laži tjeskoba želi nametnuti
Photo by Liza Summer on Pexels

Tjeskoba se prerušava u glas razuma. Dolazi nam s raznim lažima koje želi nametnuti i uvjeriti nas da su te laži istina.

Baš poput Sotonine laži Evi, tjeskoba dovodi u pitanje Božju ljubav dok nas iskušava (Postanak 3, 1-5). Samo istina iz Božje Riječi može nam pomoći u borbi protiv tako lukavog neprijatelja.

Razotkrijmo 7 specifičnih laži tjeskobe i istine koje nam pomažu u borbi s njom.

Laž #1: Tjeskoba vas drži pod kontrolom

Tjeskoba obećava da će nas pripremiti za najgore. Ako neprestano proživljavamo sve što bi se moglo dogoditi, bit ćemo spremni ako/kada se to dogodi … zar ne? Ali to je lažan osjećaj sigurnosti. Tjeskoba nas ne priprema za budućnost; samo nam krade radost u sadašnjosti.

Istina: “A tko od vas zabrinutošću može svome stasu dodati jedan lakat? … Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.” (Matej 6, 27. 31)

Laž #2: Tjeskoba vodi do mira

Tjeskoba obećava da ćemo, ako razmišljamo o zastrašujućim scenarijima ili ako neprestano proživljavamo svaku bol iz prošlosti, na kraju doći do neke vrste zadovoljavajućeg zaključka. Ali to je lov na divlje guske. Postoje neka pitanja, neka “što ako”, koja ne možemo riješiti s ove strane neba. Mir dolazi gledanjem u našeg savršenog Spasitelja, a ne u naše okolnosti.

Istina:Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši.” (Ivan 14, 27)

Laž #3: Vaši osjećaji određuju stvarnost

Tjeskoba nas poziva da živimo u imaginarnom svijetu. Sve vidimo kroz objektiv onoga kako se osjećamo. Ali naši se osjećaji mijenjaju. Oni lažu. Nećemo naći odmora za naše umorne duše u našim stalno promjenjivim osjećajima. Istinski odmor možemo pronaći samo u nepromjenjivom Božjem karakteru.

Istina: “Isus Krist isti je jučer i danas i zauvijek.” (Hebrejima 13, 8)

Laž #4: Tjeskoba vas posjeduje

Jednom kada se prepustite strahu, lako je zaboraviti put natrag. Jedan strah vodi drugom. Tjeskoba postaje gospodar. Zahtijeva našu lojalnost. Ali u Kristu, ne dugujemo tjeskobi svoju sljedeću misao. Naša srca i naši umovi pripadaju Kristu. On je naš Gospodar i nikada nas neće pustiti.

Istina: “Vi ste, dječice, od Boga i pobijedili ste ih jer je moćniji Onaj koji je u vama nego onaj koji je u svijetu.” (1. Ivanova 4, 4)

Biblijska obećanja za tjeskobne duše
Foto: Canva

Laž #5: Vaše tjeskobne misli su od Boga

Tjeskoba često počinje s nečim dobrim: željom da budemo najbolji prilikom preuzimanja više odgovornosti u crkvi ili na poslu. Čini se da su te dragocjene odgovornosti neodvojive od stresa i briga. Brinuti se čini gotovo kao dio dobrog upravitelja. Ali dok su odgovornosti od Boga, briga nije. Bog ne želi da se bojimo. On želi da Mu vjerujemo.

PROČITAJTE: 10 obećanja koja Bog ima za opterećene i tjeskobne duše

Istina: “Ne boj se jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom.” (Izaija 41, 10)

Laž #6: Tjeskoba oblikuje vaš identitet

Tjeskoba želi da vjerujete da ste to upravo vi: takva ste osoba i uvijek ćete biti. Ali evanđelje nam daje jedan (i SAMO jedan) identitet: Isusa Krista. Kad te Bog pogleda, vidi svoga Sina. U Kristu, vi niste ono što ste bili jučer – vi ste ono što je Krist danas. Njegov savršeni život je tvoj. Njegova pravednost je tvoja.

Istina: “Dakle, je li tko u Kristu, nov je stvor. Staro uminu, novo, gle, nasta!” (2. Korinćanima 5, 17)

Laž #7: Ako se borite s tjeskobom, Bog vas ne može koristiti za svoju slavu

Kad nasjednemo na laži tjeskobe i prepustimo se brizi, briga se pretvara u krivnju. Tjeskoba koja je obećavala kontrolu i mir odjednom se okreće protiv nas. “Kakav si ti kršćanin? Tvoja je vjera tako slaba.” Ali svaka borba, svaka slabost je prilika da se Božja slava stavi na vidjelo. Kada položimo svoju tjeskobu podno križa (stalno iznova), otvaramo svoja srca da Kristova sila prebiva u nama.

Istina: “Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje.” Najradije ću se dakle još više hvaliti svojim slabostima da se nastani u meni snaga Kristova … jer kad sam slab, onda sam jak.” (2. Korinćanima 12, 9-10)