Trebaju li kršćani slaviti Uskrs?
Foto: Pixabay

Trebaju li kršćani slaviti Uskrs ili je to poganski blagdan? Ima li išta loše u slavljenju Uskrsa?

Neki kršćani smatraju da Uskrs ima pogansko podrijetlo ili je toliko komercijaliziran da ga je pogrešno slaviti. Drugi jednostavno Uskrs promatraju kao proslavu Isusova uskrsnuća, možda najvažniju proslavu u godini.

Trebaju li kršćani slaviti Uskrs?

Uskrs je jedan od najvećih blagdana u kršćanstvu. Njime se slavi Isusovo uskrsnuće. Za mnoge kršćanske crkve Uskrs je radosni završetak korizmenog razdoblja.

Nakon raspeća, smrti i pokopa, Isus je tri dana kasnije ustao iz groba. Time je pobijedio smrt i otkupio nas od grijeha.

Međunarodna standardna biblijska enciklopedija daje ove reference o “Uskrsu”:

“Nema ni traga o slavljenju Uskrsa u Novom zavjetu, iako neki nagovještaj toga vide u 1. Korinćanima 5, 7. Židovski kršćani u ranoj crkvi nastavili su slaviti Pashu, smatrajući Krista pravim pashalnim janjetom, a to je prirodno prešlo u obilježavanje smrti i uskrsnuća našega Gospodina.”

Kršćansko značenje Uskrsa

Značaj Uskrsa je pobjeda Isusa Krista nad smrću i grijehom. Da nije uskrsnuo od mrtvih, nego ostao ležati u grobu, smatrali bi ga samo još jednim učiteljem ili prorokom. Međutim, Njegovo uskrsnuće je dalo konačan i neporeciv dokaz da je On Sin Božji i da je jednom zauvijek pobijedio smrt.

Uskrsnuće Isusa Krista od mrtvih srž je evanđelja. Apostol Pavao kaže da ako Krist nije uskrsnuo od mrtvih, onda su naše propovijedanje i vjera uzaludni (1. Korinćanima 15, 14). Bez uskrsnuća, apostoli bi nastavili biti obeshrabrena skupina, jer su nakon Isusove smrti strahovali od Židova. Bili su u potpunom očaju sve dok nisu sreli uskrslog Isusa (Ivan 20, 19). Zatim su dodirnuli Njegove rane od čavala i koplja; jeli su i pili s Njim. Uskrsnuće potvrđuje Isusa iz Nazareta kao Mesiju te Kralja i Gospodara novog Jeruzalema: novog neba i nove zemlje.

Kako slaviti Uskrs?

Je li pogrešno sjećati se uskrsnuća? Ne. Bilo bi pogrešno ne sjećati se toga. Je li slavljenje Uskrsa prilika za to? Naravno!

PROČITAJTE: Je li u redu da kršćani slave blagdane?

Kršćani diljem svijeta različito slave Uskrs, a zasigurno su se za taj blagdan vežu neke tradicije koje nikada nisu bile povezane s njim. Međutim, kršćani mogu pronaći način da proslave dan koji označava početak kršćanske vjere.

Imajte na umu da je Uskrs izvrsna prilika za dijeljenje evanđelja s onima koji još ne poznaju Isusa. Ruku na srce, Uskrs je često jedna od najposjećenijih nedjelja u crkvama. Ipak, iskreni kršćani se trebaju okupiti kako bi se zajedno radovali što je njihov Spasitelj živ. Ne samo na Uskrs, nego kad god se ukaže prilika za zajedništvo.