Kralj Jošafat i koronavirus
Foto: Pixabay

„Ne znamo što činiti, ali naši su pogledi usmjereni prema Tebi“.

Dok sjedim u stanu u koronavirusom pogođenoj Kini, napamet mi pada molitva koju kralj Jošafat izustio u očaju, ali s pouzdanjem. (2. Ljetopisa 20, 12) 

Oči uplašenog svijeta usmjerene su prema ovoj globalnoj, svjetskoj krizi. Tvrtke i škole u Kini prestaju s radom. Granice se zatvaraju. U proteklim danima, mnoge zrakoplovne kompanije suspendirale su poslovanje s Kinom. Kao Amerikanac koji je pastor u Kini, osjećam da se nalazim pred točkom bez povratka. 

Naša molitva? „Ne znamo što činiti, ali naši su pogledi usmjereni prema Tebi“. Situacija iz Jošafatovog vremena više se odnosi na veljaču 2020. nego što to mislimo. U njegovoj situaciji, opasna delegacija iz Edoma približavala se Judi. No njegova je vjera bila zapanjujuća; ne samo da je vjerovao Gospodinu usprkos mogućnosti rata, već je vjerovao bez obzira na opasnost koja može doći. 

„Kad navali na nas kakvo zlo, mač ili kuga ili glad, te kad stanemo pred ovim Domom i pred tobom, jer je tvoje Ime u ovom Domu, i zavapimo k tebi iz svoje nevolje, usliši nas i spasi“.  (2. Ljetopisa 20, 9) 

Jošafat je, usprkos opasnosti, pokazao povjerenje. Dok je gledao u oči bolesti, vapio je Bogu. S obzirom na trenutnu prijetnju od epidemije i mi moramo naučiti činiti isto. Evo pet aspekata povjerenja u Boga koji nam danas mogu pomoći. 

1. Povjerite Bogu svoje strahove.

Jošafat se bojao i svojim je licem tražio Gospodina. (2. Ljetopisa 20, 3) On nije bio super-čovjek; bio je običan. Početni korak svakoga u dobivanju Božje pomoći, u Jošafatove ili naše dane, mora biti priznavanje slabosti. Možda će vam biti od velike pomoći ako sada odete Gospodu i iskreno Mu kažete kako vam je. „Bojim se. Frustriran sam. Ljut sam. Usamljen sam. Ranjen sam. Iscrpljen sam“. 

VIDI OVO: 3 pravila za uspješnu molitvu od kralja Jošafata

Poanta nije u upiranju prstom u Boga, već u iskrenosti s Njime u vezi naših najdubljih briga. Jošafat je odabrao vjerovati Bogu, na što smo pozvani i mi. Povjerenje je uvijek izbor i to je izbor kojeg ćemo trebati donositi iznova i iznova. 

2. Potičite druge da vjeruju Bogu.

Nakon što je Jošafat počeo tražiti Gospodina, to je počeo činiti cijeli narod: „Skupili se Judejci da traže Jahvu: dolazili iz svih judejskih gradova da ga traže“. (2. Ljetopisa 20, 4) Kralj zna odakle dolazi prava pomoć i druge usmjerava da i sami ondje potraže pomoć. 

Kada svi oko nas luduju, kada se susjedi počnu bojati ”smaka svijeta”, trebamo sami sebe podsjetiti na to da mi služimo Bogu ljubavi, milosrđa i suverenosti, kojemu virusi ni bolesti ne mogu ništa. (Psalam 91) 

Dok naše strahove predajemo Bogu u molitvi, možemo osjetiti mir koji nadilazi razumijevanje. (Filipljanima 4, 6-7) Dok osjećamo takav mir, nada u Krista, kojoj se naša kultura i intuicija protive, počinje se prikazivati. (1. Petrova 3, 15) Naša vjera jest osobna, ali ne privatna. 

3. Zazovite Gospodina.

Jošafat nam u stihovima 5-12 pokazuje kako moliti. Jošafat se poziva na Božju osobnost, Njegova obećanja i Njegova djela iz prošlosti. Molitva kulminira: „Jer u nas nema sile prema tome velikom mnoštvu koje dolazi na nas niti mi znamo što da radimo, nego su nam oči uprte u te“.

Možda se i vi osjećate tako. Možda se osjećate nemoćno u vezi virusa kojem možete biti izloženi, čak i kada nema vidljivih simptoma. Možda se vaš strah povećava zbog toga što stručnjaci ne mogu otkriti načine kako se virus može prenijeti.

VIDI OVO: Što će se dogoditi s vašim životom kada se odlučite pouzdati u Boga?

Možda se osjećate obeshrabreno dok promatrate kako se broj zaraženih i umrlih povećava. Ako je tako, zajedno s Jošafatom proglasite svoju bespomoćnost i to da je vaša nada usmjerena u Gospodina. 

Koliko bi naših molitava trebalo završiti ovako? To je stav kršćanina. Pozivanje na Božji karakter, priznavanje naše nemogućnosti i gledanje na Gospodina. 

4. Sjetite se Božjeg spasenja. 

U 2. Ljetopisima, Bog odgovara tako što Judi šalje proroka kako bi narod podsjetio na to da bitka ne pripada njima; ona pripada Bogu. (20, 15) Oni se čak neće trebati ni boriti, oni mogu biti sa strane i gledati kako ih Bog spašava. (20, 17) 

Ova priča je malen primjer veće, duhovne borbe za sve nas u ovome dobu. Imamo smrtni problem u vezi kojeg ništa ne možemo sami učiniti (usprkos pokušajima). Moramo povjerovati nekome drugome, jer bitka nije naša. Dok vjerujemo Onome koji se bori za nas, pozvani smo na to da sjedimo i gledamo Božje spasenje nas. 

VIDI OVO: Pismo wuhanskog pastora: Molite za nas!

Koronavirus se u idućim tjednima može smanjiti ili pogoršati. Moja obitelj može biti pošteđena od ove zaraze ili možemo postati nositelji. Ipak, gledamo na Božje spasenje. Ne iz razloga što će nam On pokazati svoju ljubav tako što će nas zaštititi od bolesti, već iz razloga što je već pokazao svoju ljubav tako što je poslao Krista da umre za nas dok smo još bili grješnici, tako da svatko tko povjeruje u Njega ne umre nego ima vječni život. (Rimljanima 5, 8; Ivan 3, 16) 

Molim za to da virus bude iskorijenjen i da moja obitelj bude zdrava, no Bog je dobar bez obzira na ono što donose idući tjedni. Vani nosim zaštitnu masku i redovito parem ruke, no moja nada ne počiva na ovome. Želim svojoj obitelji i sebi dug život, no isto tako znam da cilj života nije izbjeći tjelesnu smrt. To je budalasto razmišljanje. Cilj je pripremiti se za tjelesnu smrt, proslavljajući i uživajući u Bogu do tog dana. 

5. Slavite.

Jošafat vjeruje Bogu i dovodi druge do vjere u Boga. No primijetite završni dio: slavljenje. U 2. Ljetopisa 20, 21, prije nego što je došla pobjeda, kralj navodi narod na slavljenje: „Kad počeše klicati i pjevati pjesmu pohvalnicu, Jahve podiže zasjedu na Amonce, Moapce i na one iz Seirske gore koji su došli na Judu te bijahu razbijeni“. (2. Ljetopisa 20, 22) 

Kako je ovo posljednji prizor iskazivanja povjerenja Bogu? Iz razloga što, ako je Bog dobar i znamo da Mu se može vjerovati, možemo Ga slaviti čak i usred patnje. Možemo Ga slaviti čak i pod prijetnjom opasnosti. Slavimo Ga čak i kada se virus širi. Bog nije rekao Jošafatu da ovo radi. Nije mu Bog rekao da okupi slavljenike. Slavljenje nije strategija koja bi navela Boga na djelovanje; to je odgovor zbog onoga kako je Bog djelovao i kako će nastaviti djelovati. Tako izgleda tražiti Gospodina. 

VIDI OVO: NE BOJ SE: 10 biblijskih razloga zašto se UVIJEK možeš pouzdati u Boga

Judejci su idućega dana izašli van i njihova prijetnja je nestala. Ne kažem da će Bog čudesno riješiti sve vaše probleme ako Ga samo počnete slaviti. No kažem da će vaš najveći problem, probleme nevjere, biti riješen samo ako počnete slaviti. 

Usprkos koronavirusu, neka svi kršćani u Kini i širom svijeta zadrže nepokolebljivo pouzdanje u Gospodina, čak i onda kada ne znamo što slijedi. 

Autor: Jason Seville; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoaliton.org koje vrijedi za portal Novizivot.net.