Kralj Šaul u Bibliji: Tko je on bio i što možemo naučiti iz njegovog života?

Kralj Šaul je bio prvi izraelski kralj. Međutim, njegov život je postao tragičan zbog jednog ključnog razloga: Šaul se nije pouzdao u Boga. 

Kralj Šaul 

Kao i svaki drugi biblijski lik i kralj Šaul nam služi kako bismo kroz njega otkrili vlastite nedostatke, kako bismo ih priznali Bogu i kako bismo se promijenili.

Kralja Šaula možemo staviti u suprotnost sa Savlom iz Tarza, koji je progonio prve kršćane. Sam Isus Krist je odabrao Savla kako bi služio poganima. On je kasnije postao apostol Pavao i bio je poslušan Bogu do završetka svoga života, piše Learnreligions.com

Kralj Šaul je izgubio Božju naklonost zbog neposlušnosti. Bog ne podnosi grijeh, ali kroz vjeru u Isusa Krista, ljudi mogu danas dobiti oprost grijeha i vječni život. 

Šaul je izgledao kraljevski: bio je visok, zgodan i imao je izgled plemića. Postao je kralj kada je imao 30 godina i vladao je Izraelom 42 godine. 

Fatalna pogreška kralja Šaula

Na početku svoje vladavine, kralj Šaul je počinio fatalnu pogrešku. Bio je neposlušan Bogu kada nije u potpunosti uništio Amalečane i sve ono što su oni posjedovali, kao što mu je Bog zapovjedio. Ključan segment uvjetovanog saveza između Boga i Izraela bila je poslušnost. Šaul, kao kralj pomazan od Boga, je bio odgovoran za držanje tog uvjeta. 

Šaul je izgubio Božju naklonost i poslao je proroka Samuela neka pomaže Davida za kralja

Neko vrijeme kasnije, David je ubio diva Golijata. Dok su židovske žene plesale na proslavi, pjevale su: „Šaul je pobio na tisuće, David je pobio na desetke tisuća.“ (1. Samuelova 18, 7) 

Zbog toga što je narod slavio Davidovu jednu pobjedu više od svih Šaulovih, kralj se razbjesnio i postao je ljubomoran na Davida. Od tog trenutka želio ga je ubiti. 

Umjesto da je vrijeme uložio u unaprjeđivanje Izraela, Šaul je većinu svog vremena potratio u lovu na Davida. David je, s druge strane, poštovao činjenicu da je Šaul bio od Boga pomazani kralj. Usprkos nekoliko prilika koje je imao, nije mu naudio. 

U konačnici, Filistejci su se okupili u velikome broju kako bi vodili bitku protiv Izraelaca. Do tog je vremena Samuel već umro. Kralj Šaul je bio očajan te se posavjetovao s vidjelicom iz Endora, kojoj je naložio neka pozove Samuelovog duha iz mrtvih.

Ovakva vrsta okultne aktivnosti je razbjesnila Boga, je se ovdje Šaul oslonio na sotonske sile, umjesto na Božju pomoć. Ono što se pojavilo, bilo da se radilo o demonu koji je samo izgledao kao Samuelov duh ili ako se radilo o pravom Samuelovom duhu kojeg je poslao Bog, predvidjelo je Šaulovu propast. 

U bitci su kralj Šaul i njegova vojska bili pregaženi. Šaul je počinio samoubojstvo, dok su njegove sinove pobili njegovi neprijatelji. Ironično, David, kojeg je Šaul progonio godinama, iskreno je tugovao zbog kraljeve smrti. 

Kralj Šaul – dostignuća

Bog je odabrao Šaula kao prvog kralja Izraela. Šaul je porazio mnoge neprijatelje Izraela, uključujući Amonite, Filistejce, Moapce i Amalečane. Ujedinio je razjedinjena plemena, što mu je dalo dodatnu snagu. Vladao je 42 godine. 

Prednosti 

Kralj Šaul je bio odvažan u bitci. Bio je velikodušan kralj. Na početku svoje vladavine, njegov mu se narod divio i poštovao ga je. 

Nedostaci 

Šaul je mogao biti impulzivan i znao se ponašati ne mudro. Ljubomora koju je osjećao prema Davidu odvela ga je do ludila i do žeđi za osvetom. Kralj Šaul je nekoliko puta bio neposlušan prema Božjim zapovijedima, misleći kako on zna bolje. 

Šaul u Bibliji

Šaul – lekcije za nas 

Bog želi da se u potpunosti pouzdamo u Njega. Kada to ne činimo i kada se umjesto toga oslanjamo na vlastitu snagu i mudrost, otvaramo vrata katastrofi. Bog također želi da u Njemu vidimo koliko smo vrijedni.

Šaul je uživao u popularnosti koju je imao u svome narodu, zaboravljajući da ga je Bog pomazao za kralja. Šaul je trebao najprije ostati vjeran Bogu, kao što trebamo i mi. Ne smijemo zaboraviti, kao što je Šaul zaboravio, da smo najprije Božji sluge. 

Šaulova ljubomora prema Davidu učinila ga je slijepim na ono što mu je Bog već dao. Kada sami sebe uspoređujemo s drugima, postajemo zbunjeni. Želimo ono što drugi imaju, umjesto da koristimo ono čime je Bog nas opremio, kako bismo mogli činiti misiju na koju nas je poslao. Tako možemo otići daleko od Boga i možemo pokušati nastojati ono što želimo vlastitim snagama. Život s Bogom ima smjer i svrhu. Život bez Boga nema smisao. 

Bog očekuje potpunu poslušnost, ne djelomičnu s isprikama. Kada je Bog zapovjedio Šaulu neka u cijelosti uništi Amalečane, uključujući i njihovu stoku, Šaul je poštedio kralja i neke od životinja.

Šaul je nakon toga lagao Samuelu, rekavši da će životinje biti upotrijebljene za žrtvovanje. Šaul je smatrao da zna bolje od Boga. To je grijeh, a grijeh uvijek dolazi sa štetnim i opasnim posljedicama. 

Rodni grad 

Kralj Šaul potječe iz Benjaminove  zemlje, sjeverno i istočno od Mrtvog mora, u Izraelu. 

Kralj Šaul u Bibliji – reference i citati

Priča o kralju Šaulu može se pronaći u 1. Samuelovoj 9-31 i u Djelima apostolskim 13, 21. 

Obiteljsko stablo 

  • Otac: Kiš
  • Supruga: Ahinoam
  • Sinovi: Jonatan, Iš-Bošet
  • Kćeri: Meraba, Mihala

Ključni biblijski stihovi

1. Samuelova 15, 22-23:A Samuel odvrati: “Jesu li Jahvi milije paljenice i žrtvene životinje nego poslušnost njegovu glasu? Znaj, poslušnost je vrjednija od najbolje žrtve, pokornost je bolja od ovnujske pretiline. Nepokornost je kao grijeh čaranja, samovolja je kao zločin s idolima. Ti si odbacio riječ Jahvinu, zato je Jahve odbacio tebe da ne budeš više kralj!“ 

1. Samuelova 31, 4:Tada zapovjedi Saul momku, koji mu je nosio oružje: “Izvadi mač svoj i probodi me, da ne dođu ti pogani, probodu me i narugaju mi se!” Ali momak, što mu je nosio oružje, nećkao se, jer se je vrlo bojao. Tada Saul sam uze mač i baci se na njega.“  

NAJNOVIJE!