Smiju li kršćani prisustvovati obredima drugih religija?

Ovo je vrlo važno pitanje, pogotovo za nove kršćane koji pokušavaju shvatiti kako u isto vrijeme živjeti njihove kršćanske živote i funkcionirati unutar društva. Postoji vjerojatnost da mnogi drugi, koji nisu kršćani, ne razumiju razloge zbog kojih kršćani ne čine neke stvari koje su uobičajene drugima u društvu ili zajednici. 

Obredi

Pogrebi i brakovi dvije su glavne vrste obreda unutar kojih bi svaka osoba u svakoj religiji željela sudjelovati. Osim ovo dvoje, postoje drugi rituali i obredi, koji mogu biti posebni samo za neke religije. 

Najvažnija stvar za znati jest ima li ritual ili obred bilo kakvog duhovnog značaja, a nama kao kršćanima, ovo može ponekad biti teško za znati ili odlučiti u vezi ovoga. Kada postanemo kršćani, Bog nam daje Duha Svetoga da bude naš vodič i da nas uči ono što je dobro. Imamo i Bibliju, odnosno pisani vodič, koji nam pomaže da znamo što Bog želi za nas. 

VIDI OVO: Nijedna religija te ne može spasiti, to može učiniti samo Isus Krist

1. Prvi korak

Ako ste suočeni s problemom gdje pokušavate shvatiti je li neki obred ili ritual prihvatljiv za to da budete uključeni, prva stvar koju trebate učiniti jest moliti Duha Svetoga da vam pokaže što učiniti i da vam pokaže je li dobro da budete u to uključeni ili ne. 

2. Drugi korak. 

Idući korak jest pitati ljude, kršćane, s kojima ste okruženi. Možda osobu koja nas je dovela do obraćenja, svećenika ili pastora. 

3. Treći korak 

Pogledajte što Biblija kaže. U Starome zavjetu, postoje mnoge priče, vodilje i savjeti koji nam mogu pomoći da razumijemo ovaj problem. Kada je Bog vodio izraelski narod kroz pustinju i u Obećanu zemlju, rekao im je neka ne štuju bogove onako kako to rade ljudi s kojima su okruženi, jer su oni štovali idole i činili mnoge stvari koje Bog nije odobravao. (Ponovljeni zakon 12, 29-31) Nažalost, Božji narod ponekad je ignorirao ovaj savjet, nakon čega ih je Bog zbog njihove neposlušnosti kaznio. (Ezekiel 5, 11) 

U Novome zavjetu, apostol Pavao jasno objašnjava što znači biti uključen u strane običaje. 1. Korinćanima 10, 20 kaže: „Ali što žrtvuju neznabošci, zlim duhovima žrtvuju, a ne Bogu. A ja neću, da vi budete zajedničari s zlim duhovnima“. Ovo je glavni problem i najvažnija stvar na koju trebamo paziti. 

VIDI OVO: Jesu li pripadnici svih religija djeca Božja?

Tri pitanja koja se trebamo zapitati 

Kada razmišljamo o uključenosti u obrede, trebamo razmišljati o različitim aspektima obreda i rituala i zapitati se ova pitanja: 

  1. Je li obred na bilo koji način povezan s idolima? Procesije i obredi gdje idoli igraju važnu ulogu trebamo izbjegavati. 
  2. Odaje li ovaj obred čast duhovima, demonima ili bilo čemu drugome osim Bogu? Traži li se u obredu pomoć od duhova ili demona? Ako da, izbjegavajte ih. 
  3. Je li obred kombinacija duhovnih i uobičajenih stvari, na primjer vjenčanja i pogreba? Zamislite obred koji odaje čast osobi koja je umrla, ali kojom se isto štuje njezin duh ili koja uključuje obrede kao što je paljenje tamjana ili pjesama mrtvima. Prihvatljivo je iskazati čast životu preminule osobe i u to biti uključen. No nemojte biti uključeni ni u što što u sebi sadrži nekršćanska religijska obilježja. Ako se radi o bračnom obredu, iskazivanje blagoslova ili ohrabrenja paru je prihvatljivo. No ako se radi o obredima ili ritualima u kojima se zazivaju preci ili duhovi za davanje blagoslova, to izbjegavajte. 

Biti uključen u ne-kršćanske obrede 

Ako slijedite ove korake i ako ste razmotrili sve mogućnosti i maksimalno ste sigurni da u obredu nema religijskih, duhovnih ili demonskih segmenata, onda je prihvatljivo biti uključen u njih.

Važno je, pogotovo za nove kršćane, ne izolirati se od apsolutno svih društvenih događaja. Ako to učine, neće imati priliku dijeliti evanđelje s prijateljima i obitelji, budući da će ih oni smatrati uljezom, osobom koja je izdala i odbacila njihov stari život. 

Koristite mudrost, poniznost i milosrđe prilikom donošenja odluka i pokušajte svima oko vas pokazati ljubav i poštovanje. Molite Boga za vodstvo prilikom donošenja odluka. 

Autorica: Eunice Burden; Izvor: Biblword.net