kruške organizam
Foto: Pixabay

Kruške su omiljeno voće većini ljudi zbog slatkog i osvježavajućeg okusa. Pored toga, vrlo su zdrave jer prirodno reguliraju razinu šećera u krvi, što ih čini idealnom dijetalnom namirnicom.

Također, imaju preventivno djelovanje na bolesti srca i krvnih žila jer snižavaju razinu štetnog kolesterola i djeluju na apsorpciju žučnih kiselina.

Ove četiri stvari kruške čine našem organizmu:

Reguliraju probavu – lignin je vrsta netopljivih prehrambenih vlakana prisutnih u kruškama koji djeluje kao prirodni regulator kolesterola u krvi. Uz pozitivan učinak na kolesterol, lignin sudjeluje i u regulaciji probave. Preventiva su zatvoru – olakšavaju prolazak crijevnog sadržaja štiteći tako od raka debelog crijeva. Upravo zbog visokog sadržaja vlakana kruške su poželjan dio jelovnika. Zanimljivo je da kruške viljamovke sadrže velike količine kalcija i željeza u odnosu na drugo voće, pa se preporučuju kao obavezno voće u prehrani žena iznad 40 godine.

Reguliraju šećer u krvi – topljiva vlakna utiču i na funkciju inzulina te tako prirodno reguliraju razinu šećera u krvi tijekom dana, što istovremeno daje duži osjećaj sitosti.

Čuvaju srce – kruške su također dobar izvor bakra, kalija i izuzetno dobar izvor prehrambenih vlakana. Svježa kruška mase 166 g osigurava oko šest grama prehrambenih vlakana, od čega oko 40 posto pektina, prehrambenog vlakna topljivog u vodi. Znanstvene studije pokazuju da topljiva vlakna porijeklom iz kruške djeluju preventivno na bolesti srca i krvnih žila, snižavajući razinu kolesterola, te djeluju na apsorpciju žučnih kiselina.

Čuvaju zdravlje kostiju – kruške sadrže esencijalne hranljive materije u obliku vitamina A, C i K, kalcija, bakra i bora. Bor je neophodan kostima da bi apsorbirale kalcij i magnezij koji se ispuštaju urinom. Kruške također sadrže i fitonutrijente koji su gradivni element kostiju, a u koje spadaju flavonoli, hidroksihinoni, antocijani i karetenoidi. Svi ovi elementi poboljšavaju zdravlje kostiju kroz svoje antioksidantno djelovanje.