Zašto je koronavirus opasniji za muškarce?
Foto: Freepik.com

U Italiji je smrtnost muškaraca dvostruko veća u odnosu na smrtnost žena u skoro svim starosnim grupama.

U zemljama kao što je Italija muškarci čine gotovo 60 posto oboljelih od koronavirusa i 70 posto mrtvih, prema Nacionalnom institutu za zdravlje Italije.

Čak i u zemljama kao što je Južna Koreja, gdje je mnogo više žena pozitivno na virus, muškarci čine 54 posto onih koji su preminuli od njegovih posljedica, piše CNN.

Pušenje, ispijanje alkohola i općenito loše zdravlje mogli bi, prema mišljenju istraživača, biti uzrok ovome.

“U Italiji vidimo jedan zabrinjavajući trend. Smrtnost muškaraca je dvostruko veća u odnosu na smrtnost žena u skoro svim starosnim grupama”, kaže liječnica Deborah Birx, koordinatorica Bijele kuće u vezi s pitanjima koja se tiču koronavirusa.

Izvještaji o onima koji su se razboljeli i umrli od koronavirusa mogli bi pomoći zemljama da adekvatnije reagiraju na krizu, ali istraživači javnog zdravlja tvrde da čak ni države kao što je SAD ne prikupljaju ili ne objavljuju ove podatke, pa je stručnjacima teško utvrditi šta se tačno događa.

VIDI OVO: Preživio je koronavirus i ima poruku za sve: Ovako izgleda bolest

Zbog čega od koronavirusa umire više muškaraca nego žena?

U suradnji s inicijativom Global Health 50/50, koja se bavi unapređenjem spolne jednakosti u javnom zdravlju, CNN je analizirao javno dostupne podatke iz 20 zemalja s najvećim brojem potvrđenih slučajeva COVID-19 do 20. ožujka. Cilj je bio utvrditi zbog čega od koronavirusa umire više muškaraca nego žena.

Od ovih 20 zemalja, samo šest je imalo podatke u kojima se jasno vidio broj oboljelih i mrtvih prema spolu – Kina, Francuska, Njemačka, Iran, Italija i Južna Koreja. Sedam zemalja je imalo podatke samo o broju potvrđenih slučajeva, a ostalih sedam nije imalo podatke podijeljene prema spolu. Ovo istraživanje je proslijeđeno i očekuje se da se objavi nakon što bude recenzirano.

VIDI OVO: Glavni simptomi koronavirusa: Evo po čemu možete otkriti zarazu

Na osnovi podataka iz zemalja koje su imale informacije o pacijentima COVID-19, ustanovljeno je da 50 posto više muškaraca umire od ove bolesti nego žena. Iako su zaključci doneseni na osnovi djelomičnih i nedovršenih podataka, ovi rezultati potvrđuju ono na što stručnjaci javnog zdravlja upozoravaju neko vrijeme – njihovu teoriju da nije važan samo biološki faktor, nego i ponašanje spolova, drugačiji način vođenja života muškaraca i žena, koji može igrati vrlo važnu ulogu u stopi smrtnosti od respiratornih bolesti.

Muškarci imaju lošije kliničke ishode

Povijest je pokazala da koronavirusi kao što su SARS i MERS imaju tendenciju nesrazmjerno pogađati muškarce, tvrdi liječnik Luis Ostrosky-Zeichner, specijalist za infektivne bolesti na Medicinskoj školi McGovern u Teksasu.

Tijekom prethodnih epidemija, muškarci oboljeli od SARS-a u Hong Kongu imali su lošije kliničke ishode, a i oni muškarci koji su oboljeli od MERS-a bili su pod većim rizikom od smrti, barem prema podacima istraživanja koje je provedeno na osnovi informacija iz Saudijske Arabije i Južne Koreje.

VIDI OVO: Ona je pobijedila koronavirus i ima važnu poruku: Ne paničarite!

Neki istraživači navode da žene imaju jaču reakciju imunološkog sustava na virusne infekcije jer su dio života provele s drugim tijelom u sebi – svojim potomcima – čime su povećale svoju šansu da prežive bolest.

Muškarci više puše i piju

“U većini zemalja, na primjer, muškarci više puše i piju alkohol od žena”, kaže Hawkes.

Pušenje je jasan primjer za to koliko se ponašanje muškaraca i žena razlikuje. Nacionalni institut za zdravlje Italije je zaključio i da je po dolasku u bolnicu “trostruko više pušača oboljelih od COVID-19 bilo u ozbiljnijem stanju od nepušača”. Pušači dvostruko češće završavaju i na intenzivnoj njezi i na respiratorima.

VIDI OVO: Koronavirus nije pobjegao iz laboratorija: Otkriveno je kako je nastao

“Ako je netko bio pušač cijelog života, zbog čega je dobio kroničnu bolest pluća kao posljedicu pušenja, a onda se razbolio od koronavirusa, veća je vjerojatnost da će imati ozbiljne simptome zaraze i da će biti pod većim rizikom da od nje umre”, kaže Hawkes.

Druga istraživanja su pokazala da su muškarci iz Italije pod većim rizikom od hipertenzije nego žene, dok muškarci iz Kine češće nego žene imaju visok krvni tlak i dijabetes tipa 2, prenosi Klix.