NaslovnicaDuhovnost6 koristi molitve - bez obzira na ishod

6 koristi molitve – bez obzira na ishod

Molitva se često naziva kršćanskom disciplinom, zbog čega može zvučati teško ili opresivno. Međutim, molitva je divna stvar koja pruža mnoge koristi. U nastavku donosimo 6 koristi molitve.

U Bibliji se Ana molila za dijete, a nakon dugo godina je rodila Samuela. Ilija je molio za kišu i kiša je došla. Daniel je molio za uvid u tumačenje snova i Bog je uslišao.

S druge strane, Isus je molio da Ga “mimoiđe čaša” muke i raspeća, no to se nije  dogodilo. Pavao je molio za oslobođenje od “trna” i umjesto toga dobio je milost da ga izdrži.

Molio sam mnoge potrebe tijekom godina. Na neke je Bog odgovorio onako kako sam se nadao, na neke ne, ali naučio sam da bez obzira na odgovor, svejedno dobivam.

6 koristi molitve – bez obzira na ishod

1. Molitva mijenja naš fokus

Lako se uplesti u okolnosti koje se dešavaju oko nas. Molitva usmjerava naš fokus sa zemlje na Boga na nebu.

Za onim gore težite, ne za zemaljskim! (Kološanima 3, 2)

2. Molitva nas približava Bogu

Budući da je molitva razgovor s Bogom, pomaže nam izgraditi naš odnos s Njim. To je jedan od načina na koji Ga možemo bolje upoznati.

Približite se Bogu i On će se približiti vama. (Jakovljeva 4, 8)

Blizu je Jahve svima koji ga prizivlju, svima koji ga zazivaju iskreno. (Psalam 145, 18)

3. Molitva nas uvodi u Božju prisutnost

U Starom zavjetu ljudima su bili potrebni svećenici ili proroci da umjesto njih razgovaraju s Bogom. Ali kada je Isus umro, zavjesa u hramu se rascijepala na dva dijela, otvarajući nam put da sami razgovaramo s Bogom.

I gle, zavjesa se hramska razdrije odozgor dodolje, nadvoje; zemlja se potrese, pećine se raspukoše. (Matej 27, 51)

Pristupajmo dakle smjelo Prijestolju milosti da primimo milosrđe i milost nađemo za pomoć u pravi čas! (Hebrejima 4, 16)

4. Molitva je način da se pomogne drugima

Postoje dva načina na koja je to istina. Jedan je da se molimo s nekim, a drugi da molimo za nekoga.

Molite se jedni za druge da ozdravite. (Jakovljeva 5, 16)

5. Molitva nam pomaže da se smirimo

Svijet je pun stvari koje unose tjeskobu u naše živote i molitva nam može vratiti mir.

Sve svoje brige predajte Bogu, jer se on brine za vas (1. Petrova 5, 7)

Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu. (Filipljanima 4, 6-7)

PROČITAJTE: Molitva za unutarnji mir

6. Molitva donosi promjenu

Poznata fraza “molitva mijenja stvari” je istinita. Ponekad su stvari koje se mijenjaju naše okolnosti, dok smo drugi put mi ono što molitva mijenja.

A popis se nastavlja i nastavlja … Koristi molitve ne mogu se iscrpiti. Molitva nam pomaže pronaći smjer u životu. Može nas spriječiti da donesemo pogrešne odluke i padnemo u grijeh. Kroz to možemo naučiti podložiti se Božjoj volji.

Molitva nam pomaže da primimo oprost i ljubav. Također nam pomaže da volimo svoje neprijatelje, jer razumijemo da smo nekoć bili Božji neprijatelji, ali kroz Isusa smo Božji prijatelji i baštinici vječnoga života.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare