Jeste li u duhovnoj opasnosti? Kad biste bili, kako biste to znali?

Jedan od glavnih znakova duhovne opasnosti jest gubitak vaše radosti. Nemojte olako prijeći preko onog što Pavao kaže u Filipljanima 3,1: „Uostalom, braćo moja, radujte se u Gospodinu! Pisati vam jedno te isto meni nije dosadno, a za vas je sigurnije.“ Pavao ih podsjeća da se raduju, jer to je sigurno.

Radost je jedan od vitalnih znakova kojim se mjeri koliko je kršćanski život zdrav. Kada izgubite radost, zapitajte se zašto. Kako biste ostali sigurni, morate paziti na svoju radost.

 Kanarinci života i smrti

Kako ovo funkcionira? Evo ilustracije.

Rudari ugljena znali su da se opasni plinovi u tunelima mogu nakupljati tiho i potajno. Ugljični monoksid će ih ugušiti. Metan eksplodirati.

Eksplozija metana uzela je živote 12 ljudi 2006. godine u nesreći u rudniku Sago u Zapadnoj Virginiji. Godine 1906. gotovo 1.100 rudara poginulo je u Courrières, Francuskoj, u jednom masivnom lancu eksplozija.

No, u ranim danima kopanja ugljena, našli su učinkovito i jednostavno rješenje: donijeli su kanarince u rudnike. Metabolizam kanarinaca vrlo je osjetljiv na kvalitetu zraka. Sve dok su svijetlo-žute ptice cvrkutale i pjevale, rudari su znali da je zrak dobar. Kada bi razina plinova narasla, kanarinci bi prestali pjevati, počeli se ljuljati, i na kraju bi pali na dno kaveza.

Kršćanska radost je poput kanarinca. Jedna od prvih posljedica grijeha ili doktrinarne pogreške jest da gubimo radost u Kristu. Kad srce prestane pjevati, to je upozorenje da pobliže ispitamo naš život ili doktrinu.

Isusova radost u tebi

Sam Isus povezao je naš svakodnevni duhovni život s radošću.

Budete li očuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi, kao što ja očuvah zapovijedi Oca svojega te ostajem u njegovoj ljubavi. To sam vam govorio da radost moja ostane u vama i da radost vaša bude potpuna“ (Ivan 15,10-11).

Ako je vaša duša zadovoljna u Kristu, i vi ćete se radovati u Kristu. Prestanite gledati na Krista i izgubit ćete radost. Kršćanska radost je barometar vašeg duhovnog života.

Nemojte brkati ovu jedinstvenu radost s drugim pozitivnim osjećajima. Prava kršćanska radost nije moć pozitivnog razmišljanja. Radost nije pjenušava, optimistična osobnost. Radost nije biti sretan zato što mi u životu ide onako kako želim. Radost nije hodati kroz život s naivnim optimizmom.

Isus kaže da je to njegova radost u nama. I Pavao kaže: „Radujte se u Gospodinu“. Radost je emocija spasenja. U pitanju je radost gledanja, poznavanja, ljubavi i pouzdanja u Isusa Krista. Ne možemo sami stvoriti ovu radost – ona je proizvod Duha Svetoga u nama (Galaćanima 5,22). Radost je slavno veselje i duboki užitak u osobi Isusa Krista.

Takva se radost ne može ugasiti okolnostima života. To je Bogom dana radost koja je veća i jača od bilo kojeg problema koji dođe u moj život. Kako prorok Habakuk kaže:

„Ako i smokva ne bude cvala i na lozi ne bude roda, ako i trud s maslinama podbaci i polja ne donesu hrane, ako i ovaca nestane iz tora i u stajama ne bude goveda, ja ću se ipak radovati u Gospodu, veselit ću se u Bogu spasenja mojega“ (Habakuk 3,17-18).

 „Stoga ste i vi sada žalosni. No opet ću vas vidjeti, i srce će se vaše radovati, i radost vašu nitko neće uzeti od vas“ (Ivan 16,22).

Radost štiti od religije

Kako nas radost koja dolazi od gledanja na Krista i koju nam daje Duh čini sigurnim? Postoje dva načina.

Prvo, radost vas čuva sigurnim dok služite. Ako izgubite radost, to može biti znak da vaš rad za Gospodina više nije obožavanje. Radost vas štiti od služenja Bogu iz pogrešnih razloga.

George Müller bio je evanđelist i direktor sirotišta u Bristolu, Engleskoj. Bio je poznat po svojoj ogromnoj vjeri i nevjerojatno učinkovitoj službi – starao se za više od 10.000 siročadi tijekom svog života. I radost je bila Müllerov prvi prioritet svakog dana:

„Jasnije nego ikada shvatio sam da je najveća i najvažnija stvar svakoga dana imati u duši radost u Gospodinu. Prva stvar za koju sam se brinuo nije bila kako mogu služiti Gospodinu, već kako će moja duša doći u stanje radosti, te kako hraniti unutarnji život.“

Raditi vrijedno za Isusa, čak i kad je to briga za tisuće siročadi, hladna je i isprazna dužnost ako smo izgubili toplinu naše ljubavi prema Kristu. Radost vas čuva sigurnim od služenja koje je samo religiozna dužnost.

Radost štiti od iskušenja

Drugo, radost vas čuva sigurnim od iskušenja. Matthew Henry je rekao: „Radost u Gospodinu će vas čuvati od praznih užitaka koje kušač koristi kao mamac na svojim udicama.“

Radost vas štiti, jer radost u Kristu dolazi od zadovoljstva u Kristu. Sviđa mi se ono što je Jonathan Edwards rekao:

„Uživanje (u Bogu) jedina je sreća s kojom naše duše mogu biti zadovoljne. Ići u raj kako bi se u Bogu u potpunosti uživalo, beskrajno je bolje od najugodnijih smještaja na zemlji. Očevi i majke, muževi i žene, djeca ili društvo zemaljskih prijatelja samo su sjene, a Bog je suština. Ovo su samo male zrake, a Bog je sunce. Ovo su samo mali potoci, a Bog je ocean.“

Kad ustajem od stola nakon božićnog ručka, posljednje što želim je više hrane. Ne možete me kušati s još jednim zalogajem. Na isti način, Sotoni je teško kušati radosnog vjernika ispraznim užicima ovoga svijeta.

Radostan vjernik već je više nego zadovoljan u Kristu – što bi više mogao poželjeti? Budite zadovoljni u Kristu i radujte se u Gospodinu, i naći ćete sigurnost i snagu u vašoj borbi protiv grijeha.

Rudari su znali da ako kanarinac ne pjeva, nešto se loše događa.

Stoga, radujte se u Gospodinu! Pisati vam jedno te isto za vas je sigurnije.

Autor: Jim Johnston; Prijevod: Aleksandar J.; Izvor: DesiringGod.org