kora domaćeg neprskanog limuna izvor je antioksidanta, točnije njezina bijela opna ili žuta kožica koja okružuje plod. Ona obiluje falvonoidima koji normaliziraju razinu kolesterola, a vrlo su učinkoviti i kao prirodni čistači organizma.

Koru limuna prelijte vodom te ostavite da odstoji par minuta, a zatim procijedite. U tekućinu dodajte malo iscijeđenog limunovog soka i to popijte ujutro.

2. Kora limuna jača imunitet

Limunova korica sadrži gotovo dvostruko više vitamina od samog ploda. Upravo zbog toga, koru limuna nikada nemojte bacati nego je zaledite i upotrijebite kao začin jelima.

Kora limuna jača imunitet
Foto: Unsplash

VIDI OVO: Limunada s medom: 7 razloga zašto je trebate konzumirati svaki dan

3. Održava kosti i zube jakima

Obilje kalcija i vitamina C pomaže održavanju zuba i kostiju. Samo 100 g kore limuna osigurava 13.4 % dnevnih potreba odraslog čovjeka za kalcijem, dok je ovaj postatak za vitamin C čak 143 %! Vitamin C ima ulogu u sintezi proteina kolagena koji je bitan za zdravlje ligamenata, tetiva, kože i hrskavice. Sam kalcij je od izuzetne važnosti za zdravlje krvnih žila, mišića i lučenja hormona.

4. Kora limuna je dobra u borbi protiv raka

Limunovo ulje koje se dobija iz kore limuna je bogato d-limonenom, antioksidantom koji se pokazao odličnim u borbi protiv raka dojke i raka debelog crijeva. Također, flavonoidi u kori limuna pospješuju apsorpciju vitamina C koji sprječava štetno djelovanje slobodnih radikala. Konkretno, naringenin štiti molekulu DNA od oštećenja, sprječavajući na taj način stvaranje stanice raka.

5. Snižava krvni tlak i štiti srce

Kora limuna ima visok sadržaj kalija, a zajedno sa kalcijem i magnezijem osigurava opuštenost krvnih žila što se manifestira snižavanjem krvnog tlaka. Svakako, reguliran krvni tlak vodi i ka zdravijem srčanom radu. Također, vlakna, flavonoid hesperidin i pigment carotenoid snižavaju razinu kolesterola što doprinosi zdravlju srca.

VIDI OVO: 6 pozitivnih utjecaja limuna na ljudski organizam

6. Kora limuna regulira neredovnu stolicu

S obzirom na visok sadržaj vlakana, kora limuna se preporučuje osobama koje pate od neredovne stolice, čira na želucu, žgaravice i refluksa (vraćanja) želučane kiseline. Vlakna također imaju značajnu ulogu u regulaciji tjelesne težine, ali i smanjenju rizika od dijabetesa.

kora limuna je ljekovita za vid
Foto: Pixabay

7. Kora limuna je ljekovita za vid

Unutar ljudskog tijela, karotenoid se prevodi u vitamin A, koji je kao što znamo, važan za zdrav vid i smanjuje rizik od očnih infekcija. Kora limuna je bogata karotenoidom. Pored ovoga, vitamin C sudjeluje u prevenciji makularne degeneracije (bolest oka uslijed starenja).

8. Kora limuna je ljekovita za infekcije i zarastanje rana

Pokazalo se da ekstrakt limunove kore ima antibakterijsko svojstvo, te da se potencijalno može naći kao suvremeni antibiotik u borbi protiv nekoliko vrsta bakterija.

Istraživanja na životinjama su također pokazala da kora limuna nosi potencijal u tretmanima za brže zarastanje rana. S druge strane, istraživanje provedeno na dijabetičarima koji su oralno konzumirali miješani ekstrakt kora citrusa (uključujući i limunovu) je pokazalo brže zarastanje rana kod ovih ispitanika.

9. Pomaže u borbi protiv akni

Pored antimikrobnog svojstva, kora limuna posjeduje i sastojke koje dovovode do sužavanja pora što je čini pogodnom za tretiranje akni. Napravite rastvor za uparavanje i dodajte koru limuna zajedno sa listovima mente u kipuću vodu. Esencijalna ulja limunove kore će utjecati na čišćenje, dok menta ima ulogu tonera kože lica.

VIDI OVO: Pola limuna i soda bikarbona: Evo što sve liječi ova moćna kombinacija

10. Prirodni dezodorans

Antibakterijsko svojstvo limuna, u kombinaciji s ugodnom citrusnom aromom čini ekstrakt njegove kore prirodnim dezodoransom. Sve što je potrebno da napravite čaj od kore limuna koji ste prethodno ohladili, a zatim ga komadom čistog pamuka nanijeti umjesto komercijalnog dezodoransa. Ostatak tinkture možete odložiti u hladnjaku i koristiti po potrebi.

NAJNOVIJE!