Dar od Boga Kruške su dobre za probavu, skidaju tlak i štite od raka
Foto: Pixabay

Kruška sadrži mnogo vitamina, posebno vitamina A, C, E i većine vitamina iz grupe B, H i D.

Postoji nekoliko desetina vrsta krušaka, a svaka od njih ima specifičan oblik, ukus i boju. Zbog svojih jestivih plodova gaji se više od 4.000 godina, a porijeklo vuče iz Azije. Homer je krušku opjevao kao “dar od Boga”, a u doba francuskog kralja Luja XIV kruške su bile simbol luksuza.

Kruška je bogata mineralima, kalijem, fosforom, kalcijem, magnezijem, željezom, klorom, sumporom o brojnim mikroelementima. Sadrži mnogo vitamina, posebno vitamina A, C, E i većine vitamina iz grupe B, H i D.

VIDI OVO: BOŽJI DAR IZ PRIRODE: 4 nevjerojatne stvari koje kruške čine vašem organizmu

Kruške možete konzumirati svježe, konzervirane, u soku ili sušene. Osim toga, drvo kruške je jedno od najpoželjnijih materijala u proizvodnji visokokvalitetnih drvenih instrumenata i namještaja.

Osim toga, kruška je vrlo korisna i kada je riječ o našem zdravlju.

Kruške su sjajan izvor vlakana. Jedna srednja kriška sadrži oko šest grama vlakana ili gotovo četvrtinu preporučene dnevne količine. Izuzetno je dobra za rad crijeva. Dijetalna vlakna pomažu probavnom sustavu i bukvalno imaju funkciju čistača crijeva. Kruške se lako probavljaju, pomažu u uklanjanju toksina i lošeg kolesterola iz krvi.

Kruške balansiraju razinu šećera u krvi. Dobar su izvor antioksidanata. Kruška ima oko 8 mg vitamina C koji radi na regeneraciji ćelija, osnažuje imunološki sustav, našu kožu, zube i kosti.

Kruške sadrže i važne polifenole i flavonoide koji su koncentrirani u koži, zbog toga ju je zdravije konzumirati neoguljenu.

VIDI OVO: Ovo voće vam u kratkom roku može riješiti probleme s probavom i zatvorom

Kruške sadrže kalij pa njihova konzumacija pomaže smanjenju rizika od visokog tlaka. Sadrže i elektrolite, magnezij i bakar te hranjive tvari koje pomažu središnjem živčanom sustavu te pojačavaju rad mozga.

Kruške su odlična užina prije ili poslije vježbanja. Visok sadržaj vlakana dat će vam energiju dok vježbate.

Osim toga, korisne su i za vaše oči. Neka istraživanja su pokazala kako unos krušaka znatno smanjuje rizik od senilne makulatne degeneracije.

Zbog visokog sadržaja vlakana kruške pomažu u sprečavanju nastanka raznih tipova raka uključujući i rak dojke i rak debelog crijeva, piše Klix.ba.