Kršćanski filmovi 2021

Filmovi utemeljeni na vjeri i kršćanski filmovi vratili su se 2021. godine zahvaljujući poznatim redateljima i filmašima ispod radara, koji nisu dopustili pandemiji da zaustavi njihov rad.

Jon i Andrew Erwin objavili su dva filma 2021., kao i Alex i Stephen Kendrick. Svi oni su poznati u industriji koja se temelji na vjeri. Tony Evans glumio je u dokumentarcu. Isto je učinio i istraživač Timothy Mahoney. Čak su i Dallas Jenkins i njegova ekipa u The Chosen; seriji, koja je do sada bio ograničen na streaming televizijske serije, ušli u kombinaciju.

Od blockbustera do glavnih platformi za streaming, 2021. je bila velika godina za filmove utemeljene na vjeri i kršćanske filmove. Evo 12 najboljih:

A Week Away

Problematičan tinejdžer pronalazi vjeru, nadu i romansu tijekom pohađanja kršćanskog ljetnog kampa. Film je mjuzikl poput Disneyevih djela, koji sadrži neke od najboljih kršćanskih pjesama iz posljednja dva desetljeća, kao i nekoliko novih. U njemu glume Kevin Quinn (Bunk’d) i Bailee Madison (Bilo jednom) i jedan je od najboljih inspirativnih filmova godine, sa odličnim lekcijama o oprostu, iskupljenju i drugoj prilici. Ovaj Netflixov film ima oznaku TV-PG.

Plavo čudo

Sirotište s financijskim poteškoćama dobiva novi život kada se njegovi stanovnici udruže s ribarom kako bi sudjelovali u unosnom Bisbee’s Black & Blue Fishing turniru. Ako pobijede, onda sirotište može držati svoja vrata otvorena. U njemu glume Jimmy Gonzales (Godzilla: Kralj čudovišta, Slučaj za Krista) i Dennis Quaid (Mogu samo zamisliti, The Rookie) i uključuje čvrste poruke o očinstvu i drugim prilikama. Kršćanska hip-hop kuća Reach Records producirala je zvučni zapis.

 

Susret

Riječ je o znamenitom dokumentarcu o suvremenoj kršćanskoj glazbi (CCM), počevši od hipijevskog pokreta 1960-ih i 1970-ih i nastavljajući se do današnjih dana. Obuhvaća intervjue s desecima pjevača, od Amy Grant preko TobyMaca do Lecraea i odlikuje se svojim neuljepšanim izgledom na žanr, koji se temelji na vjeri. Režirali su ga Jon i Andrew Erwin, isti filmaši koji stoje iza Mogu samo zamisliti, Woodlawn i Ja još uvijek vjerujem.

 

Pokaži mi Oca

Radi se o dokumentarcu koji mijenja život i istražuje biblijske uloge očeva, dok u isto vrijeme prikazuje biblijske istine o Božjem očinstvu. To je prvi dokumentarac braće Kendrick; filmske tvrtke koja je također snimila Overcomer, Ratna soba i Otporan na vatru. Alex, Stephen i Shannon Kendrick služili su kao izvršni producenti. Obuhvaća intervjue s teksaškim pastorom Tonyjem Evansom, Jimom Dalyjem iz Focus on the Family i bivšim NFL trenerom i igračem Shermanom Smithom, među ostalima.

Putovanje s Isusom

Pastor i autor Tony Evans vodi gledatelje na putovanje u Izrael kako bi posjetili mjesta gdje je Krist boravio, živio i bio pokopan, kao što su Betlehem i Jeruzalem, Galilejsko jezero i grobnica. Evansova obitelj, uključujući njegovu pokojnu suprugu Louis i njegove kćeri Chrystal Evans Hurst i Priscillu Shirer, prati ga. Film je snimljen 2019. “Posjećivanje tih smjesta zapravo oživljava Bibliju na jedinstven način”, rekao je Shirer za Crosswalk.

Courageous Legacy

Policajac koji tuguje zbog osobne tragedije obećava da će postati bolji otac i muž koristeći se načelima iz Svetog pisma. Courageous Legacy je ažurirana verzija hita Courageous iz 2011. i uključuje nove scene i novi završetak. Režirali su ga i producirali Alex i Stephen Kendrick. To je jedan od najboljih filmova o ocu ikad snimljenih.

Američki početnik

Bivši bek sa sveučilišta, koji radi u trgovini, dobiva priliku za NFL, zahvaljujući uspjehu u malonogometnoj ligi ispod radara. Film prikazuje zapanjujući uspon Super Bowl prvaka Kurta Warnera, iako je nogometna radnja samo pola priče. Druga polovica filma prati Warnerov rast kao čovjeka od vjere nakon braka s njegovom novom djevojkom Brendom. Riječ je o romantičnoj, športskoj drami s velikom crossover privlačnošću.

Božić s Izabranima

Radi se o poznatoj priči o Mariji i Josipu s kreativnim, inspirativnim obratom. Izdan je u prosincu i postavio je više rekorda, uključujući nagradu za film s najvećom zaradom u povijesti Fathom Eventsa, njegovog distributera. Prve dvije večeri bio je film broj 1 u Americi. Film uključuje dosad neviđenu epizodu Odabranih i glazbu poznatih kršćanskih umjetnika.

The Most Reluctant Convert: The Untold Story of C.S. Lewis

Čvrsti ateist postaje jedan od vodećih kršćana u svijetu zahvaljujući utjecaju prijatelja. Film govori istinitu priču C.S. Lewisa, kršćanskog apologeta 20. stoljeća koji je napisao brojne knjige, ali je svoj život započeo kao skeptik. Temelji se na nagrađivanoj kazališnoj predstavi glumca Maxa McLeana, koji glumi sredovječnog Lewisa, koji se osvrće na svoje djetinjstvo i obraćenje. Radi se o jednom od najinspirativnijih biografskih filmova koje ćete ikada gledati.

Čudo Crvenog mora 2

Istraživač i redatelj Timothy Mahoney ispituje dokaze o razdvajanju Crvenog mora, intervjuira obje strane rasprave, ali čvrsto stoji na strani ortodoksije. To je četvrti film u seriji Mahoneyjevih uzoraka dokaza, koji također uključuje Izlazak, Kontroverzu s Mojsijem i Čudo Crvenog mora 1. Njegovi su filmovi arheološka apologetika za prosječnog laika i dar crkvi.

 

Sabina: mučenica za Krista

Židovka riskira svoj život i svoju obitelj kako bi dijelila evanđelje na području koje su okupirali nacisti. Film se temelji na istinitoj priči Sabine Wurmbrand, koja se udala za Richarda Wurmbranda 1936., prije nego što su oboje prešli na kršćanstvo. Kasnije su osnivali Glas mučenika. Režirao ga je John Grooters, koji je također režirao film o Richardu Wurmbrandu iz 2018. pod nazivom Mučeni za Krista.

Uskrsnuće

Isusovi učenici suočeni su s tjeskobom i beznađem nakon što je njihov vođa pribijen na križ i položen u grobnicu. Danima kasnije, međutim, njihova vjera se obnavlja nakon Isusovog uskrsnuća. Ovaj Discovery Plus film debitirao je za Uskrs 2021., a producirali su ga Roma Downey i Mark Burnett, koji su također snimili Bibliju, Božjeg Sina i A.D. The Bible Continues. Prati priču o Isusovim učenicima od njegova raspeća do dana nakon što je uzašao na nebo.

Autor: Michael Foust; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: